Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές το άρθρο για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της πλειονότητας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκάλεσε η ρύθμιση μέσω της οποίας δίνεται δυνατότητα αναδοχής παιδιών και σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει ....
σύμφωνο συμβίωσης.

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές:


1) ΣΥΡΙΖΑ:

Κατά: Γιάννης Μιχελογιαννάκης και o Θόδωρος Παραστατίδης

Απουσίασαν: Μάρκος Μπόλαρης , Γεωργία Γεννιά , Γιώργος Κατρούγκαλος,  Νίνα Κασιμάτη,  Γιάννης Καραγιάννης, Άννα Βαγενά,  Σταύρος Κοντονής, 

Υπέρ: Όλοι οι υπόλοιποι

2) ΑΝΕΛ

Υπέρ: Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις

Απουσίασαν: Πάνος Καμμένος, Έλενα Κουντουρά

Κατά: όλοι οι υπόλοιποι

3) ΝΔ

Υπέρ: Ντόρα Μπακογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νίκη Κεραμέως, Κατερίνα Μάρκου

Απουσίασαν: Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νίκος Δένδιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λευτέρης Αυγενάκης, Ανδρέας Βαγιωνάς, Θόδωρος Φορτσάκης, 

Κατά: όλοι οι υπόλοιποι

4) ΔΗ.ΣΥ. (ΠΑΣΟΚ)

Κατά: - 

Απουσίασαν: Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Αρβανιτίδης Δημήτρης Τσελέπης.

Υπέρ: όλοι οι υπόλοιποι

5) ΚΚΕ: Όλοι οι παρόντες υπέρ, απουσίασαν όμως 8 βουλευτές του

6) Ποτάμι: όλοι υπέρ
7) Ενωση Κεντρώων: όλοι κατά
8) Χρυσή Αυγή: όλοι κατά



Διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της πλειονότητας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, και άλλωστε στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προκάλεσε η ρύθμιση μέσω της οποίας δίνεται δυνατότητα αναδοχής παιδιών και σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η ρύθμιση (άρθρο 8) υπερψηφίστηκε κατά την ονομαστική ψηφοφορία από 161 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 103 βουλευτές, επί συνόλου 264 βουλευτών. Ωστόσο, καταγράφηκαν εσωκομματικές διαφωνίες.

Υπέρ της επίμαχης διάταξης τάχθηκε η πλειονότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, ενώ καταψήφισαν οι περισσότεροι βουλευτές των ΑΝΕΛ και της Ν.Δ. Επίσης, τη διάταξη καταψήφισαν το σύνολο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων.


Οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, έπεισαν ορισμένους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εκφράσει διαφωνίες. Όμως, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και o Θόδωρος Παραστατίδης επέμειναν στην καταψήφιση της διάταξης. Επίσης, από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο Μάρκος Μπόλαρης και η Γεωργία Γεννιά που είχαν προαναγγείλει ότι δεν θα υπερψηφίσουν τη διάταξη. Απουσίαζαν επιπλέον ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η Νίνα Κασιμάτη, ο Γιάννης Καραγιάννης, η Άννα Βαγενά, καθώς και ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόλαβε να μεταβεί στη Βουλή έγκαιρα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις, φτάνοντας στην αίθουσα μόλις είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.


Στους ΑΝΕΛ, οι οποίοι τάχθηκαν επισήμως κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, καταγράφηκε διαφοροποίηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος είχε δηλώσει από την Τρίτη πως θα υπερψηφίσει την επίμαχη διάταξη. Τη διάταξη υπερψήφισε και ο Κώστας Ζουράρις, ενώ απουσίαζε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος και η Έλενα Κουντουρά. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνου Κατσίκη, ο οποίος την Τρίτη έκανε λόγο για «λογική παράνοιας» και για «σεξουαλικά παρεκτρεπομένους», από το βήμα της Βουλής. Με αφορμή τα σχόλια του κ. Κατσίκη, 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.


Διαφοροποιήσεις παρουσιάστηκαν και στη Νέα Δημοκρατία, με τη Ντόρα Μπακογιάννη, την Όλγα Κεφαλογιάννη, τη Νίκη Κεραμέως και την εισηγήτρια του κόμματος Κατερίνα Μάρκου να υπερψηφίζουν τη συγκεκριμένη διάταξη. Απουσίαζαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης καθώς και οι Νίκος Δένδιας , Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λευτέρης Αυγενάκης , Ανδρέας Βαγιωνάς και Θόδωρος Φορτσάκης. Οι Μάκης Βορίδης και Μάριος Σαλμάς που βρίσκονται σε κοινοβουλευτική αποστολή απέστειλαν επιστολή στην οποία δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.


Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία στήριξε το άρθρο, κάποιοι βουλευτές του κόμματος εξέφραζαν επιφυλάξεις μέχρι την τελευταία στιγμή, ανάμεσά τους οι Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, οι οποίοι και απουσίαζαν από την ψηφοφορία. Απουσίαζαν επίσης οι Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Αρβανιτίδης και Δημήτρης Τσελέπης.


Εξάλλου, από το ΚΚΕ απουσίαζαν οκτώ βουλευτές, μεταξύ αυτών ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας και η Λιάνα Κανέλη, ενώ από τους ανεξάρτητους βουλευτές, απουσίαζε ο Χάρης Θεοχάρης.


Οι βουλευτές του Ποταμιού υπερψήφισαν τη διάταξη, ενώ εκείνοι της Ένωσης Κεντρώων καταψήφισαν, ακολουθώντας χωρίς διαρροές τις κομματικές τους γραμμές.

Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς, υπερψήφισαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Καταψήφισαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Βασίλης Λεβέντης, ενώ από τη ψηφοφορία απουσίαζαν όπως προαναφέρθηκε ο Πάνος Καμένος και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.


η νέα νομοθετική ρύθμιση, για την οποία έγινε ΤΕΛΕΙΩΣ τζάμπα, τόσος ντόρος, δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρυσμα. Παρά το γεγονός ότι αποδόθηκε το δικαίωμα στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, στην πράξη, δεν θα υπάρξουν πάνω από 2-3 υιοθεσίες την επόμενη ΔΕΚΑΕΤΙΑ. Το θέμα είναι καθαρά θεωρητικό και αυτοί που το πέρασαν, το πέρασαν για να δείξουν ότι είναι πρόθυμοι. Την τελική λύση δεν θα τη δώσει ο νόμος, αλλά η φύση. Θα αποδειχθεί με τον καιρό αν είναι σωστό ή λάθος. Θα φανεί η αναγκαιότητα της ρύθμισης, όταν μεγαλώσει το πρώτο υιοθετημένο από gay γονείς, παιδί και θα έρθει το ομόφυλο ζευγάρι αντιμέτωπο με την πραγματικότητα. Άλλο η "νομοθετική δυνατότητα" στα χαρτιά, άλλο η πράξη. Πώς νομίζεται ότι θα αντιδράσουν τα υιοθετημένα όταν κατανοήσουν τι συνέβη στη ζωή τους;
Δεν χρειάζεται φανατισμός, υποκρισία και ιδεοληψίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου