Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Έχει και κάτι καλό ο νέος Ποινικός Κώδικας

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Ήθελα να γράψω για τη δήθεν επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, όπως φαίνεται από το ανωτέρω απόσπασμα, αλλά την προσοχή μου τράβηξε μία διάταξη του νέου ΠΚ, ο οποίος έχει κατακριθεί και από εμένα, αλλά κυρίως από ....
πολλούς κατά πολύ αξιότερους εμού.

Αναρωτιόμουνα και στη συζήτηση που είχα με τον Ιωσήφ Παπαδόπουλο, γιατί ο οδηγός που τελών εν μέθη σκότωσε το παιδάκι με το ποδήλατο, δεν διώκεται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως [με ενδεχόμενο δόλο]. Και καθώς διάβαζα διατάξεις του νέου ΠΚ, στον οποίο έχουμε πέσει με τα μούτρα, λες και βρισκόμαστε στο τρίτο έτος της Νομικής, έπεσα πάνω σε τούτη:

«Άρθρο 290Α
Επικίνδυνη οδήγηση
1. Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες:
α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης, ή
β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:
αα) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, γγ) με κάθειρξη έως δέκα έτη αν στην περίπτωση των στοιχείων α` ή β` η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β` η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
2. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».
Εύγε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Επί τέλους. Οδηγείς στο πεζοδρόμιο και προκαλείς θάνατο; Κάθειρξη. Οδηγείς μεθυσμένος και προκαλείς θάνατο; Κάθειρξη.
Θα ψάξω, να δω, αν υπάρχει όμοια διάταξη και για την οδήγηση θαλάσσιων σκαφών. Δεν πρέπει;
Σώτος