Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Οι θέσεις της Ν.Δ. σήμερα

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2019
A. Επίσκεψη Μέρκελ


Στην πολιτική διαχρονικά πολλά πράγματα γίνονται και δεν λέγονται. Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν είναι ειλικρινής η κ. Μέρκελ. Αλλά έτσι είναι η πολιτική. Ο κάθε ηγέτης προασπίζεται και προωθεί πρωτίστως τα συμφέροντα της χώρας του. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ η κ. Μέρκελ είναι απολύτως ικανοποιημένη με όσα έκανε ο κ. Τσίπρας για να λύσει ένα θέμα που είναι ψηλά στην ατζέντα της Γερμανίας για τα Βαλκάνια ο κ. Τσίπρας είπε ένα πειθήνιο “ναι” και έκανε μια πρωτοφανή υποχώρηση σε αυτό που έξι πρωθυπουργοί της Ελλάδος πριν από εκείνον δεν συζητούσαν καν. Ο κ. Τσίπρας παραχώρησε στους Σκοπιανούς τη δήθεν μακεδονική εθνότητα και τη δήθεν μακεδονική γλώσσα, γεγονός που αφήνει ασφαλώς αδιάφορες άλλες χώρες που απλά πιέζουν για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Πιέσεις δεχόταν πάντα η Ελλάδα για να λύσει αυτήν την εκκρεμότητα. Ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που ενέδωσε σε αυτές τις πιέσεις. Κατά τα λοιπά είναι προφανές ότι η ΝΔ μέχρι την τελευταία στιγμή θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην κυρωθεί αυτή η συμφωνία. Και αυτό θα πει βέβαια σήμερα και ο κ. Μητσοτάκης στην κ. Μέρκελ. Και πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια η κυρία Μέρκελ επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα για να στηρίξει ενθέρμως τη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή είναι η θέση της Γερμανίας. Είναι μια θέση κατανοητή μεν, αλλά η συμφωνία δεν είναι ούτε προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ούτε προς όφελος της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Γιατί η ενίσχυση του αλυτρωτισμού στην ευαίσθητη περιοχή με την παραχώρηση Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο. Εξάλλου η κ. Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι κατανοεί την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στη συμφωνία των Πρεσπών, όπως το ότι παραδέχθηκε πως δεν μπορεί να επηρεάσει τη θέση της ΝΔ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Β. Σκοπιανό

Ο ίδιος ο κ. Βέμπερ που, ως γνωστόν στηρίζουν από κοινού τόσο η κ. Μέρκελ, όσο και κ. Μητσοτάκης ως υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν, έδωσε την απάντησή του σε αυτά τα fake news που διέσπειρε ο κ. Παπαδημούλης και αναπαρήγαγε η ΕΡΤ ότι υπήρξε μια τάχα συνέντευξή του που τον ήθελε δήθεν να αντιτίθεται στη θέση της ΝΔ για το Σκοπιανό. Το τουίτ του κ. Βέμπερ έχει ως εξής: «Σέβομαι απολύτως την ευαισθησία του ελληνικού λαού στο ονοματολογικό ζήτημα με την πΓΔΜ. Δεν υπήρξε συνέντευξή μου γι’ αυτό το θέμα. Σέβομαι τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη και πιστεύω βαθιά ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα σε σταθερότητα και ευημερία, καταπολεμώντας το λαϊκισμό».

Ο κ. Τσίπρας ομολόγησε ότι η κυβέρνησή του ήταν αρχικά απολύτως έτοιμη να εκχωρήσει τα πάντα στα Σκόπια. Διότι αυτό είπε όταν ασυνείδητα παραδέχθηκε ότι λόγω των πιέσεων της ΝΔ αναγκάστηκε έστω να διαπραγματευθεί τις συνταγματικές αλλαγές, το erga omnes, και την προηγούμενη ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών από τα Σκόπια. Παρόλα αυτά προχώρησε στην παραχώρηση «μακεδονικής» εθνότητας και «μακεδονικής» γλώσσας.

«Υπάρχει κρυστάλλινη και κατηγορηματική διαβεβαίωση της Μακεδονικής ταυτότητας. Η Ελλάδα και, πλέον, κανένας άλλος δεν μπορεί να μας αρνηθεί την αυτοδιάθεσή μας». Είναι η πανηγυρική εισαγωγή της πρόσφατης ομιλίας του κ. Ζάεφ στο Κοινοβούλιο της χώρας του με την οποία πανηγύρισε για τη συμφωνία των Πρεσπών. Και είναι συνέχεια μιας σειράς άλλων δηλώσεών του που δικαιώνουν την αντίθεσή της ΝΔ στη Συμφωνία, όπως ότι δήθεν υπάρχουν “Μακεδόνες του Αιγαίου” κλπ. Γίνεται έτσι προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση μέσα από αυτή τη συμφωνία δέχτηκε όσα κανένας Έλληνας πρωθυπουργός προηγουμένως δεν δέχτηκε. Αποδέχτηκε «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» ταυτότητα. Το διακηρύττει σε όλους τους τόνους ο κ. Ζάεφ, ενώ την αντίθεσή τους στην παραχώρηση μακεδονικής εθνότητας έχουν εκφράσει ακόμη και οι Βούλγαροι. Ας τα λάβουν λοιπόν όλα αυτά υπόψην τους όλοι εκείνοι οι πρόθυμοι -πέραν του ΣΥΡΙΖΑ- οι οποίοι όχι μόνον ετοιμάζονται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά και να την στηρίξουν και στην κύρωση της συμφωνία των Πρεσπών.

Γ. Αποχώρηση Καμμένου - Κυβερνητική πλειοψηφία

Ο κ. Τσίπρας άφησε να φανεί ότι επιχειρεί με 6 πρόθυμους βουλευτές των ΑΝΕΛ και άλλων κομμάτων να σχηματίσει μια κυβέρνηση κουρελού με ημερομηνία λήξεως. Η χώρα όμως δεν μπορεί να κυβερνάται από μια πλειοψηφία κουρελού. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θέλουν σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Και αυτά δεν μπορεί να υπάρξουν παρά μόνο μετά τις εκλογές που δεν θα αργήσουν

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αν ο κ. Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνησή του. Αναγκάστηκε προχθές κάτω από πίεσή να δεσμευτεί για το αυτονόητο. Τώρα, αν δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές, παρά μόνον ψήφο ανοχής, οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας άλλωστε ομολόγησε ότι αν δεν λάβει 151 υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Το δικό του πολιτικό πρόβλημα δεν μπορεί να γίνει πρόβλημα της χώρας. Η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι επιβεβλημένη. Όλα τα άλλα που είπε, ότι θα κάνει εκλογές εν ευθέτω χρόνω για να ολοκληρώσει την καταστροφή που προκαλεί στην χώρα είναι ευσεβείς πόθοι.

Η Ν.Δ. θα κάνει ό,τι πρέπει όταν πρέπει. Υπάρχει ένα ιδιότυπο τηλεοπτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, ο Υπουργός Άμυνας και ο μεγάλος κυβερνητικός εταίρος, ο πρωθυπουργός, που οφείλει τη θέση του στον μικρό, ανταλλάσσουν τροχιοδεικτικές βολές μέσω τηλεόρασης. Και οι πολίτες περιμένουν να ολοκληρωθεί αυτό το τηλεοπτικό πανηγύρι για να δουν αν υπάρχει κυβέρνηση. Αυτά δεν έχουν ξανασυμβεί ποτέ όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά σε καμία άλλη πολιτισμένη χώρα. Αυτή η καταστροφική αβεβαιότητα για τη χώρα πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος. Και θα τελειώσει είτε το θέλει ο κ. Τσίπρας είτε όχι.

Δ. Οικονομία

Υπάρχουν αλλεπάλληλες κυβερνητικές δεσμεύσεις για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσα στο 2018. Ανάμεσα στα άλλα ο Υπουργός Εργασίας, διαβεβαίωνε ( στις 20.03.20180 ότι «ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι για εκκαθάριση σχεδόν όλου του όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Αύγουστο του 2018», ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών δήλωνε, στις (19.03.2018), ότι «ο προγραμματισμός του Υπουργείου Οικονομικών είναι η πλήρης εξόφληση του υπολοίπου των 2,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος, μέχρι τον Αύγουστο του 2018».Το 2018 τελείωσε και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου παραμένουν υψηλές, στα 2,6 δισ. ευρώ, σταθερές τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα, μάλιστα, με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2018. Αλλά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξακολουθούν να υφίστανται. Είναι και αυτό άλλη μία «επιτυχία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και έρχεται να προστεθεί στην αδυναμία απορρόφησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων και χρηματοδοτικών εργαλείων, την σημαντική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που ακόμη υφίστανται και την αδυναμία πιστωτικής επέκτασης μέσω του τραπεζικού συστήματος. Παρόλα αυτά ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος να πει στην προχθεσινή συνέντευξή του ότι «η οικονομία είναι το ατού μου».