Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Η αστυνομία έκλεισε το μεγαλύτερο σουπερμάρκετ της Θεσσαλονίκης

Έπειτα από αλλεπάλληλες καταγγελίες, πολλές καθυστερήσεις και αφού το θέμα της.....
ανομίας στα ΑΕΙ έφτασε στη Βουλή, η αστυνομία μπήκε τελικά στο ΑΠΘ για να ανακαλύψει «πολυπλόκαμο κύκλωμα» διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Το πολυμελές κύκλωμα είχε μετατρέψει στην κυριολεξία σε «σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών τους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εξαρθρώθηκε ύστερα από αστυνομική έρευνα, η οποία κορυφώθηκε το προηγούμενο 24ωρο με τη σύλληψη 43 ατόμων, φερόμενων ως μελών του.

Η πολυμελής εγκληματική οργάνωση φαίνεται ότι χρησιμοποιούσε ως «ορμητήριο» την Πανεπιστημιούπολη, απ' όπου διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών -κυρίως κάνναβη- τόσο εντός του campus όσο και πέριξ αυτού, στις πλατείες Ροτόντας και Ναυαρίνου.

«Εξαρθρώσαμε μια εγκληματική οργάνωση που δρούσε εντός και πέριξ του ΑΠΘ. Μόνο η συγκεκριμένη οργάνωση ενεργούσε τον τελευταίο καιρό» ανέφερε ο Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Νικόλαος Ζησιμόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Ζησιμόπουλο, τους τελευταίους δύο μήνες είχε οργανωθεί μια ειδική ομάδα από την Ασφάλεια προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα άτομα που συμμετείχαν στο κύκλωμα.

Νωρίτερα από τις συλλήψεις που είχε κάνει η αστυνομία είχε διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για ολόκληρο κύκλωμα που δρούσε εντός και εκτός του Πανεπιστημίου. Στην ευρεία επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν συνολικά 200 αστυνομικοί των Διευθύνσεων Ασφαλείας, Άμεσης Δράσης και Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης. Συνελήφθησαν συνολικά 43 άτομα, οι 34 εκ των οποίων ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενώ κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης, οπλισμός και χρηματικά πόσα.


Πώς δρούσε το κύκλωμα

Πρόκειται για αλλοδαπούς ηλικίας από 18 έως 40 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων.   Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας διακριτούς ρόλους, εισήγαγαν, μετέφεραν, κατείχαν, διέθεταν και εμπορεύονταν ναρκωτικές ουσίες και κυρίως κάνναβη, τόσο εσωτερικά όσο εξωτερικά του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Ειδικότερα, τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος μετέφεραν καθημερινά ποσότητες ναρκωτικών σε χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, οι οποίες διαμοιράζονταν σε επί μέρους ομάδες διακινητών που δρούσαν σε οριοθετημένες περιοχές. Κάθε ομάδα είχε τον “ομαδάρχη” της, που επόπτευε τους διακινητές και την είσπραξη των χρηματικών ποσών από τις αγοραπωλησίες ναρκωτικών, ώστε να τα αποδώσουν στα ηγετικά μέλη.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, παρουσία δικαστικών λειτουργών πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε δέκα δωμάτια ξενοδοχείων, σε δεκαοκτώ 18 οικίες και σε τέσσερα 4 δωμάτια της φοιτητικής Εστίας του ΑΠΘ, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-περισσότερα από 17 κιλά κάνναβης

-σχεδόν 3,5 κιλά κατεργασμένης κάνναβης (“σοκολάτα”)

-5 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας

-πάνω από 14.000 ευρώ,

-1 πιστόλι και 1 περίστροφο,

-ένα σπαθί και

-2 μαχαίρια.

Επίσης κατασχέθηκαν τρία αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών. Επιπλέον, σε διάφορες περιοχές της πόλης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν επτά 7 ακόμη άτομα που εμπλέκονται σε διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, μεταξύ των οποίων ένας 26χρονος αλλοδαπός, διότι σε έρευνα που έγινε σε διαμέρισμα φοιτητικής εστίας όπου διέμενε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έντεκα μικροδέματα κάνναβης, έτοιμα για διακίνηση, δύο αλλοδαποί ηλικίας 20 και 30 ετών, καθώς στην οικία τους βρέθηκαν δύο δέματα κάνναβης που ξεπερνούν το ένα κιλό και πλήθος ναρκωτικών δισκίων.

Τέλος συνελήφθησαν ακόμα δύο αλλοδαποί, καθώς διαπιστώθηκε ότι στερούνταν εγγράφων που να δικαιολογούν τη νόμιμη παραμονή τους στην Ελληνική επικράτεια και σε βάρος τους θα ακολουθηθεί η διαδικασία της διοικητικής απέλασης.