Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Πάλι μείωση συντάξεων;

Δήλωση του Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εργασίας, ...
Εμμανουήλ Φ. Ζαμπέτα αναφορικά με τις δηλώσεις Στουρνάρα για μείωση συντάξεων

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλαδος ΑΕ, Κος Στουρνάρας, ίσως προσβλέποντας σε μία μελλοντική του μετακίνηση στον ιδιωτικό τομέα, έδωσε συνέντευξη στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της συμβουλευτικής εταιρίας Accenture Greece, Κυριάκο Σαμπατακάκη. Στην συνέντευξη αυτή υποστήριξε πως επιβάλλεται να μειωθούν οι ήδη υφιστάμενες συντάξεις και να αφαιρεθούν πόροι από το κοινωνικό κράτος επ’ ωφελεία “του ασφαλιστικού των νέων ανθρώπων”.

Εν πρώτοις, ο Κος Στουρνάρας θα έπρεπε να γνωρίζει πως ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό είναι δύο εντελώς διαφορετικές οικονομικές οντότητες, αλλά μάλλον δεν το γνώριζε αυτό.

Ακολούθως, θα έπρεπε να γνωρίζει πως οι συντάξεις βασίζονται πάνω σε ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ. Οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει χρυσές τις εισφορές για το συνταξιοδοτικό τους. Μάλλον ούτε αυτό το γνώριζε ή δεν τον ενδιαφέρει διότι ως γνήσιος σοσιαλιστής θεωρεί τα πάντα ως περιουσία του κράτους συμπεριλαμβανομένου και του πολίτη ως παραγωγική μονάδα.

Ακόμη, θα έπρεπε να γνωρίζει πως η θεσμική του θέση, του απαγορεύει να εκφράζει απόψεις επί πολιτικής και πολιτικής οικονομίας. Η εργασία του ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ, είναι το να προτείνει νομισματική πολιτική στο κυβερνητικό επιτελείο.

Παρεμπιπτόντως, πάλι ως γνήσιος σοσιαλιστής, ούτε καν του πέρασε από το μυαλό πως η λύση του ασφαλιστικού στην παρούσα φάση είναι η αύξηση θέσεων εργασίας, η αύξηση των μέσων κατά κεφαλήν αποδοχών και η μετακύλιση του συνταξιοδοτικού συστήματος από το χρεοκοπημένο αναδιανεμητικό στο καθ’ όλα υγιές κεφαλαιοποιητικό.

Τέλος, κύριε Στουρνάρα, οι απόψεις είναι σαν τις μύτες. Απαξάπαντες έχουμε από μία, με την μόνη διαφορά πως εσείς δεν δικαιούστε, λόγω του θεσμικού σας ρόλου, να την εκφράζετε δημοσίως.

Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ δεσμεύεται να παρουσιάσει ένα ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό πρόγραμμα απαλλαγμένο από όλες αυτές τις παθογένειες.

ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ
Εμμανουήλ Φ. Ζαμπέτας

Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εργασίας