Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Σκοπιανό: Στα χέρια Τσίπρα-Ζάεφ η τελική συμφωνία

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι.....
η «δουλειά των υπουργών Εξωτερικών» τελείωσε και τώρα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τεχνικά- νομικά ζητήματα. Εφικτή η συμφωνία έως τις 28 Ιουνίου είχε πει νωρίτερα ο Ν. Ντιμιτρόφ.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών». Aυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν», συνέχισε ο Ν. Κοτζιάς.

Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «μόλις τελειώσουν και αυτοί, και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Την ικανοποίησή της για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κυβερνητικές πηγές: Υπομονή και ψυχραιμία

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο» ξεκαθαρίζει κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Όπως λέει, οι διαπραγματεύσεις «βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους».

«Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι», σχολιάζει ο ίδιος αξιωματούχος και προσθέτει: «Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Γερμανία: Ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του Σκοπιανού

Έκκληση σε ΑΘήνα και Σκόπια «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να αξιοποιήσουν μια ίσως «ιστορική ευκαιρία», απηύθυνε η γερμανική κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης, την Τρίτη, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, «η επίλυση της διαφοράς θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».