Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Κοινωνικό Μέρισμα: “Κλείδωσε” ο αριθμός των δικαιούχων – Δείτε πόσοι θα το λάβουν

Πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να δοθεί το πολυπόθητο κοινωνικό μέρισα και ήδη χιλιάδες οικονομικά ασθενέστεροι αγωνιούν για να δουν αν θα βρίσκονται στη “λίστα των αποδεκτών”. Το οικονομικό επιτελείο εργάζεται με ...
φρενήρεις ρυθμούς προκειμένου να διαμορφώσουν το τελικό κορμό των δικαιούχων και φυσικά να βρουν το τελικό κονδύλι που θα μοιραστεί. Στόχος της κυβέρνησης, αν αυτό καταστεί εφικτό, είναι ο αριθμός των δικαιούχων να αγγίξει το 1 εκατ. νοικοκυριά, δηλαδή να το λάβουν όσοι το έλαβαν και πέρυσι. Μπορεί να αλλάξουν τα κριτήρια χορήγησης αλλά κυβερνητικός στόχος είναι να μην μειωθούν οι δικαιούχοι.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στο Capital.gr, ξεκαθάρισε ότι θα βρεθούν τα χρήματα για την καταβολή του νέου κοινωνικού μερίσματος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τους υπολογισμούς της. Το δεδομένο λοιπόν είναι ότι κοινωνικό μέρισμα θα λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Ωστόσο ακόμα δεν γνωρίζουμε πως θα μοιραστούν και ποιες θα είναι θα είναι οι κατηγορίες πολιτών που θα λάβουν το βοήθημα. Πέρυσι, χρειάστηκε περίπου 1 δισ. ευρώ για να χορηγηθεί ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς σε 1 εκατ. νοικοκυριά.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι στην χειρότερη περίπτωση θα υπάρξει ένα ποσό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν πάρουν μέρισμα 1 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν 50% λιγότερα χρήματα σε σχέση με το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα χρήματα που θα λάβουν οι δικαιούχοι και μέχρι το τέλος του μήν, ενώ ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αν χρειαστεί να υποβληθούν αιτήσεις αυτές θα ξεκινήσουν στις αρχές Δεκεμβρίου.