Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Συριζαϊκή θεωρία σχετικότητας

«Βλέπει κανείς ότι έχουμε τις ίδιες αγκυλώσεις, ιδιαίτερα όταν παρατηρεί την επιμονή στην πελατειοκρατία και στην αναξιοκρατία. Συγκρίνω με την Ευρώπη και άλλες χώρες. Νομίζω ότι ....
είμαστε μοναδικοί στο θέμα της αναξιοκρατίας. Είναι τακτικές που, προφανώς, έχουν κρατήσει πίσω την Ελλάδα. Δεν μπορεί μια χώρα να μη χρησιμοποιεί τα καλύτερα ταλέντα της και να περιμένει να προοδεύσει. Γι’ αυτό φεύγουν οι νέοι επιστήμονες».

Αυτά έλεγε σε συνέντευξή του στην «Κ» το 2016 ο Σταμάτης Κριμιζής, διακεκριμένος αστροφυσικός της NASA και ακαδημαϊκός, απαντώντας στην ερώτηση: «Εχουν αλλάξει τα πράγματα στην Ελλάδα;» Ο πολυβραβευμένος επιστήμονας προφανώς και γνώριζε την «ελληνική ιδιαιτερότητα». Γιατί δέχθηκε τη θέση που του προτάθηκε; Από αγνό πατριωτισμό. Επειδή υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη θέλουν να προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο, δεν τον θεωρούν τελειωμένη υπόθεση, νομίζουν ότι εκείνοι θα τα καταφέρουν, θα κάνουν τη διαφορά, θα οικοδομήσουν κάτι καλό για τις επόμενες γενιές.

Τον τιμά τον κ. Κριμιζή αυτή η απόφαση, άσχετα από το αποτέλεσμα, από το γεγονός ότι ουσιαστικά εξαπατήθηκε, όπως καταγγέλλει. Του είπαν ότι θα δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή για το Διάστημα κι έφτιαξαν άλλο ένα παραμάγαζο υπουργείου, όπου κάποιοι υπάλληλοι θα έχουν τον πρώτο λόγο, και όχι ένας σπουδαίος επιστήμονας, ο πλέον αρμόδιος.

Η επιστολή του κ. Κριμιζή, που δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ, τα εξηγεί όλα αναλυτικά. Οποιος ενδιαφέρεται ας την αναζητήσει.

Λόγω... Διαστήματος, που ως θέμα «πουλάει» όπως λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα, αλλά και λόγω βεληνεκούς της προσωπικότητας του Ελληνα επιστήμονα, η παραίτησή του πήρε μεγάλες διαστάσεις. Εγινε πρώτη είδηση. Δεν είναι όμως μοναδική περίπτωση ανθρώπου που αποφάσισε να εμπλακεί στα κοινά και έφυγε απογοητευμένος.

Κάθε μέρα εμπλουτίζεται η λίστα παραπλανημένων στελεχών, διοικητών, διευθυντών, ανθρώπων, που για διάφορους λόγους πίστεψαν ότι κάτι έχει αλλάξει. Στην υγεία, στην παιδεία, στην ΕΡΤ, σε διάφορους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Καταγγέλλουν τα γνωστά: κομματοκρατία, αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία, σχέσεις εξουσίας, αδιαφάνεια, συμφέροντα, συστήματα και «αποστήματα» διαπλοκής. Απογοητεύονται και αποχωρούν.

Εν τω μεταξύ, σε κάθε του εμφάνιση στη Βουλή ο πρωθυπουργός καταγγέλλει το «παλιό πολιτικό σύστημα». Αυτό που έφτιαξε μαγαζάκια, βόλεψε τους δικούς του, κατασπατάλησε τους πόρους που διαχειρίστηκε, χρεοκόπησε τη χώρα.

Και μετά ήρθαν ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Αλλαξαν τα πρόσωπα, παρέμειναν τα μαγαζάκια. Οπου βολεύονται συγγενείς και φίλοι, «δικοί μας άνθρωποι», λαμβάνονται αποφάσεις με αδιαφανείς διαδικασίες και με παράκαμψη της θεσμικής οδού και των καθ’ ύλην αρμοδίων. Και συνεχίζονται οι παρεμβάσεις και παραμένουν οι παλιές αντιλήψεις και μέθοδοι. Και χτίζονται και καινούργια μαγαζάκια.

http://www.kathimerini.gr/961354/opinion/epikairothta/politikh/syrizaikh-8ewria-sxetikothtas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου