Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Δημοψήφισμα-τέχνασμα στα Σκόπια

Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα των Σκοπίων για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ παρουσίασε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε ....
σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων σε επίπεδο αρχηγών, με την παρουσία ενός βουλευτή από κάθε κόμμα.

Ωστόσο, από τη σύσκεψη αποχώρησε ο πρόεδρος του VMRO DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι δειχνοντας την αντίρρησή του, επειδή, όπως είναι προφανές, από τον τρόπο που τίθεται το ερώτημα, ο Ζόραν Ζάεφ θέλει να επικεντρώσει στα ζητήματα της ένταξης στο NATO και την ΕΕ, θέτοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ως απαραίτητο προαπαιτούμενο και όχι ως μείζον και κεντρικό ζήτημα, στο οποίο πρέπει να πάρουν θέση οι ψηφοφόροι.

Ο Ζάεφ παρουσιάζει ως ζήτημα επιλογής, το καλό αποτέλεσμα που θα έχει κατά την άποψη της κυβέρνησής του, η αποδοχή της συμφωνίας.

Ενδεχόμενη διατύπωση της ερώτησης στο δημοψήφισμα θα είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;»

Είναι σαν να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα με ερώτημα: "είστε υπέρ της μείωσης της ανεργίας, με την αύξηση του ΦΠΑ από το 24% στο 54%;". Παρακάμπτει δηλαδή το πραγματικό ζήτημα στο οποίο θα έπρεπε να ψηφίσουν οι πολίτες και να κρίνουν αν η αλλαγή που προτείνεται θα κάνει τελικά καλό ή κακό και τους βάζει να αποφασίσουν υπέρ ή κατά μιας δεδομένα επιτυχούς συνέπειας που θα έχει, η προαποφασισμένη πράξη. 

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων τάχθηκαν υπέρ της επιτυχούς διεξαγωγής του επικείμενου δημοψηφίσματος, ενώ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Μίτσκοσκι επιπόλαια, ανεύθυνη και προσβλητική για όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τους πολίτες της πΓΔΜ.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Οταν ο Κοτζιάς ζητούσε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ