Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Ο ΠτΔ των Σκοπίων δεν υπέγραψε το Διάταγμα για την (αλβανική) γλώσσα !

Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών (που επισημοποιεί την αλβανική γλώσσα) πρέπει να καταργηθεί και....
όχι να τροποποιηθεί, διότι εάν εφαρμοσθεί, η χώρα μας θα χάσει τη «μακεδονική» ταυτότητα, προειδοποιούσαν πολλοί πολιτικοί και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιόργκε Ιβάνοφ, αρνήθηκε να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα.

"Αντί για το πνεύμα διαλόγου και συνύπαρξης για την οικοδόμηση μιας πολυεθνικής κοινωνίας μέσω δίκαιων και γενικά αποδεκτών νόμων, φτιάξαμε έναν άδικο και καταπιεστικό νόμο, που ευνοεί μόνο την αλβανική γλώσσα, ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις μου για τη μη τήρηση του νόμου σχετικά με τη χρήση των γλωσσών από το Σύνταγμα, αλλά και τις αιτιάσεις των εμπειρογνωμόνων και του κοινού αισθήματος, σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του διατάγματος, με βάση το άρθρο 75 του Συντάγματος, αποφασίζω να μην υπογράψω το διάταγμα", δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Είναι η πρώτη φορά που ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, από το 2009 που ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου της χώρας, αναπέμπει νόμο στη Βουλή.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αυτήν του Ζόραν Ζάεφ, είναι διαταραγμένες εδώ και καιρό.

Ο νόμος που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή της χώρας, με τη στήριξη των βουλευτών της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ.

Κατά του νόμου αυτού έχει ταχθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το οποίο ισχυρίζεται ότι με αυτόν, η χώρα θα καταστεί και επισήμως «δίγλωσση».

Ο νόμος αυτός προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ.

Το νόμο που ψήφισε η Βουλή της ΠΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα, έχουν χαιρετίσει οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κόσοβου.

Η άρνηση του Ιβάνοφ να υπογράψει, θα πυροδοτήσει νέο γύρο εντάσεων μεταξύ των Σλάβων και των Αλβανών της FYROM, που απαιτούν όλο και περισσότερα δικαιώματα, καθώς αγγίζουν πλέον το 30% του πληθυσμού της χώρας.

makpress