Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Τι τρέχει με τους μισθούς των αστυνομικών;

«Τις τελευταίες ώρες, μια σειρά από δημοσιεύματα, παρουσιάζουν αναλυτικά σημειώματα αποδοχών του .....
Εθνικής Άμυνας, να εφαρμόζουν κανονικά το παλαιό μισθολόγιο και να ξεπαγώνουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις!», καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος.

«Αν κάτι τέτοιο ισχύει, ενώ ο οι διατάξεις, τόσο του παγώματος, όσο και του νέου μισθολογίου, δεν έχουν τροποποιηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, πρόκειται για μία πολιτική και νομική απάτη που δεν έχει προηγούμενο! Όσοι εμπλέκονται πρέπει άμεσα να δώσουν εξηγήσεις στην ελληνική κοινωνία που καλείται να επωμιστεί τις λάθος επιλογές και τους τσάμπα μάγκες!

Στους Έλληνες αστυνομικούς που τους θυμόμαστε μόνο στις επιτυχίες του Σώματος και μετά τους ξεχνάμε! Οι νόμοι ισχύουν για όλο τον ελληνικό λαό κυρίες και κύριοι υπουργοί της κυβέρνησης!», συνεχίζει ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ και καταλήγει: «Ντροπή σας…»


Η ΑΙΤΙΑ........

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Μια έκπληξη έκρυβε η μισθοδοσία του Δεκεμβρίου για αρκετά στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις! Διαπίστωσαν μια αύξηση στον μισθό τους, η οποία προήλθε από μισθολογική προαγωγή!

Η έκπληξη έγινε ακόμα πιο μεγάλη, καθώς όλοι θυμούνται πως πέρυσι η Βουλή ψήφισε το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών, με τον νόμο 4389/2016. Στο άρθρο 236, ο νόμος αυτός αναφέρει:

Αναστέλλεται από 1.1.2017 μέχρι 31.12.2018 κάθε μισθολογική ωρίμανση και μισθολογική προαγωγή των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και αναφέρονται στις διατάξεις των περιπτώσεων 13 έως 36 της Υποπαραγράφου Γ1 της Παραγράφου Γ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222).

Η ως άνω διάταξη δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που επιτευχθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία ισοδύναμη δημοσιονομική εξοικονόμηση. Τα μέτρα που επιτυγχάνουν το ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα διαπιστώνονται με πράξη του Υπουργού Οικονομικών και εγγράφονται στον προϋπολογισμό των ετών 2017 και 2018.


Λίγο αργότερα, στις 6 Ιουνίου 2016, η Βουλή ψήφιζε την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου, ως εξής: «Η ως άνω διάταξη δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που τα εμπλεκόμενα υπουργεία προσδιορίσουν δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης δαπανών μόνιμου χαρακτήρα, οι οποίες θα εξειδικευθούν και νομοθετηθούν μέχρι 30.9.2016 και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1.1.2017.»


Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 δεν είχαν κατατεθεί ισοδύναμα κι έτσι οι μισθολογικές προαγωγές πάγωσαν από την 1η Ιανουαρίου.

Όλα αυτά μέχρι τον Δεκέμβριο που αιφνιδιαστικά εμφανίστηκαν μισθολογικές ωριμάνσεις σε μισθούς στελεχών.