Τρίτη, 22 Μαΐου 2018

Νέα δημοσκόπηση δείχνει άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ

Έγκυρη η ALCO, αλλά ο πελάτης ...βαθιά συριζαίος...
Οριακό κλείσιμο της “ψαλίδας” στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει νέα δημοσκόπηση της Alco για το....
Kontra Channel,


που διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 16 – 20 Μαΐου, με τη διαφορά να έχει μειωθεί στις 4,7 μονάδες έναντι 4,9 τον Φεβρουάριο του 2018, σε αντίστοιχη μέτρηση της εταιρείας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 22%, ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται στο 17,3% (από 16,7%) του δείγματος. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε ο κόσμος, ποσοστό πάνω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης συγκεντρώνουν η Χρυσή Αυγή με 6% (σταθερό), το Κίνημα Αλλαγής με 5,5% (από 5,4%) και το ΚΚΕ με 5,1% (από 5,3%).

Κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, βρίσκονται τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,5% (από 1,8%), η Ενωση Κεντρώων με 2% (από 1,8%) και η Λαϊκή Ενότητα με 1,8% (από 2,5%).

Μεγάλο ενδιαφέρον, έχουν οι σημαντικές μετακινήσεις του εκλογικού σώματος, με το 28% που είχε ψηφίσει Ποτάμι στις προηγούμενες εκλογές, να έχει μετακινηθεί στη ΝΔ, διατηρώντας μόνο 24% που πέρασε στο Κίνημα Αλλαγής. Σημαντικές απώλειες φαίνεται να είχε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με το 21% να επιλέγει τώρα τη ΝΔ, ενώ η μετακινήσεις που ενδεχομένως να δημιουργήσουν τις μεγαλύτερες μεταβολές στις πρώτες θέσεις είναι το 16% των αναποφάσιστων που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το 10% της νέας αποχής.

Παρά την αυξανόμενη συσπείρωση, μεγάλο παραμένει το ποσοστό της απροσδιόριστης ψήφου, με τους αναποφάσιστους να φτάνουν το 16,7%. Ποσοστό που ικανό να αλλάξει τα δεδομένα, καθώς θα ενισχύονται οι συσπειρώσεις των κομμάτων. Αποχή ήταν η απάντηση του 10,2% και λευκό δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το 4,3%.

Τα σενάρια πρόωρων εκλογών ανεβάζουν τις συσπειρώσεις

Οι συσπειρώσεις συνεχίζουν να αναπροσαρμόζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 51%, τη ΝΔ στο 87%, τη Χρυσή Αυγή στο 88% το Κίνημα Αλλαγής στο 63% και το ΚΚΕ στο 92%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρίσκονται στο 51% και η Ένωση Κεντρώων στο 55%. Οι υψηλές συσπειρώσεις είναι αναμενόμενες σε Χ.Α. και ΚΚΕ, ενώ το 51% στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει περιθώρια για σημαντικές αναπροσαρμογές το επόμενο διάστημα.

Την αποχώρηση του ΔΝΤ ζητά το 58% των Ελλήνων!

Σχεδόν δύο στους τρεις ερωτηθέντες (ποσοστό 58%) θεωρούν ότι η χώρα θα κέρδιζε σημαντικά από την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση αν πιστεύεται ότι συμφέρει ή όχι την Ελλάδα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μόλις το 21% απάντησε ότι συμφέρει, δεν ξέρω/ δεν απαντώ επίσης 21%, ενώ το 58% απάντησε πως δεν την συμφέρει.

Το 79% καταδικάζει την εποχή του δικομματισμού

Μία εποχή με έντονη την οσμή σκανδάλων, φαίνεται πως έχει χαρακτηριστεί από τα αρνητικά πρωτοσέλιδα της περιόδου. Στην ερώτηση πιστεύετε ότι υποθέσεις όπως αυτές της Siemens και της Novartis αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά ή χαρακτηρίζουν μία ολόκληρη εποχή, το 79% απάντησε ναι, με μόλις το 12% να βλέπει τις υποθέσεις ως μεμονωμένα περιστατικά και το 9% να επιλέξει το δεν ξέρω/ δεν απαντώ,

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Alco, για το Kontra Channel, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας άνω των 17 ετών, σε όλη την Ελλάδα. Ο χρόνος πραγματοποίησης της έρευνας ήταν από 16 έως 20 Μαΐου 2018.