Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Οι λέξεις έχουν χάσει πια τη σημασία τους


Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Τις τελευταίες ημέρες ξαναπαίρνουμε μαθήματα συνταγματικού δικαίου με τη βοήθεια άσχετων παρουσιαστών/δημοσιογράφων, αλλά και του Αλαίκσοις, του Χάνου Κλασμένου και διαφόρων εκπροσώπων και μη των κωμάτων.

Το θέμα του μαθήματος είναι....
πρόταση δυσπιστίας και πρόταση μομφής [άρσης εμπιστοσύνης]. Κατέφυγα στον Μπαμπινιώτη ως κατέχοντα λιγουλάκι τα γλωσσικά:
Πρόταση δυσπιστίας: πρόταση ορισμένου αριθμού βουλευτών (της συμπολίτευσης, της αντιπολίτευσης ή ανεξαρτήτων) για άρση της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση συνολικά ή από ένα ή περισσότερα μέλη της. Συνώνυμο: πρόταση μομφής
Εμπιστοσύνη: η πίστη στην αξιοπιστία, εντιμότητα ή ικανότητα, αξία κ.λπ.
Ψήφος εμπιστοσύνης: η εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειονοψηφίας της Βουλής προς την κυβέρνηση κατόπιν ψηφοφορίας μετά την ανάγνωση των προγραμματικών της δηλώσεων ή κατά την κοινοβουλευτική της θητεία είτε μετά από πρόταση μομφής τής αντιπολίτευσης είτε μετά από πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης, προκειμένου να ανανεώσει την κοινοβουλευτική εμπιστοσύνη για τη συνέχιση του έργου της
Και βεβαίως κατέφυγα στη συνέχεια στο Σύνταγμα, το άρθρο 84 του οποίου ορίζει ότι:

« 1. Η Κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. Η Βουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Κυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.
2. Η Βουλή μπορεί με απόφαση της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της.
Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.
Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
3. Κατ` εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
…………..
6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
7. Κατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Υπουργοί και Υφυπουργοί που είναι μέλη της Βουλής.»

Με τα λίγα νομικά που κατέχω κατέληξα στο ότι αν η κυβέρνηση υποβάλει πρόταση εμπιστοσύνης, μπορεί να την κερδίσει με 120 κεφάλια, ώστε να εξακολουθήσει να κυβερνά με επιτυχία. Αν, όμως, πρόκειται για πρόταση δυσπιστίας [μομφής], την οποία, φυσικά μόνον η αντιπολίτευση μπορεί να υποβάλει, τότε απαιτούνται 151 κεφάλια.

Για το ποιός ευθύνεται για τη συμφωνία των Πρεσπών, εξ αφορμής της οποίας τα μαθήματα συνταγματικού δικαίου, έχω ήδη γράψει.

Ο Αλαίκσοις και η ταβερνοπαρέα του ανέκαθεν πίστευαν ότι οι Σκοπιανοί έχουν το δικαίωμα να ονομάζονται, όπως επιθυμούν. Ο Χάνος, όμως, όχι. Γι’ αυτόν η παράδοση του ονόματος «Μακεδονία» αποτελούσε κόκκινη γραμμή. Τώρα βέβαια που τα ρούχα των ΑΝΕΛ πλύθηκαν επί 4 χρόνια με εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν γίνει ροζ, όπως λέει και το άσμα, μοιραίως έγιναν ροζουλί και οι κόκκινες γραμμές.

Χρειάζονται σελίδες επί σελίδων για να χωρέσουν όλα τα ψέμματα των συγκυβερνώντων. Δεν είναι ψέμμα το «θα ακυρώσουμε τα Μνημόνια», «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «γκόου μπακ μαντάμ Μέρκελ» κ.λπ. Είναι κωματικές θέσεις, υποσχέσεις, εξαγγελίες, τις οποίες καταπάτησαν. Είναι τα ΘΑ που δεν τήρησαν, όπως τόσοι άλλοι πριν απ’ αυτούς, και βγαίνουν τώρα ένας ένας και δικαιολογούνται με ηλίθιες δικαιολογίες. Είναι ψέμμα, όμως, να λες ότι η οικονομία ανετάχθη, όταν δεν έχεις υγεία, παιδεία και ασφάλεια, και η ανεργία μειώθηκε με 600.000 μετανάστες και απασχολούμενους στη χώρα με μισθό € 300.

Από όλα τα ψέμματα, πάντως, και τις δικαιολογίες που σερβίρουν καθημερινά όλα τα κωματόσκυλα της συγκυβέρνησης, η πιο εμβληματική είναι αυτή του βουλευτή Γάκη, ο οποίος μάς ενημέρωσε με απόλυτη σοβαρότητα ότι ουδεμία κατάσχεση λογαριασμού έχει γίνει από το Δημόσιο. Αυτό που έχει γίνει είναι «αφαίρεση χρημάτων». Και περιμένουμε να ορθοφρονήσει ο εν λόγω και να εγκαταλείψει την καρέκλα. Τί δεν καταλαβαίνετε;

Τελειώνοντας οφείλω να εξάρω για μία ακόμη φορά την εντιμότητα ενός και μόνον [πρώην] βουλευτή. Του κ. Δαμαβολίτη.

Σώτος