Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Ποιά είναι η Θεσσαλονικιά Αικατερίνη Σακελλαροπούλου επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή, που θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στην ΠτΔ!
Η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, είναι γόνος δικαστικής οικογένειας από την Θεσσαλονίκη. Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, ....
διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά.

Ακόμη, η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ.



Έως τον Οκτώβριο του 2018,  η κυρία Σακελλαροπούλου υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ..

Τον Οκτώβριο προήχθη με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ..

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος.

Επίσης, διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956, ενώ η οικογένειά της κατάγεται από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. 

Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015 και Πρόεδρο τον Οκτώβριο του 2018.

Το όνομά της έγινε γνωστό το 2016, όταν παραιτήθηκε από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, μετά από πολιτικές αψιμαχίες για το ρόλο του συντρόφου της Παύλου Κοτσώνη, λαμπρού δικαστή του ΣτΕ, που παραιτήθηκε και στη συνέχεια μετακόμισε στις Βρυξέλες όπου συμμετέχει στο γραφείο νομικών Pappas and associates, στην εκδίκαση της προσφυγής κατά της προκήρυξης τηλεοπτικών αδειών. Οι γνωρίζοντες το χώρο της δικαιοσύνης, μίλησαν τότε για "λασπολογία εναντίον της κ.Σακελλαροπούλου".

Ήταν επίσης εισηγήτρια σε αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της "Ελληνικός Χρυσός", κάτι που προφανώς θα χρησιμοποιήσει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, αν τελικά δεν συμφωνήσει στην επιλογή Μητσοτάκη.

Τέλος, από "υπερπατριώτες" θα θεωρηθεί ως "ελάττωμα" το παρακάτω:
"Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου) με δύο αποφάσεις της (2615-2616/2018) έκρινε ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις, δηλαδή η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι επιστολές με τις οποίες ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς συναίνεσε στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ."



Στις 15-1-2020, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την πρότεινε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

makpress