Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Λαμπρός ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά

Στις καταπράσινες πλαγιές του Βερμίου το πνευματικό κέντρο του ποντιακού ελληνισμού, η Παναγία Σουμελά, υποδέχτηκε και φέτος χιλιάδες πιστούς για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου. Από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού οι Πόντιοι συνέρρευσαν για να...
τιμήσουν με ευλάβεια και ταπεινότητα το ιερότερο σύμβολό τους, τη δική τους Παναγία. Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με αναφορές στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, καθώς μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων.

Για δεύτερη φορά στην ιστορία, στο ιερό προσκύνημα συνεόρτασαν μαζί με την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και οι εικόνες των Αγίων Ιωάννη Βαζελώνος και Γεωργίου Περιστερεώτα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, που παρέστη στις εκδηλώσεις, τόνισε ότι «Οι Έλληνες οφείλουμε να αγωνιστούμε ώστε οι θύτες της Γενοκτονίας των Ποντίων να εκφράσουν τουλάχιστον μια ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη», ενώ τόνισε την ανάγκη να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τις τιμητικές διακρίσεις που έχουν θεσμοθετηθεί από το Ίδρυμα σε ετήσια βάση, σε αριστούχο μαθητή και μαθήτρια του Λυκείου Μακροχωρίου, στη μνήμη των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών το 2003.


(Βίντεο: kozan.gr)

Ακολούθησε η λιτάνευση των εικόνων και η κατάθεση στεφάνων από επισήμους στο μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, το οποίο βρίσκεται στον περίβολο του μοναστηριού. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και το επίσημο γεύμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η διοικούσα επιτροπή του Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» δώρισε στον Προκόπη Παυλόπουλο κατά τη διάρκεια του γεύματος έναν αναμνηστικό ασημένιο δίσκο με αναπαράσταση της ιστορικής εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Ο ΠτΔ από τη μεριά του ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση και όλους όσοι συμμετείχαν στους εορτασμούς, και υπογράμμισε το χρέος του αγώνα όλων των Ελλήνων, υπό όρους «αρραγούς ενότητας», ώστε να διεθνοποιηθεί και να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων.


Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων

Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, και την αξιωματική αντιπολίτευση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Αμανατίδης. Παρευρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης, ο ευρωβουλευτής ΝΔ Στέλιος Κιμπουροπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μητροπολίτες, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας και υπηρεσιακοί παράγοντες των σωμάτων ασφαλείας, μέλη ποντιακών σωματείων και πλήθος κόσμου.

kozan.gr e-pontos.gr