Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθιερώνει τη ΝΔ ως την προοδευτική παράταξη της χώρας, κόντρα στους ψευτοαριστερούς δημαγωγούς

Η δημιουργία μίας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, η οποία θα φωνάξει "παρών" στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και....
θα δώσει στη νέα κυβέρνηση την απαραίτητη ώθηση, προκειμένου να τρέξει το απαραίτητο για την ανάπτυξη σαρωτικό κύμα μεταρρυθμίσεων, αποτελεί κομβικό δομικό στοιχείο της στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό, το…σπάσιμο των κομματικών τειχών και η προσέγγιση με πρόσωπα που δεν προέρχονται από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετατρέπεται σε μείζον στοίχημα για την οδό Πειραιώς. Και, όπως φαίνεται από τις συζητήσεις στο στρατόπεδο της "γαλάζιας" παράταξης, η ανακοίνωση για την ένταξη στα ψηφοδέλτια του Πέτρου Τατσόπουλου και του Αντώνη Πανούτσου είναι μόνο η αρχή.

ροδομένοι ψηφοφόροι, που κάποτε παρασύρθηκαν από τις σειρήνες της δημαγωγίας, επιστρέφουν στο δρόμο της ρεαλιστικής ελπίδας. Παλαιοί φίλοι που με το χρόνο απομακρύνθηκαν, επιστρέφουν πίσω στο φυσικό τους σπίτι. Πολίτες που κάποια στιγμή εμπιστεύτηκαν άλλα κόμματα, βλέπουν τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές του παρελθόντος να ξεθωριάζουν μπροστά στην απάτη του λαϊκισμού και συμπορεύονται σήμερα μαζί μας. Όλοι, πλέον, αναγνωρίζουν ότι προϋπόθεση για την ανάταξη της Ελλάδας είναι μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Και ότι κεντρικός φορέας αυτής της μεγάλης προοδευτικής προσπάθειας είναι η Νέα Δημοκρατία". Με αυτήν την επισήμανση, σε μία από τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει καθαρά την πρόθεσή του να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες. Η "θετική ψήφος" της κοινωνίας, όποτε κι αν στηθούν κάλπες, είναι το ζητούμενο για την οδό Πειραιώς, όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει, σε κάθε ευκαιρία, ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού, αλλά θα εστιάζει αποκλειστικά στο "αύριο" και στην ανάδειξη του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας.

Οι επιλογές Τατσόπουλου και Πανούτσου δίνουν ένα πρώτο στίγμα των προθέσεων Μητσοτάκη για τα ανοίγματα σε νέες δεξαμενές. ο Πέτρος Τατσόπουλος εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και τον Ιανουάριο του 2014 αποχώρησε οριστικά από το κόμμα, καταγγέλλοντας τον τυχοδιωκτισμό της ηγετικής του ομάδας, τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, το στρατηγικό εναγκαλισμό του με τους ΑΝΕΛ και την ανοχή προς τα φαινόμενα βίας. Έχει μάλιστα καταγράψει τις εμπειρίες του από τη συμμετοχή του στο ΣΥΡΙΖΑ στο βιβλίο του "Ήμουν κι εγώ εκεί". Η προσέγγισή του με τη Νέα Δημοκρατία έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες και είχε δώσει άλλωστε το παρών και στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος. Ο Αντώνης Πανούτσος, από την πλευρά του, δεν κρύβει τη στήριξη του στη "γαλάζια" παράταξη και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσα από την πολιτική αρθρογραφία του και τις δημόσιες παρεμβάσεις του. Τι μέλλει γενέσθαι; Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις νέων υποψηφίων θα έρχεται κατά κύματα, έχοντας ως ένα πρώτο κομβικό ορόσημο το συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, λοιπόν, η οδός Πειραιώς θα φέρει στο προσκήνιο τα πρόσωπα που επελέγησαν μέσα από τη διαδικασία-αιχμή του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών και θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια. Παράλληλα, λίγο πριν σηκώσουν αυλαία οι εργασίες του συνεδρίου, θα ανακοινωθούν τα μέλη του κομματικού μηχανισμού, τα οποία θα συμμετέχουν στην εκλογική "μάχη", ώστε να παραιτηθούν από την κομματική τους ιδιότητα.

Σε τέμπο εσωτερικού πολιτικού σκηνικού, η οδός Πειραιώς στρέφει το βλέμμα της στο σημερινό τετ α τετ Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή, με αφορμή τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Νέα Δημοκρατία θα διαφυλάξει την αναγκαιότητα για μία γενναία συνταγματική αναθεώρηση είτε σε αυτή τη Βουλή, είτε στην επόμενη Βουλή, ενώ δε θα επιτρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου να θυσιάσει μία ακόμα ευκαιρία.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να συναινέσει σε μία "εργαλειακή" αναθεώρηση. "Η συνταγματική αναθεώρηση προβάλλει για όλους μας ως μία ακόμα ευκαιρία ως ένα ακόμη σοβαρό πεδίο, όπου θα αντιπαρατεθεί η αλήθεια με το ψέμα, η μιζέρια με την ελπίδα, η συντήρηση με την πρόοδο. Θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να προτείνουμε καινοτόμους θεσμούς για την Ελλάδα του μέλλοντος", επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης. Την ίδια στιγμή, οι βολές για επιχείρηση "Συριζοποίησης" του Συντάγματος είναι πολιτικά και επικοινωνιακά καταιγιστικές. Στην οπτική της οδού Πειραιώς, άλλωστε, η Κουμουνδούρου δεν ακουμπά βασικά κεφάλαια. Όπως η ανάπτυξη, η εκπαίδευση, η Δικαιοσύνη, η δημόσια διοίκηση, η δημοσιονομική σταθερότητα και η καλή νομοθέτηση.

"Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας απέναντι στις επόμενες γενιές, για να επιτρέψουμε μία συρρικνωμένη αναθεωρητική πρωτοβουλία που θα τελματώσει τη συνταγματική μας τάξη για τουλάχιστον μία δεκαετία. Εμείς θα εμποδίσουμε αυτή την εξέλιξη με κάθε μέσο που η ίδια η έννομη τάξη, που το ίδιο το Σύνταγμα, μας παρέχει", σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι έννοιες ενός "σύγχρονου" και ταυτόχρονα "λειτουργικού" Συντάγματος θα είναι αυτές που καθορίζουν το "θέλω" της Νέας Δημοκρατίας, που τονίζει ότι το νέο Σύνταγμα έχει ανάγκη να είναι λιτό, χωρίς περιττές και αναχρονιστικές διατάξεις. Παράλληλα:

-Να εξασφαλίζει τη συνέχεια και κυρίως την αποτελεσματικότητα του Κράτους.

-Να διαχωρίζει τις εξουσίες, να αναβαθμίζει το Κοινοβούλιο και να θωρακίζει τη Δικαιοσύνη.

-Να καθιερώνει τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και την αξιολόγηση.

-Να προστατεύει τον πολίτη και να αποκαθιστά την τιμή του πολιτικού συστήματος.

-Να εγγυάται το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας.

-Να εξασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη και τις ίσες ευκαιρίες.

Με τις "γαλάζιες" προτάσεις, όπως αυτές ήρθαν στο προσκήνιο από τον κ. Μητσοτάκη:

-Αλλάζει το άρθρο 16, ώστε να λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια υπό δημόσια εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής υψηλού κύρους.

-Καθιερώνεται σταθερός εκλογικός κύκλος και περιορίζονται οι λόγοι πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Εάν δύο ψηφοφορίες είναι άκαρπες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων απευθείας από το λαό.

-Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες και δικούς της αυτοτελείς πόρους, αλλά και νέες ευθύνες λογοδοσίας.

- Αλλάζουν τα άρθρα για την ασυλία των βουλευτών και την ευθύνη των υπουργών.

-Η επιλογή των ανωτάτων δικαστικών περιέρχεται στη Βουλή.

-Καθιερώνονται κανόνες και μηχανισμοί που αποτρέπουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

-Η αξιολόγηση καθιερώνεται συνταγματικά σε όλα τα επίπεδά της.


Δημήτρης Γκάτσιος στο http://www.capital.gr/politiki/3327558/ti-simatodotoun-oi-protes-epiloges-mitsotaki-gia-ta-psifodeltia-tis-nd