Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Μαθήματα πολιτικής για έλληνες πολιτικούς νάνους

Ποιός νομίζετε ότι είναι το αφεντικό στη συζήτηση;
Ας αναλύσουμε μια ιστοριούλα που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα

ΗΠΑ: Με ψήφους 405 υπέρ και 11 κατά πέρασε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Υπέρ ψήφισαν και οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ. Αυτά πριν δυό βδομάδες.

Προχθές πήγε στις ΗΠΑ ο Ερντογάν. Ο Τραμπ δήλωσε οπαδός του (!) , αλλά .....
έφερε μαζί του στη συνάντηση και μερικούς σκληρούς πολέμιους του Ερντογάν από το κόμμα του, για να μην τον κατηγορήσουν ότι "τα ΄χει κάνει πλακάκια με τον Σουλτάνο". Με επικεφαλής τον σημαντικότερο γερουσιαστή των ΗΠΑ, Lindsey Graham, σκληροπυρηνικό πολέμιο της Τουρκίας.

Δείτε στη φωτογραφία, πώς και πού κάθεται ο Graham (αριστερά) και θα καταλάβετε ποιός ήταν το αφεντικό της συζήτησης. Ποιός Τραμπ; Ο Τράμπ ήταν ο κομπάρσος. Δώστε βάση στη σημειολογία της φωτογραφίας!

Ο Graham λοιπόν, ήταν -πριν τη συνάντηση- φανατικός υποστηρικτής της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

H μνημειώδης κωλοτούμπα των Η.Π.Α.

Μετά τη συνάντηση, άρχισε ....να τα μασάει ! "Δεν πρέπει να ξαναγράφουμε την ιστορία, όχι για χάρη του παρελθόντος, αλλά του μέλλοντος" κι άλλες παρλαπίπες ( 'sugar coat history or try to rewrite it') για να δικαιολογήσει την κωλοτούμπα.

Αλλά η ενέργεια του Γκράχαμ προκάλεσε την οργή των Δημοκρατικών. «Αν δεν μπορείτε να καταγγείλετε μια γενοκτονία, τότε για ποιο πράγμα αγωνίζεστε Λίντσεϊ Γκράχαμ;» έγραψε στο Twitter η δημοκρατική βουλευτής Κάθριν Κλαρκ.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που είχε κινήσει αυτή την ταχεία διαδικασία στην άνω βουλή δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «αγωνίζεται μέχρι η Γερουσία να αναγνωρίσει επιτέλους αυτό το ιστορικό γεγονός».

Παρά την έκπληξη όμως των γερουσιαστών, η εκτίμηση είναι ότι τελικά δεν θα περάσει  στη Γερουσία, η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, παρά το γεγονός ότι είχε λάβει ήδη ποσοστά 95% και άνω στη Βουλή των Αντιπροσώπων! Μιλάμε για θεαματική κωλοτούμπα, στην οποία οδήγησε τους Αμερικανούς ο Ερντογάν !

Δεν γνωρίζουμε πώς κατάφερε ο Ερντογάν να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε τέτοια κωλοτούμπα, καλό είναι όμως να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα στους δικούς μας, που δεν μπορούν να κερδίσουν καμιά "εθνική" μάχη και περιορίζονται στα "yes".

Β.Π.