Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Οι τρεις άντρες και οι δυο γυναίκες που θέλει ο Μητσοτάκης στην προεδρία

Φυσικά όλοι είναι ΠΑΣΟΚ και φίλοι της παγκοσμιοποίησης και των ιδρυμάτων της.
Ο κύβος ερρίφθη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που....
θα προτείνει ο ίδιος δεν θα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να κινηθεί σε άλλο πρόσωπο, παρά το γεγονός ότι είναι ένας πολύ καλός πρόεδρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφασή του είναι οριστική και με βάση τις συζητήσεις που έχει κάνει σε πολύ ψηλό επίπεδο, πέντε είναι τα πρόσωπα που έχει στη λίστα του: Λουκάς Παπαδήμος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Αλιβιζάτος, Μαρία Δαμανάκη και Άννα Διαμαντοπούλου.

Κατά την συνάντησή του την Παρασκευή με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά προέκυψε ότι υπάρχει ταύτιση ως προς το χώρο που θα προέρχεται ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και από τις δυο πλευρές, διέρρευσε με εύσχημο τρόπο, ότι ο νέος Πρόεδρος θα προέρχεται από την κεντροαριστερά. Ονόματα δεν συζητήθηκαν και όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πάει δυο μέρες στο βουνό τα Χριστούγεννα, όπου και παίρνει τις αποφάσεις του, και εκεί θα επιλέξει τι θα κάνει.

Το κρίσιμο είναι πως θα αντιδράσει ένα σημαντικό τμήμα της ΝΔ που επιθυμεί τον Πρ. Παυλόπουλο και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές διαμηνύει ότι θα αντιδράσει, αν και δεν εξηγείται με ποιο τρόπο. Βέβαια κάποιοι κύκλοι έλεγαν ότι προ ημερών με τη στάση έξι καραμανλικών βουλευτών να μην ψηφίσουν την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ήταν μήνυμα στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Επί της ουσίας όμως οι καλά μυημένοι επί των νεοδημοκρατικών παρασκηνίων λένε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και δεν έχει τελειώσει η δεύτερη θητεία Πρ. Παυλόπουλου. «Μπορεί ο Μητσοτάκης να συμφώνησε με την Γεννηματά για κεντροαριστερό πρόεδρο και να έγιναν διαρροές, αλλά έχουμε πολύ χρόνο μέχρι να γίνουν ανακοινώσεις και βέβαια οι ψηφοφορίες. Μέχρι τότε πολλά θα έχουν αλλάξει» τονίζει κεντρικός παράγοντας της κεντροδεξιάς με μακρά διαδρομή.

Ο Πρ. Παυλόπουλος, τον οποίο θέλουν οι καραμανλικοί, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, κ.α., θα είναι μαζί με τον Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου για την τριπλή γιορτή της πόλης (απελευθέρωση, επέτειος του ΟΧΙ και εορτασμός του Αγίου Δημητρίου). Ο Κ. Καραμανλής θα κάνει την πρώτη του μεγάλη δημόσια εμφάνιση μετά από χρόνια με ομιλία, παρουσία και του Πρ. Παυλόπουλου και αυτό θεωρείται και ένα σαφές μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κατά γενική ομολογία έχει κάνει εξαιρετική δουλειά κατά την διάρκεια της θητείας του.

Και όπως λένε έμπειρα στελέχη, «δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο Μητσοτάκης να κάνει λάθος, αφού μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος με 250 ψήφους περίπου» και να πάει σε μια επιλογή που θα προκαλέσει αντιθέσεις και εντάσεις. Παράλληλα τονίζουν ότι στο πρόσωπο του Πρ. Παυλόπουλου θα σχηματιστεί ευρύτατη συναίνεση, αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα όσα έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας, θα στηρίξει την επανεκλογή του.

Ήταν Απρίλιος του 2018, όταν η Νέα Δημοκρατία είχε γίνει άνω – κάτω και είχαν προκληθεί έντονες παρενέργειες από την κίνηση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ζητήσει μέσω άρθρου του στην «Καθημερινή» κοινό μέτωπο με το Κίνημα Αλλαγής εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 2012-2014.

Η παρέμβαση Σαμαρά άναψε φωτιές στη ΝΔ, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και αναμόχλευσε εσωκομματικά μίση και πάθη. Και αυτό διότι η πρωτοβουλία, όπως έλεγαν κεντρικά στελέχη της ΝΔ, στρεφόταν κατά της κατηγορηματικής απόρριψης από τον ίδιο τον αρχηγό του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, μιας ενδεχόμενης προσχώρησης ή συμπόρευσης με την τότε ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση των Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου.

Το χαρακτηριστικό όμως στοιχείο που έδειξε τότε και την αντίθεση που επικρατούσε στο εσωτερικό της ΝΔ είναι ότι η παρέμβαση Σαμαρά ήρθε λίγες μόλις μέρες αφότου ο Κυρ. Μητσοτάκης έκοψε μαχαίρι τα σενάρια για προσχώρηση Βενιζέλου Λοβέρδου στη ΝΔ.

Ο πρώην Πρωθυπουργός μάλιστα χρησιμοποίησε και μάλιστα εμφατικά τον όρο «υπέρβαση» σε ότι αφορά τους δύο χώρους που παλιότερα υπήρξαν ιστορικοί αντίπαλοι και έγραψε με νόημα ότι «έχουμε πια κοινό έργο να υπερασπιστούμε». Ο όρος υπέρβαση είχε χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο την εποχή που ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη πριν από ένα τέταρτο του αιώνα περίπου.



Εκείνη ακριβώς την περίοδο, στο παρασκήνιο υπήρχε μεγάλη συζήτηση από τμήμα της ΝΔ με φιλοσαμαρικά αισθήματα για να προωθηθεί η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2020 που ολοκληρώνεται η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου.



Οι καραμανλικοί αντέδρασαν και δεν ήταν τυχαίο ότι ο Ευάγγελος Αντώναρος (σ.σ. δεν είχε διαγραφεί τότε) κάλεσε δημόσια τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναθεωρήσει την άποψή του για τον Προκόπη Παυλόπουλο και να τον προτείνει το 2020 προκειμένου ο νυν πρόεδρος να κάνει δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο.



Παράλληλα, δημόσια ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ο Ευ. Βενιζέλος είναι ένας άνθρωπος του οποίου τις πολιτικές ικανότητες προσωπικά εκτιμά πάρα πολύ και είπε ότι εάν τον ρωτούσαν για το εάν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει διάφορους ρόλους, η γνώμη του θα ήταν θετική. Παλαιότερα είχαν υπάρξει σενάρια για κοινό κόμμα Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά αυτό δεν προχώρησε.



Αυτά ανήκουν στο παρελθόν, όμως δεν έσβησε η φωτιά εκείνη την περίοδο. Η συζήτηση συνεχίστηκε και συνεχίζεται στο παρασκήνιο με αμείωτη ένταση. Πολύ καιρό πριν αποκαλύφθηκε το σχέδιο μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με φόντο την Προεδρική Εκλογή του 2019, στην οποία προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας και ήταν μια καίρια κίνηση στην πολιτική σκακιέρα.



Ο Αλ. Τσίπρας ως Πρωθυπουργός είχε ως στόχο να εγκλωβίσει πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό το πέτυχε στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν μιλώντας επί της Συνταγματικής Αναθεώρησης, σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, μπλόκαρε την ηγεσία της Ν.Δ.



Η επιλογή του Αλ. Τσίπρα να ζητήσει από τον Κυρ. Μητσοτάκη να δεσμευτεί δημόσια, όπως έπραξε ο ίδιος, ότι θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μια νέα θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας, προκάλεσε ρήγμα στην Κ.Ο. Και μπορεί να είπε τον καλό λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ για τον Πρ. Παυλόπουλο, αλλά το γεγονός ότι δεν δεσμεύτηκε και δεν έκανε νύξη για την επανεκλογή του, προκάλεσε ευρύτερες συζητήσεις στον χώρο της κεντροδεξιάς.



Ο Αλ. Τσίπρας ως Πρωθυπουργός προχώρησε σε μια σημειολογική κίνηση, καθώς προέταξε την στήριξη ενός πολιτικού από τον χώρο της κεντροδεξιάς και επιχείρησε να εκμαιεύσει θετική απάντηση από τον πρόεδρο της ΝΔ. Ουσιαστικά επένδυσε στο γεγονός ότι στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρχαν και υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις περί της ανανέωσης η μη της θητείας του Πρ. Παυλόπουλου και όπως έλεγαν συνομιλητές του, με την κίνησή του αυτή ανέδειξε το «πολιτικό παίγνιο» της ΝΔ.



Η στρατηγική αυτή αξιολογήθηκε από τους καραμανλικούς, ενώ η θεωρία που επικρατούσε τότε στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του «καραμανλικού» Πρ. Παυλόπουλου, μια στάση που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη εσωτερική αναταραχή στη ΝΔ.



Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι συριζαίοι κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν από τότε –επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ότι υπάρχει υπόγεια συνεννόηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και συγκεκριμένα αναφέρουν ότι αυτή έχει στο επίκεντρό της τον Ευάγγελο Βενιζέλο που θα τον ήθελε και ο Κυρ. Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, για διαφορετικούς λόγους, ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.



Μια πιθανή υποψηφιότητα Βενιζέλου στήριζε τότε αναφανδόν, όπως έλεγαν οι μυημένοι επί των παρασκηνίων της κεντροδεξιάς, και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει και τακτική επικοινωνία μαζί του, ενώ οι συναντήσεις τους είναι συχνές. Τότε ο Αντ. Σαμαράς ήθελε την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διακαώς, αλλά πλέον τα πλάνα άλλαξαν.



Ο Μεσσήνιος πολιτικός και πληθώρα ψηφοφόρων, στελεχών και μελών της ΝΔ, πήγαν στην εκδήλωση που έγινε στην έδρα του πρώην Πρωθυπουργού, στην Καλαμάτα, για την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Ευ. Βενιζέλου, παρουσία και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.



Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί στη ΝΔ έχουν εκφραστεί με ένθερμο τρόπο για τον Ευ. Βενιζέλο, ενώ στη Βουλή συχνά πρόσεχαν τις τοποθετήσεις τους για να… «πάρουν γραμμή», όπως έλεγε κεντρικό πρόσωπο της ΝΔ. Αλλοι, ενθυμούνται τις πολύ θετικές δημόσιες δηλώσεις πρωτοκλασσάτων στελεχών της ΝΔ, κυρίως όσων είναι κοντά στον Αντ. Σαμαρά, όπως π.χ. ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης που σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δεν είχε αποκλείσει το σενάριο να στηριχθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας.



Με βάση λοιπόν αυτή την θεωρία ο Αλ. Τσίπρας είπε κάποια στιγμή, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία, την φράση ότι κρύβεται συνεννόηση με το ΚΙΝΑΛ για προτεινόμενο ΠτΔ «κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ».



Υπήρχαν και αρκετοί που είδαν πίσω από την … αποκάλυψη του τότε Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, όχι μόνο τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά και την περίπτωση του Κώστα Σημίτη, τον οποίο εκτιμά υπερβολικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ στο επιτελείο του έχει αρκετούς εκσυγχρονιστές που επί σειρά ετών υπηρετούσαν πολιτικά τον πρώην Πρωθυπουργό και ήταν στον ευρύτερο εκσυγχρονιστικό κύκλο.



Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης πέρα από τον καλό λόγο για τον Πρ. Παυλόπουλο που δεν ψήφισε το 2015, δεν αναφέρθηκε στην Προεδρική Εκλογή –ούτε και στην ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο- και δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ενώ ο Αλ. Τσίπρα ως Πρωθυπουργός προέβη σε αυτή την αποκάλυψη, ο Κυρ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλησε να σχολιάσει τίποτα επ’ αυτού, δίνοντας λαβή για ποικίλα σχόλια.



Πέρα όμως από τον Ευ. Βενιζέλο υπάρχει και το όνομα του Λ. Παπαδήμου που μπαίνει δυνατά τελευταία και τον στηρίζει ο Γιάννης Στουρνάρας. Και μάλιστα συζητείται το σενάριο, ο πρώην Πρωθυπουργός να είναι αυτός που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ στηρίζεται από μιντιακούς κύκλους.



Εάν ο Κυρ. Μητσοτάκης όμως αποφασίσει να πάει σε γυναίκα, την πρώτη που θα εκλεγεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, πολλές πιθανότητες πλέον έχει η Μαρία Δαμανάκη, για την οποία πρόσφατα αρθρογράφησαν υπέρ της δημοσιογράφοι του φιλελεύθερου χώρου, όπως π.χ. ο Θανάσης Μαυρίδης.



Το παιχνίδι τώρα άρχισε και παρά τις διαρροές πως έχει κλείσει, επί της ουσίας είναι ανοικτό, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση των καραμανλικών και την απόφαση του ίδιου του Κ. Καραμανλή ως προς την επιλογή να στηριχθεί ο Πρ. Παυλόπουλος, τον οποίο και θέλει για δεύτερη θητεία. Σε αυτή την παρτίδα πολιτικού σκακιού στην κεντροδεξιά έχει ιδιαίτερη σημασία και η αντίδραση του Αντ. Σαμαρά και πως θα κινηθεί με τους βουλευτές που επηρεάζει, καθώς ο ίδιος θέλει να είναι αυτός που θα προταθεί για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

https://www.ieidiseis.gr/politiki/item/24366-oi-treis-antres-kai-oi-dyo-gynaikes-pou-thelei-o-mitsotakis-stin-proedria