Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018

Τα κατάφεραν οι Τσιπροκαμμένοι - Πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ πήρε η FYROM

Επίσημη πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων απηύθυνε το ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας πάντως πως η ένταξη των Σκοπίων στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου δεν....
θα ολοκληρωθεί μέχρι να λυθεί οριστικά το ζήτημα της ονομασίας. (αυτό δεν προστατεύει σε τίποτε, αφού οι Σκοπιανοί τα πήραν όλα, δεν έχουν κανένα λόγο να μην ολοκληρώσουν τις δικές τους ενέργειες. Η μόνη "παραχώρησή" τους, είναι ότι θα ονομάζονται πλέον επίσημα "Βόρεια Μακεδονία" αντί για "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας" που ονομάζονται σήμερα, κάτι που ...δεν τους χαλάει καθόλου, αφού το "Βόρεια" δεν θα το χρησιμοποιήσει ποτέ και κανείς. Τι πιστεύετε δηλαδή, ότι θα τηρήσουν καμιά συμφωνία erga omnes και στο διάγγελμά του για την πρωτοχρονιά του 2019 ή του 2020 ή του 20121, ο Ζάεφ θα βγει στην τηλεόραση και θα πει "πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας Χρόνια πολλά";)

Σε δηλώσεις του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες. Όπως πρόσθεσε, η ένταξη της ΠΓΔΜ θα ολοκληρωθεί με το νέο της όνομα εφόσον κυρωθεί και εφαρμοστεί η συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό της ΠΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ , ξεκαθαρίζοντας ότι αν ο λαός της πΓΔΜ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα», ανέφερε.

Σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα το πρακτορείο MIA της γειτονικής χώρας, προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ αποτελεί η ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία μόλις επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Χαιρετίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων σχετικά με την επίλυση του ζητήματος ονόματος. Σε ευθυγράμμισε με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για να προσχωρήσει στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχώρησης», τονίζεται στα σχέδια συμπερασμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA.