Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Μπορεί να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών με λιγότερες από 180 ψήφους;

Ένα θέμα που απασχολεί έντονα όχι μόνο τους αναγνώστες, αλλά και τον νομικό κόσμο, είναι, αν για την κύρωση της ταπεινωτικής συνθηκολόγησης, που υπέγραψε μόνο ο....
πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αρκεί απλά πλειοψηφία επί των παρόντων ή απαιτείται πλειοψηφία 3/5 δηλαδή 180 βουλευτές.

Για το λόγο αυτό συγκεντρώσαμε 3 σχετικά άρθρα κι αν καταλάβατε ....καταλάβατε.
Πάντως, δεν υπάρχει σαφής απάντηση, όπως θα έπρεπε, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

1) 
Δεν αρκεί μόνον η ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια. Ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν έχει ακόμη υπογράψει, υποστήριξε μιλώντας στο ΡΘ η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, μέλος κίνησης δικηγόρων που έχουν ήδη προσφύγει στο ΣΤΕ ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών και ενάντια στην μεικτή διακρατική επιτροπή που συγκροτήθηκε για τα σχολικά εγχειρίδια.

Η κυβέρνηση βάζει τον πήχη στους 151 βουλευτές για να περάσει η συμφωνία, διαμηνύει ότι θα μπορούσε να περάσει και με λιγότερους αρκεί να εξασφαλίζεται η απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, ένα σενάριο που ενισχύεται από την φημολογία ότι το Ποτάμι θα επιλέξει την αποχή.

Ζητήσαμε από την κ. Νούκα να μας εξηγήσει τι προβλέπει το Σύνταγμα σε σχέση με την διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή.

Σύμφωνα με την ίδια η Συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί με 180 βουλευτές με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος παράγραφος 2 το οποίο προβλέπει ότι:

Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Κατά την κ. Νούκα στην κυβέρνηση θα επικαλεστούν το ίδιο άρθρο αλλά άλλη παράγραφο, αντί δηλαδή για την παράγραφο 2, την παράγραφο 3 που προβλέπει:

H Eλλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας.

Σε αυτήν την περίπτωση όπως είπε η κυβέρνηση θα παραδέχεται εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, ενώ δεν απέκλεισε να ψηφιστεί η συμφωνία τελικά ως απλό νομοσχέδιο με την πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών και με λιγότερες δηλαδή από 151 ψήφους.

Βέβαια σε αυτήν την περίπτωση μπαίνει το θέμα την πολιτικής νομιμοποίησης και ισχύος της Συμφωνία αφού η ίδια η κυβέρνηση έχει βάλει τον πήχη στους 151 σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση…..

2)

Η Κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τον "σκόπελο" της αυξημένης πλειοψηφίας των 3/5 (180 ψήφοι, - άρθρο 28§2**, ή έστω την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) 28§3, Σύνταγμα), προφανώς θα επιλέξει να εισαγάγει προς συζήτηση και ψήφιση τη λεγόμενη "Συμφωνία των Πρεσπών" με τη διαδικασία του άρθρου 36 § 2* του Συντάγματος, δηλαδή με τη σχετική πλειοψηφία της ψήφισης τυπικού νόμου (δηλαδή επί των παρόντων ).

Όμως το Σύνταγμα μας προβλέπει να ψηφισθεί η συμφωνία των Πρεσπών από 180 διότι:

1. Το Άρθρο 36 (Διεθνής παραστάτης, διεθνείς συνθήκες) § 2 αναφέρει ότι οι συνθήκες για εμπόριο, φορολογία, οικονομική συνεργασία και συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις, και όσες άλλες περιέχουν παραχωρήσεις για τις οποίες, σύμφωνα με άλλες διατάξεις του Συντάγματος, τίποτε δεν μπορεί να οριστεί χωρίς νόμο, ή οι οποίες επιβαρύνουν ατομικά τους Έλληνες, δεν ισχύουν χωρίς τυπικό νόμο που τις κυρώνει.

Είναι προφανές ότι η συνθήκη των Πρεσπών δεν περιέχεται στο άρθρο 36 § 2* του Συντάγματος που ισχύει με απλή πλειοψηφία των παρόντων.

2. Το άρθρο 28 (Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί) §2 αναφέρει ότι για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (σημ. 180 βουλευτές ).


3. Η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας (σημ. 151 βουλευτές). Όμως η συνθήκη δεν αποτελεί "σπουδαίο εθνικό συμφέρον" και επομένως ούτε οι 151 βουλευτές αρκούν.

Το προκύπτον συμπέρασμα είναι ότι τυχόν ψήφιση της συνθήκης με κάτω από 180 βουλευτές καθιστά την συνθήκη των Πρεσπών αντισυνταγματική.

* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι Πρώην Βουλευτής ΝΔ Α’ Αθήνας


3)
ΣΥΝΤΑΓΜΑ - 'Aρθρο 28:
«2. Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών». (Σημ.: 180 βουλευτές).

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών (14 Ιαν. '19), με αφορμή δήλωση εκπρόσωπου του αντίστοιχου ρωσικού γιά την ''συμφωνία των Πρεσπών'', κάνει λόγο γιά «ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων... Οι διεθνείς μας εταίροι καλούνται να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας».

Δώστε προσοχή και στο ακόλουθο: «Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση (17 Ιαν. '19): Οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας συζητιούνται και κυρώνονται στη βουλή. Και στην διαδικασία αυτή συμμετέχουν όλα τα κόμματα και όλοι οι Έλληνες βουλευτές οι οποίοι και αναλαμβάνουν τις ιστορικές ευθύνες τους. Πόσο μάλλον για μια τόσο σημαντική συμφωνία, όπως αυτή της διευθέτησης του σκοπιανού ζητήματος». Αλλά, η ΝΔ, κουτοπόνηρα σκεππτόμενη, δεν επικαλείται το άρθρο 28 του Συντάγματος. Προτιμά να το παραβιάζει, όπως το παραβιάζει και η κυβέρνηση.

Στην (προ)''συμφωνία Πρεσπών'' έχουμε τα ακόλουθα δεδομένα:

- Υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

- Η διαδικασία, υπό τα Ηνωμένα 'Εθνη.

- Επικυρώθηκε από την Βουλή των Σκοπίων.

- Επικυρώνεται από την Βουλή των Ελλήνων.

- Πρόκειται γιά συνθήκη-συμφωνία μεταξύ δύο κρατών γιά να ''εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον''.

- Η συνθήκη-συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από γεν. Συνέλευση ΟΗΕ ή το Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού τα Ηνωμένα 'Εθνη ήταν εμπλεκόμενα από 1993.

Κατά συνέπεια, έχει ισχύ το άρθρο 28 (παρ. 2) του Συντάγματος ή όχι;

Και το ερώτημα: ΓΙΑΤΙ, ειδικά η αξιωμ. Αντιπολίτευση, δεν επικαλείται το άρθρο 28 του Συντάγματος; Επειδή την βολεύει να φανεί ότι η τωρινή κυβέρνηση ''ξεπούλησε'' το όνομα Μακεδονία, με 150+, ψήφους, φοβούμενη ότι με 180 θα ευρίσκονταν και ''πρόθυμοι-εξαγορασμένοι'' βουλευτές της Ν.Δ.;;; Και αν επικυρωθεί στην Βουλή η συμφωνία, θα πρέπει να την υπογράψει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γιά να ισχύσει ως νόμος. Θα παραβιάσει και αυτός το Σύνταγμα, το οποίο υποτίθεται, ''προστατεύει'';