Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Βόζεμπεργκ στο Ευρωκοινοβούλιο: "δεν είναι δυνατόν να φιλοξενεί η Ελλάδα μόνη, όλους τους μετανάστες"

Αμ είναι !
«Δεν ζητούμε χάρη ή προνομιακή μεταχείριση αλλά ίση και δίκαιη διαχείριση και αντιμετώπιση»


Παρέμβαση Βόζεμπεργκ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μεταναστευτικό


Τις εκρηκτικές διαστάσεις του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με παρέμβαση κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στα κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας (hotspot) των ελληνικών νησιών και ιδιαίτερα στη Μόρια, παρουσία του Έλληνα Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Μετανάστευσης, κ. Δ. Αβραμόπουλου .

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η οποία εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ανέλυσε το πρόβλημα σε πραγματικούς αριθμούς. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση προχωρεί σε σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών, επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου με σεβασμό των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων, οργανώνει τις δύσκολες επιστροφές μεταναστών και ενισχύει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Κλείνοντας, η κα Βόζεμπεργκ απευθύνθηκε προς τους Ευρωπαίους συναδέλφους της, τονίζοντας ότι έχουν υποχρέωση να σταθούν δίπλα στην Ελλάδα και να αποδείξουν έμπρακτα ότι μοιράζονται το πρόβλημα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ελλάδα εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και δεν ζητά χάρη ή προνομιακή μεταχείριση αλλά ίση και δίκαιη διαχείριση και αντιμετώπιση.

Ακολουθεί η πλήρης παρέμβαση της κ. Βόζεμπεργκ:

«Κύρια Πρόεδρε,

Το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, ιδιαίτερα στα νησιά, όπου κατά μέσο όρο τον τελευταίο καιρό φτάνουν 300-400 άνθρωποι καθημερινά από τα τουρκικά παράλια. Στη Μόρια σε δομή φιλοξενίας 2840 ανθρώπων υπάρχουν 15000 ενώ στη Χίο και τη Σάμο σε θέσεις 1000 και 650 ανθρώπων αντίστοιχα φιλοξενούνται 4800 και 6200. Μόνο τον Οκτώβριο ήρθαν με δεκάδες βάρκες 3500 άνθρωποι και οι ροές συνεχίζονται.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση προχωρεί σε σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών, μεταφέροντας ευάλωτες ομάδες στην ενδοχώρα, ενώ με νέο νόμο επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, με σεβασμό των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων. Παράλληλα, οργανώνει τις δύσκολες επιστροφές μεταναστών και ενισχύει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Όμως, οι καθημερινές ροές επιδεινώνουν την κατάσταση και η Ελλάδα έχει αφεθεί μόνη της από τα κράτη μέλη να τη διαχειριστεί. Συνάδελφοι, έχετε υποχρέωση να σταθείτε δίπλα στη χώρα μου και να αποδείξετε έμπρακτα ότι μοιράζεστε το πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να φιλοξενούμε 4000 ασυνόδευτους ανήλικους και τα κράτη μέλη να αρνούνται να πάρουν ένα μέρος. Το τόνισε μόλις ο κύριος Επίτροπος.

Δεν ζητούμε χάρη ή προνομιακή μεταχείριση αλλά ίση και δίκαιη διαχείριση και αντιμετώπιση. Η Ελλάδα εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Οφείλουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της αλληλεγγύης και του κράτους δικαίου να πράξουν το ίδιο.

Σας ευχαριστώ».