Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Άρχισαν ΕΠΙΣΗΜΑ οι συνομιλίες ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ !

Δεν κρατιούνται οι Αμερικανοί ! Πώς να μην αναλάβει το Υπ.Εξ. ο ίδιος ο Τσίπρας; Να ...
αφήσει σε άλλον τη δόξα ότι υπήρξε ο καλύτερος κολαούζος του ΝΑΤΟ;


Επίσημες ενταξιακές συνομιλίες ξεκινούν στις Βρυξέλλες για την είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, την ώρα που η Βουλή των Σκοπίων δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα δοθεί το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι ενταξιακές συνομιλίες που θα διαρκέσουν δύο μέρες ξεκίνησαν στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα του Βελγίου, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τον οργανισμό.

«Η πΓΔΜ έκανε ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς την κατεύθυνση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ την Πέμπτη (18 Οκτωβρίου 2018), αρχίζοντας δύο ημέρες επίσημων ενταξιακών συνομιλιών στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες», επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα. (https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_159541.htm)

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εκκρεμεί η έγκριση της Βουλής της πΓΔΜ για να προχωρήσει η διαδικασία με την αλλαγή του Συντάγματος. Η συζήτηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 ημέρες, για να ακολουθήσει ψηφοφορία στην οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 80 βουλευτών που η συμπολίτευση δε διαθέτει. Ούτε, όμως, κατά τη χτεσινή, τρίτη ημέρα συζήτησης, φάνηκαν ενδείξεις σύγκλισης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης καθώς τα κόμματα δεν μετακινήθηκαν από τις γνωστές θέσεις τους.

Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δε συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Κατά τις επίσημες ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ που γίνονται την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, καλύπτεται λεπτομερώς σειρά θεμάτων για την ένταξη, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, στρατιωτικών και νομικών ζητημάτων, όπως αναφέρει ο οργανισμός.

Οι εργασίες για την ενταξιακή διαδικασία ξεκίνησαν τον Ιούλιο, προστίθεται, μετά την πρόσκληση των Συμμάχων στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.