Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Συνεχίζει το δημόσιο να σου βγάζει το συκώτι αν θες να φτιάξεις μια μικρή επιχείρηση

Την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών ίδρυσης ατομικών επιχειρήσεων αναδεικνύει με....
ερώτησή της η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας & Ανάπτυξης.
Η διαδικασία παραμένει άκρως γραφειοκρατικής και δαιδαλώδης, αφού, όπως επισημαίνει η βουλευτής:
- εξακολουθούν να εμπλέκονται τρεις φορείς και υπηρεσίες (πρ. ΟΑΕΕ, επιμελητήριο και ΔΟΥ),
- δεν υπάρχει διαθέσιμη καμία υπεύθυνη και επίσημη πληροφόρηση σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία, είτε εγγράφως, είτε ηλεκτρονικά σε κρατική ιστοσελίδα,
- δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες,
- συχνό είναι και το φαινόμενο η κάθε τοπική υπηρεσία να ζητάει διαφορετικά δικαιολογητικά και
- σε κανένα στάδιο της διαδικασίας δεν αξιοποιείται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η διασύνδεση μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών.
«Σε μία περίοδο όπου οι διαγραφές επιχειρήσεων πληθαίνουν, οι λίγοι θαρραλέοι που τολμούν να ξεκινήσουν μια ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα θα έπρεπε να παίρνουν «παράσημο» από το κράτος, όχι να έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία και την ασυνεννοησία των αρμόδιων υπηρεσιών» τονίζει η βουλευτής.
Ρωτά, λοιπόν, τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να προχωρήσουν:
- στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης ατομικών επιχειρήσεων, π.χ. με την ίδρυση υπηρεσιών μίας στάσης ή τη διαδικτυακή έναρξη επιχείρησης,
- στην καθιέρωση ομοιόμορφων προϋποθέσεων για την έναρξη μιας ατομικής επιχείρησης που να ισχύουν με ενιαίο τρόπο σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και
- στην εκπόνηση οδηγού πληροφόρησης για τη διαδικασία έναρξης μιας ατομικής επιχείρησης που να είναι διαθέσιμος στο ευρύ κοινό κα διαδικτυακά και που θα κατευθύνει τον κάθε ενδιαφερόμενο για τα απαιτούμενα βήματα της διαδικασίας.

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Ορους σχολιασμού πριν αναρτήσετε το σχόλιό σας. Υπεύθυνος για κάθε σχόλιο είναι ο ίδιος ο σχολιαστής και η συμμετοχή του στη συζήτηση τεκμαίρει την ανεπιφύλακτη αποδοχή αυτού του όρου.