Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει αναγνωρίσει την ευτυχία ως έναν από τους βασικούς στόχους και ....
επιδιώξεις του ανθρώπου παντού στον κόσμο, ενώ έχει ανακηρύξει και την 20η Μαρτίου ως Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας.

Παράγοντες όπως προσδόκιμο ζωής, κατά κεφαλήν ΑΕΠ, κοινωνικό κράτος, αλληλοβοήθεια, ελευθερία επιλογών, χαμηλή διαφθορά κ.λπ. συνδυάζονται και συνεκτιμώνται για να συνθέσουν τον κατάλογο του «World Happiness Report» για το 2018.

Οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες το 2018 είναι: η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και η Αυστραλία.

Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 18η θέση στον κατάλογο, από την 14η που ήταν πέρυσι. Η Βρετανία την 19η θέση και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την 20η.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 79. Πριν από 10 χρόνια ήταν στη θέση 58. Την τελευταία δεκαετία, ξεπεράσαμε άλλες 20 χώρες σε εθνική θλίψη.

Ολόκληρη η έκθεση εδώ

αλλά, όσα περιγράφει είναι ....Αμερικανιές. Δεν σημαίνει ότι είναι και η πραγματικότητα. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, που η έκθεση προσπαθεί να πείσει την ανθρωπότητα, ότι ευτυχία είναι να δέχεσαι πολλούς μετανάστες. Ολόκληρη σχεδόν η έκθεση, αφιερώνεται στη μετανάστευση!

Στο τμήμα "σε ποιές χώρες είναι πιο δυστυχισμένοι οι μετανάστες" η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά (ώστε να πιεστούμε να δεχόμαστε ακόμη πιο πολλούς και ακόμη πιο αγόγγιστα), ενώ περιέργως η έκθεση βλέπει ότι ανάμεσα στις χώρες που είναι πολύ ευτυχισμένοι οι μετανάστες, είναι το ...Ισραήλ (!), χώρα που πρόσφατα διεμήνυσε στους μετανάστες "ή φεύγετε ή στα μπουντρούμια".


 Helliwell, J., Layard, R., & Sachs, J. (2018). World Happiness Report 2018, New York: Sustainable Development Solutions Network. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου