Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Ελλάδα: "Δεν θα μπείτε στην Ε.Ε." - Τουρκία: "και ποιός σας είπε ότι θέλουμε να μπούμε";

Την ικανοποίησή του για τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε σήμερα από τις ....
Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ καθιστά σαφές πως οι καλές σχέσεις γειτνίασης και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε σχετικά με τη δήλωση στην οποία προέβη ο Ππρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ: «Νομίζω ότι ήταν η πιο ακριβής και η πιο καλή δήλωση που έχει γίνει ποτέ από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διότι καθιστά φανερό και σαφές ότι οι καλές σχέσεις γειτνίασης και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».


Η Ελλάδα λοιπόν δηλώνει ενθουσιασμένη και εφησυχάζει, επειδή η απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και την ετοιμότητα πολέμου, είναι μια δήλωση της Ε.Ε. ότι "θα κινδυνεύσει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας". Μόνο που η Τουρκία δεν νοιάζεται πια για ένταξη στην Ε.Ε. (φιλοδοξεί να γίνει ισχυρότερη της Ε.Ε.) και η "απειλή" αυτή, μόνο γέλιο προκαλεί στους Τούρκους. Και θλίψη σε μας, που δεν μπορούμε να δώσουμε δική μας απάντηση, αποδεχθήκαμε ότι η Τουρκία είναι υπερδύναμη, αποδεχθήκαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν διασφαλίζει την άμυνά μας σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας και κυρίως, η μοναδική δυνατότητα αντίδρασης που έχουμε, είναι να προστρέχουμε σε έναν οργανισμό που δεν έχει στρατό, να εκδώσει βαριεστημένη μια κοινότυπη πομφόλυγα χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρυσμα. 

Η μοναδική μας δυνατότητα άμυνας είναι οι μπακαλοανακοινώσεις της Ε.Ε.; Αφήσαμε την άμυνά μας στους χαρτογιακάδες της Ε.Ε.; Κι αν δεν ήμασταν μέλη της; Αν βγούμε κάποια στιγμή; Με τι θα αντικαταστήσουμε τις ανακοινώσεις των γραφειοκρατών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου