Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Fake news περί διαψεύσεων δηλώσεων Di Maio για τον East Med - Ρεζίλι τα ελληνικά ΜΜΕ

Eλλαδικά και κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Ιταλία διέψευσε δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Αναντολού, σύμφωνα με το οποίο η Ρώμη δεν πιστεύει ότι θα κατασκευαστεί ο αγωγός EastMed. Εντούτοις...
τέτοια δήλωση – διάψευση δεν εμφανίζεται κάπου ενώ εξακολουθεί να εμφανίζεται το φερόμενο ως διαψευσθέν δημοσίευμα διεθνώς.

Επίσης, ενώ το ελληνικό capital.gr αναφέρει  ΨΕΥΔΩΣ ότι "το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού,  "κατέβασε" το απόγευμα της ίδιας μέρας τις δηλώσεις", αυτές και δεν κατέβηκαν ποτέ και υπάρχουν στο πρακτορείο, αλλά και σε όλα τα ισραηλινά ΜΜΕ (π.χ. https://www.jpost.com)

Η δήθεν διάψευση που αναφέρει το capital, έχει πηγή τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, που όμως έχει πηγή ...το "Εθνος".

Το δημοσίευμα υπάρχει λοιπόν στο τουρκικό πρακτορείο:
https://www.aa.com.tr/en/africa/libya-cease-fire-needed-for-dialogue-italys-di-maio/1706492
Asked why Italy did not attend the EastMed signing ceremony in early January despite being invited, Di Maio said the project should prove that it is economically sustainable.

ενώ, σε κανένα Ιταλικό ΜΜΕ δεν υπάρχει η υποτιθέμενη διάψευση, την οποία θα πρέπει να παρουσιάσουν τα ελληνικά ΜΜΕ που αναφέρονται σ΄αυτήν. Δεν είναι δυνατόν να προσπαθείς να παρουσιάσεις ως ψέμα, μια είδηση που υπάρχει, με μια διάψευση που ΔΕΝ υπάρχει!

Κατά συνέπεια, fake news είναι η άγαρμπη προσπάθεια ελληνικών ΜΜΕ να παρουσιάσουν ως fake news ένα άρθρο του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων.

Κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει το τι ειπώθηκε σε μια συνέντευξη, παρά μόνο αυτός που την έδωσε (αλλά τότε υπάρχει ο κίνδυνος, να παρουσιάσει ο δημοσιογράφος το ηχητικό προς επιβεβαίωση της ορθής απόδοσης των δηλώσεων) 

Η είδηση λοιπόν, όπως τη δημοσιεύσαμε και προέρχεται από επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, έστω και τουρκικό, είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ακριβής. Αναφέρεται σε συνέντευξη του Di Maio στο Anadolu. Αν ο Di Maio ισχυρίζεται -δεν το έχει κάνει ακόμη!- ότι παρερμηνεύτηκαν δηλώσεις του ή έγινε κακή μετάφραση, ακολουθείται μια τυπική απλή διαδικασία: ζητά από το πρακτορείο να ανασκευάσει. Το πρακτορείο τότε, ανατρέχει στη μαγνητοφώνηση / βιντεοσκόπηση και ανασκευάζει ή όχι. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο, να εμφανίσει την ηχογράφηση το πρακτορείο και να γίνει διπλά ρεζίλι ο συνεντευξιαζόμενος.

Μέχρι να συμβεί αυτό λοιπόν, η είδηση είναι πως ο Di Maio ανέφερε πως η Ιταλία δεν υπέγραψε τον East Med, επειδή θέλει πρώτα αποδείξεις ότι είναι οικονομικά βιώσιμος.

Η διαδικασία απόδειξης κάποιας είδησης ότι είναι "fake news" είναι πολύ σημαντική, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να χειραγωγούνται ανεπιθύμητες ειδήσεις ως δήθεν "fake news", γιατί έτσι θα απαξιωθεί ο μηχανισμός διάψευσης ψευδών ειδήσεων.

Με απλά λόγια: όχι στις σκοπιμότητες, ναι στην αλήθεια, όποια κι αν είναι, μας βολεύει, δεν μας βολεύει!

Αν ο Di Maio κάνει δήλωση "εγώ δεν τα είπα ποτέ αυτά", το ξανασυζητάμε. Ας την κάνει λοιπόν, απλό είναι.

O ισχυρισμός λοιπόν ότι οι δηλώσεις του Di Maio δεν έγιναν και ότι το πρακτορείο κατέβασε το σχετικό άρθρο, είναι ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΟΣ και καταρρίπτεται.

Οι δηλώσεις του Di Maio έγιναν στον Τούρκο δημοσιογράφο/ανταποκριτή του Anadolu Barış Seçkin, που ζει στην Ιταλία κι όποιος θέλει να τις διαψεύσει, δεν έχει παρά να επικοινωνήσει με τον δημοσιογράφο > https://twitter.com/bariseckin


Γιατί δεν το έκανε κανείς; Γιατί πολύ απλά η συνέντευξη όντως δόθηκε και ο Di Maio όντως είπε ΚΑΤΑ ΛΕΞΗ ότι ο αγωγός :  "δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι μπορεί να προσελκύσει τα αναγκαία κεφάλαια για την υλοποίησή του και ότι είναι οικονομικά βιώσιμος".

Οι αποδείξεις υπάρχουν (πολύ σαφείς! δεν επιδέχονται ΚΑΜΙΑ διάψευση), ας τις βρουν αυτοί που προσπάθησαν να τις διαψεύσουν ...με ψέματα. Κι ας απολογηθούν για τα fake news τους.

Αυτά, γιατί, δημοσιογραφία είναι η αλήθεια κι όχι ό,τι μας βολεύει.

Φίλος μεν Πλάτων, φιλτέρα δ' αλήθεια ...