Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

Ένταση και διακοπή στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Ένταση επικράτησε πριν από λίγο στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, μεταξύ του Σταύρου Καλαφάτη, των...
δημοτικών συμβούλων της παράταξης “Εντάξει” και της διοίκησης του δήμου.

Ο κ. Καλαφάτης, ζήτησε το λόγο επί προσωπικού με αφορμή τις αναφορές στο όνομα του από δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης καθώς και την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ότι έκανε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, τονίζοντας πως κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους της “Πρωτοβουλίας” δεν αντέδρασε όταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης αποκαλούσε μπουνταλάδες και τρίο στούτζες δημοτικούς συμβούλους.

“Έχετε γίνει ευαίσθητοι στους χαρακτηρισμούς, δεν αντιδρούσατε όταν ο πρώτος πολίτης αποκαλούσε τρίο στούτζες και μπουνταλά δημοτικούς συμβούλους”, είπε ο κ. Καλαφάτης.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, ότι είναι βαθιά νυχτωμένη και ανίδεη αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και για το πόσο χρόνο πρέπει να μιλάνε οι επικεφαλής των παρατάξεων, καθώς και ότι πέταξε την μπάλα στην εξέδρα ζητώντας ψήφισμα που θα καταδικάζει τις ύβρεις σε βάρος του κ. Μπουτάρη.

“Εμείς πριν από 12 μέρες καταγγείλαμε τις ύβρεις σε συνέντευξη τύπου. Εμείς φέρνουμε πρόταση ψηφίσματος, που θα καταδικάζει τις ύβρεις κατά του δημάρχου, κατά των δημοτικών συμβούλων και κατά των πολιτών”, τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης “Εντάξει”.

Ακόμα , απευθύνθηκε σε έντονο ύφος προς τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Σπύρου Πέγκα, ο οποίος απάντησε ότι «ο κ. Καλαφάτης χάνει την ψυχραιμία του».

"Είμαστε αντιδραστικοί κάθε φορά που θεωρούμε ότι θιγομάστε", απάντησε με τη σειρά του ο κ. Καλαφάτης.

Επικράτησε ένταση η οποία οδήγησε στην ολιγόλεπτη διακοπή τη συνεδρίασης.

thestival.gr

Καλαφάτης: Έχουν… αλλεργία οι σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας» στο θέμα με τα Σκόπια

«Είναι φανερό ότι η “Πρωτοβουλία” δεν αισθάνεται άνετα να συζητά για το σημαντικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι θέλει να το συζητά τις… μεταμεσονύχτιες ώρες, για να μην υπάρχει κάλυψη από τα ΜΜΕ. Είναι φανερή η δυσανεξία, η αλλεργία τους, όταν μιλάμε για εθνικά θέματα. Θα σας το θυμίζω αυτό σε κάθε συνεδρίαση: Αυτή η διοίκηση και τα μέλη της “Πρωτοβουλίας” έχουν δυσανεξία ιδιαίτερα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων».
Αυτό υπογράμμισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, στην αποψινή (Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Κατηγόρησε, ευθέως, τους συμβούλους της διοικούσας παράταξης ότι συντάσσονται με τις «ανιστόρητες κι απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, απόψεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, πάνω στο εθνικό αυτό θέμα: «Από τη στιγμή που κανένα μέλος από την “Πρωτοβουλία” δε διαφοροποιεί τη θέση του, συνάγεται ότι συμφωνεί απολύτως. Οι απόψεις σας συμπίπτουν απολύτως με αυτές του δημάρχου. Πάρτε το θάρρος και πείτε “ναι, αυτά που λέει ο δήμαρχος, τα στηρίζω”. Όμως, η στάση της Πρωτοβουλίας ήταν απλά να υπερασπιστεί το δικαίωμα του δημάρχου να μην τον υβρίζουν. Φυσικά και η οποιαδήποτε υβριστική συμπεριφορά είναι απαράδεκτη. Όμως πάρτε θέση: Όποιος θέλει, ας διαφοροποιηθεί! Για να μην κινούμαστε στα θολά νερά».
Ο κ. Καλαφάτης αποδόμησε το ψήφισμα της «Πρωτοβουλίας», επικαλούμενος τα εξής:
1. Την αναφορά στο ψήφισμα ότι «ο Δήμος Θεσσαλονίκης ούτε μπορεί ούτε θέλει να ασκήσει εξωτερική πολιτική». Υπογράμμισε πως αυτό ακριβώς κάνει ο δήμαρχος «όταν προτείνει ως λύση το Νέα Μακεδονία. Βαπτίζει τα Σκόπια ως Μακεδονία, δεν το ανακαλεί, άρα θέλει να γίνει ο νονός της γειτονικής χώρας».
2. Την αναφορά στο «πνεύμα που εκφράστηκε στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008». Τόνισε πως «Η απόφαση του Βουκουρεστίου ήταν ομόφωνη και συνοψιζόταν στο δόγμα: μη λύση, μη ένταξη! Αυτή ήταν η θέση, όπως διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Αυτό που κατάφερε αυτή η θαρραλέα κυβέρνηση ήταν να καταστήσει τη θέση της χώρας από εθνική, σε συμμαχική. Αλλά, πέραν τούτου, η σχετική διαπραγμάτευση της εποχής αναφερόταν σε γεωγραφικό προσδιορισμό με εύρος της εφαρμογής έναντι όλων κι όχι απλώς σε έναν προσδιορισμό, όπως αναφέρατε στο ψήφισμά σας».
3. Την αναφορά ότι «θα αναγνωρίζει τις ευαισθησίες και θα σέβεται το αίσθημα αξιοπρέπειας των πολιτών» των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι «ο λόγος του ψηφίσματος έρχεται κοντά στο λόγο του Ζόραν Ζάεφ».
4. Την αναφορά για «διχαστικά ιδεολογήματα που καλλιεργούν ανεδαφικά ή φοβικά σύνδρομα επιβολής του ενός μέρους σε βάρος του άλλου». Αναρωτήθηκε: «Έχουμε, ως χώρα, καμία επιβουλή έναντι κάποιου κράτους; Μας βάζετε στα ίσα κι όμοια; Τελικά, αυτό είναι ψήφισμα των Σκοπίων ή της Θεσσαλονίκης; Συγκρίνει τις περίπου 250 αναφορές αλυτρωτικού χαρακτήρα που αναφέρονται στο σύνταγμα των Σκοπίων, με το Σύνταγμα της Ελλάδας, που δεν περιέχει ούτε μία!»
Τέλος, αναφέρθηκε και στην απουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης από τη συνεδρίαση, τονίζοντας πως «αν αυτή τη φορά έχει τη δικαιολογία της ασθενείας του, για τις προηγούμενες απουσίες η δικαιολογία αυτή δεν υπήρχε. Ο δήμαρχος στα τελευταία δημοτικά συμβούλια, είναι περισσότερο απών, παρά παρών. Απουσιάζει, εδώ και καιρό, από συζητήσεις για σοβαρά θέματα της πόλης. Αλλά δεν έχει σημασία να καταμετράμε τις απουσίες. Σημασία έχει ότι και όταν είναι παρών, δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης».