Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Με ολοκληρωτικό πόλεμο απειλεί το Ισραήλ το Ιράν για τα στενά Bab el-Mandeb

Με απειλές για πολεμική εμπλοκή αντέδρασε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου στην προσπάθεια της Τεχεράνης να αποκλείσει τα στενά Μπαμπ ελ- Μαντέμπ (Πύλες των Δακρύων), στην Ερυθρά Θάλασσα.

“Αν το Ιράν προσπαθήσει να....
μπλοκάρει τα στενά του Μπαμπ ελ- Μαντέμπ, είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με έναν διεθνή συνασπισμό που θα είναι αποφασισμένος να το εμποδίσει αυτό και αυτός ο συνασπισμός θα περιλαμβάνει όλες τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ”, δήλωσε ο Νετανιάχου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μιλούσε σε μια στρατιωτική παρέλαση αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στη Χάιφα, όπου ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν πρόσθεσε σε ξεχωριστή ομιλία του ότι το Ισραήλ “άκουσε πρόσφατα απειλές για πλήγματα ενάντια σε ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα”. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τα στενά Μπαμπ ελ- Μαντέμπ αποτελούν κρίσιμης γεωπολιτικής σημασίας για το Τελ Αβίβ, το οποίο θεωρεί casus belli οποιαδήποτε προσπάθεια ιρανικής παρέμβασης στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι απέχει 2.300 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ.

Οι σχέσεις των δύο χωρών, άλλωστε, είναι τεταμένες εδώ και αρκετούς μήνες, με το θέατρο των συγκρούσεων να λαμβάνει χώρα στη νότια Συρία και τα Υψίπεδα του Γκολάν.