Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ένταση στο Αιγαίο, οι Τούρκοι στελνουν πολεμικά πλοία

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu», η τουρκική κυβέρνηση έχει διατάξει τρία τουρκικά πλοία να ....
πάνε στο σημείο, όπου ελληνικό λιμενικό σκάφος άνοιξε πυρ κατά τουρκικού εμπορικού πλοίου.

Νωρίτερα, πλοίο του ελληνικού λιμενικού άνοιξε πυρ κατά εμπορικού πλοίου με τουρκική σημαία. Το πλοίο, με ονομασία «ACT», που έπλεε στο Αιγαίο, προσεγγίστηκε από το ελληνικό πλοίο της ακτοφυλακής, το οποία απαίτησε να «πιάσει» σε λιμάνι της Ρόδου, ώστε να επιθεωρηθεί το φορτίο του.

Ο Τούρκος καπετάνιος δεν απάντησε, κάτι που φαίνεται πως οδήγησε τους Έλληνες λιμενικούς να ανοίξουν πυρ. Το πλήρωμα δηλώνει σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα πως υπάρχουν 16 τρύπες από σφαίρες στο πλοίο.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για κάποιον τραυματισμό, ενώ το τουρκικό πλοίο φέρεται να συνέχισε την πορεία του. Σύμφωνα με το NTV, δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής έφτασαν στην περιοχή και το επεισόδιο σταμάτησε κάπου εκεί. Ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου, δήλωσε στο CNN Turk, πως το ελληνικό λιμενικό τον προσέγγισε όταν πλησίασε τη Ρόδο και του ζήτησε να μπει σε λιμάνι του νησιού. «Εμείς είπαμε ότι δεν θα το κάνουμε. Μας προειδοποίησαν ότι θα ανοίξουν πυρ και δεν σταματήσαμε. Έτσι και έκαναν. Τώρα έχουμε 16 τρύπες στο σκάφος.»

#BREAKING | #Turkey sends 3 boats to south Aegean after Greek boats allegedly open fire on Turkish ship pic.twitter.com/DVWOUSU8Il

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) 3 Ιουλίου 2017

Τι λέει η ελληνική πλευρά για την υπόθεση

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι το φορτηγό πλοίο "ACT" σημαίας Τουρκίας, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες.

Άμεσα κινητοποιήθηκε σκάφος του λιμενικού που εντόπισε το πλοίο, από τον πλοίαρχο του οποίου ζητήθηκε να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο πλοίαρχος του «ACT», δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές, χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το «ACT» συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του λιμενικού σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.

Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες τουρκικές αρχές.