Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

"Έλληνες σταματήστε να πίνετε τσίπουρο, αλλιώς θα βομβαρδίσουμε τη χώρα σας"

Διπλάσιο φόρο στο εμφιαλωμένο τσίπουρο και κατάργηση του χύμα ζητά η Κομισιόν
Η Κομισιόν ενημέρωσε τη χώρα μας ότι υποχρεούται μέσα σε διάστημα 2 μηνών να εναρμονιστεί με τους κανόνες που...
προβλέπουν ίδιο φορολογικό συντελεστή για όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη εντός ΕΕ. Απαίτησε δηλαδή να διπλασιαστεί ο ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) για το τσίπουρο και τη ρακή, ώστε να εξισωθεί με τον κανονικό ΕΦΚ των λοιπών αλκοολούχων ποτών.

Η Ελλάδα εφάρμοζε μειωμένο κατά 50% ΕΦΚ τόσο για αυτά τα δύο ποτά όσο και για το ούζο, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για εθνικά προϊόντα, κι ως εκ τούτου υπόκεινται στις εξαιρέσεις του κανόνα. Παρότι όμως το ούζο κατατάσσεται επίσημα στην κατηγορία των εθνικών προϊόντων, για τα οποία υπάρχει ειδική μέριμνα από την Κομισιόν, για άγνωστο και ανεξήγητο λόγο δε συμβαίνει το ίδιο με το τσίπουρο και τη ρακή.

Εξαιτίας αυτού του κενού η χώρα μας καλείται να διπλασιάσει τον ΕΦΚ στο τσίπουρο από €12,75 ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης σε €25,5, στα επίπεδα δηλαδή που είναι και για τα άλλα ποτά (ουίσκι, βότκα, τζιν κτλ). Αυτό συνεπάγεται μια αύξηση €3,57 στην τιμή του μπουκαλιού του 0,7 lt. Μαζί με το ΦΠΑ 23% η συνολική επιβάρυνση για τον καταναλωτή ανέρχεται σε €4,39.

Ποια είναι όμως η άποψη του Βάιου Κουδουμάκη διευθύνονται συμβούλου της Ποτοποιίας – Οινοποιίας Θράκης, που παράγει φημισμένο ούζο και τσίπουρο; «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Η Ε.Ε. δε μιλάει αυτή τη στιγμή μόνο για τους παραγωγούς χύμα τσίπουρου, αλλά και τους επίσημους εμφιαλωτές και ζητάει να επιβληθεί ο κανονικός φόρος που επιβάλλεται και στα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, εκτός από το ούζο. Η Ελλάδα αποφασίζει από μόνη της, χωρίς την έγκριση της ΕΕ, να επιβάλλει το μισό φόρο και στο τσίπουρο, όχι μόνο στο ούζο, γιατί το θεωρεί παραδοσιακό προϊόν. Η Ε.Ε. ζητάει να επιβληθεί ο κανονικός φόρος και στο τσίπουρο. Αυτό είναι το θέμα που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή».

Σήμερα στο ένα λίτρο τσίπουρο ο φόρος είναι 5,2%, ενώ για όποιον πουλάει χύμα ο φόρος είναι 0,53%, αν βγάλει άδεια απόσταξης. «Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε οι επίσημοι παραγωγοί», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουδουμάκης, επισημαίνοντας πως «η απόφαση του ΟΟΣΑ ζητάει ή να σταματήσει η διακίνηση του χύμα τσίπουρου ή αν διακινείται να γίνεται με νόμιμα παραστατικά και ίδιο φόρο, ώστε να μην υπάρχει αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Η Ε.Ε. ή θα μας υποχρεώσει να πάμε στον κανονικό φόρο ή θα κάνει μια προσφυγή και θα ζητήσει εξαίρεση προϊόντος για το τσίπουρο».

Η Κομισιόν ζητά την απαγόρευση της διακίνησης χύμα τσίπουρου και το ζήτημα δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη κερδοσκοπία και άνθηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, επωφελούμενη από το πολύ χαμηλό καθεστώς φορολόγησης, αφού ο ΕΦΚ στο χύμα τσίπουρο ισοδυναμεί με μόλις το 1/8 του ΕΦΚ στο συσκευασμένο.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ποτοποιίας – Οινοποιίας Θράκης «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5.500 δηλωμένοι άμβυκες και η επικρατούσα άποψη είναι ότι είναι τριπλάσιος ο αριθμός τους. Όλη η κοινωνία έχει στραφεί στην κατανάλωση του τσίπουρου, γιατί το έχουν βρει πάρα πολύ φθηνό». Γίνεται ξεκάθαρο ότι πρέπει να θεσπιστούν κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή.

Προτάσεις

1. Η διακίνηση του τσίπουρου για εμπορικούς σκοπούς να επιτρέπεται μόνο στους παραγωγούς που έχουν άδεια ποτοποιού - αποσταγματοποιού και έχουν κάνει έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος στην εφορία

2. Η παραγωγή για ιδία χρήση να γίνεται μόνο από αμπελουργούς, εγγεγραμμένους στο μητρώο αμπελουργών

3. Η διάθεση στα καταστήματα να γίνεται υποχρεωτικά σε εμφιαλωμένες γυάλινες φιάλες, ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα με στόχο την προστασία της υγείας των καταναλωτών.

Συνέπειες

Το σίγουρο είναι ότι η αύξηση φόρου θα συντελέσει σε συμπίεση της ζήτησης, οδηγώντας σε μειωμένες πωλήσεις και άρα σε χαμηλότερα δημόσια έσοδα, εξανεμίζοντας δημοσιονομικά την άνοδο λόγω της υψηλότερης φορολόγησης. Θα επιφέρει επίσης χτύπημα στην ανταγωνιστικότητα αυτών των προϊόντων και κατ' επέκταση στις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. «Σχεδόν θα διπλασιαστεί η τιμή του, δηλαδή αν ένα μπουκάλι κυκλοφορεί τώρα στα 7 ευρώ, η τιμή του θα πάει πάνω από 11 ευρώ», ανέφερε ο κ. Κουδουμάκης. Γι' αυτό, η Ελλάδα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που έχει ώστε να καταταχθεί το τσίπουρο ως εθνικό προϊόν στην ίδια κατηγορία με το ούζο και να προστατευθεί από το διπλασιασμό του φόρου.

Πηγή:agro24


Οπότε, καταλαβαίνετε γιατί βάλαμε αυτόν τον τίτλο. Λύσσαξαν με το "άγιο τσιπουράκι". Κάποτε, με ένα μεροκάματο αγόραζες 10 κιλά τσίπουρο, τώρα 1 και σε λίγο μια γουλιά!