Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία δεν θα πάρει θέση στις αηδίες του αγγειοχειρουργού;

Μια όμορφη 36χρονη μητέρα 3 παιδιών, πηγαίνει στις 26 Απριλίου στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Θεσσαλονίκης, για χειρουργική επέμβαση στα πόδια. Οι ώρες περνάνε, νυχτώνει, η γυναίκα δεν....
επιστρέφει σπίτι της, οι δικοί της αρχίζουν το ψάξιμο.

Στις 9 μμ φτάνουν στο νοσοκομείο, ο σύζυγος και τα παιδιά του και μένουν μέχρι τις 12 το βράδυ, αναζητώντας την, ενώ διαπιστώνουν ότι δεν ειναι γραμμένη στο βιβλίο επισκεπτών.

Επιστρέφουν σπίτι και ανοίγουν τον υπολογιστή και μπαίνουν (ο μεγάλος γιος) στο facebook της μητέρας του. Εκεί βλέπει τη συνομιλία με τον 38χρονο γιατρό. Βλέπει ότι λίγο πριν την ώρα του ραντεβού, στις 5 μ.μ. η κοπέλα συνομιλεί με τον γιατρό, του λέει "να έρθω;", ο γιατρός της λέει "έλα, θα είμαι μόνος", αυτή του γράφει "διώξτους όλους, έρχομαι" κι εκεί σταματούν οι συνομιλίες.

Όμως βλέπουν ένα μήνυμα στις 9 το βράδυ, τέσσερις ώρες μετά, από τον γιατρό , που της γράφει (για "ξεκάρφωμα") "έλα, πού είσαι, γιατί δεν ήρθες";

Ενημερώνουν την αστυνομία, που αρχίζει έρευνες. Περνάνε οι ώρες, οι ημέρες, άφαντη η γυναίκα. Οι δικοί της τρελαίνονται από την αγωνία. Η αστυνομία ανακρίνει τον γιατρό με τον οποίο είχε ραντεβού κι αυτός ισχυρίζεται ότι δεν ήρθε στο ραντεβού. 


Η αστυνομία ανοίγει το τηλέφωνο του γιατρού και τις κάμερες του νοσοκομείου. Από το στίγμα του κινητού (geolocation), βλέπει ότι ο γιατρός έφυγε από το νοσοκομείο στις 23.14' το βράδυ, ενώ εφημέρευε και με πάρα πολλές στάσεις πήγε ξημερώματα μέχρι έναν γκρεμό στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Αστυνομικοί πηγαίνουν στο σημείο που φαίνεται ότι σταμάτησε για αρκετή ώρα ο γιατρός και βρίσκουν το πτώμα της γυναίκας, μέσα σε χαράδρα. Είναι ολοφανερο ότι ο γιατρός την πέταξε στον γκρεμό.

Παίρνουν το υλικό από τις κάμερες και βλέπουν όντως τον γιατρό να μετακινεί μέσα σε σακούλες, με καρότσι, ογκώδες αντικείμενο. Είναι ολοφάνερο ότι ήταν το πτώμα. Τον βλέπουν στις κάμερες, να σέρνει το καρότσι, μέχρι την έξοδο προς το πάρκινγκ, όπου προφανώς είχε το αμάξι του, στο οποίο φόρτωσε το πτώμα.

Τον ανακρίνουν και τον ρωτούν τι κουβαλούσε.
-"Είχα πολλά άπλυτα" απαντά ο γιατρός.
Και γιατί πήγατε στο Παλιούρι; τον ρωτούν οι αστυνομικοί;
-Επειδή ειχα άγχος κι ήθελα να χαλαρώσω, απαντά ο γιατρός
-Και γιατί κάνατε 5 ώρες να φτάσετε στο Παλιούρι, ενώ μπορούσατε να φτάσετε σε δύο;
-Έκανα πολλές στάσεις για τσιγάρο.
Ο αστυνομικοί καταλαβαίνουν ότι έψαχνε το κατάλληλο μέρος για να πετάξει το πτώμα.
Παρά τα συντριπτικά εναντίον του στοιχεία, ο τύπος τα παίζει όλα για όλα και επιμένει ότι δεν ήρθε στο ραντεβού η Ντιάνα.
Τελικά, οι τοξικολογικές εξετάσεις, δείχνουν ότι χορηγήθηκαν ενδοφλεβίως δύο βαριά αναισθητικά, "προποφόλη" και "φαιντανύλη" τα οποία την σκότωσαν, προφανώς από υπερβολική δόση.
Οι συγγενείς της τον κατηγορούν ότι τη νάρκωσε με βαριά φάρμακα για να τη βιάσει.
Ο ίδιος επιμένει ότι δεν την είδε.
Τελικά, υπό το βάρος των στοιχείων, φαίνεται πως η συνήγορός του τον πείθει να ομολογήσει και να πέσει στα μαλακά για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλιώς θα πήγαινε για φόνο εκ προθέσεως.

Ο τύπος λοιπόν, δυο μήνες μετά το έγκλημα, ομολογεί, προσπαθώντας να ρίξει τις ευθύνες ...στο θύμα ! Η συνήγορός του ισχυρίζεται το επικό "είναι συνηθισμένο να μη δίνουν αναισθησιολόγοι αυτά τα φάρμακα, γιατί ο ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ πελάτης μου - σημειώστε το: ήταν ειδικευόμενος ακόμη- είδε πώς τα δίνουν οι αναισθησιολόγοι, έμαθε και τα χορήγησε μόνος του".

Βεβαίως, δεν απαντά στο απλό ερώτημα: Κι αφού τελικά είδε ότι η ασθενής πεθαίνει (από άπνοια) γιατί δεν ζήτησε βοήθεια από έμπειρους συναδέλφους του; Γιατί δεν ζήτησε βοήθεια από τους κανονικούς αναισθησιολόγους που εφημέρευαν; Οι εργαζόμενοι που τον είδαν να φεύγει (με το πτώμα στο καρότσι), λένε ότι ήταν πολύ ψύχραιμος και κανένας δεν κατάλαβε κάτι ή δεν είδε "πανικόβλητο γιατρό που του έμεινε στα χέρια η ασθενής". Αν ήταν ιατρικό λάθος, θα ζητούσε αμέσως συνδρομή συναδέλφων, θα σήμαινε συναγερμό στο νοσοκομείο, θα έπεφταν πάνω στην άτυχη κοπέλα 10 κανονικοί γιατροί, δεν θα ήταν μουλωχτός !

"Στη συνέχεια ο γιατρός πήγε δύο φορές μέσα σε 8 ώρες σε πλυντήρια αυτοκινήτων στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη και έπλυνε σχολαστικά ισάριθμες φορές το αυτοκίνητό του εξωτερικά και εσωτερικά, σε μια προφανή προσπάθεια να καλύψει κάθε ίχνος γενετικού υλικού. Το πρώτο πλύσιμο έγινε στις 5 το πρωί στη Χαλκιδική και το δεύτερο το μεσημέρι της ίδιας μέρας στη Θεσσαλονίκη."

Ο σκοπός της υπεράσπισης -που κάνει τη δουλειά της, δεν την κατηγορούμε για αυτό- είναι να κατηγορηθεί για "αμέλεια κατά την εκτέλεση ιατρικής πράξης", για "ιατρικό λάθος" δηλαδή, οπότε να "φάει" 2 - 3 χρόνια και να μην καθίσει ούτε μέρα στη φυλακή και να μην ασχοληθεί η δικαιοσύνη με την πιθανότητα δολοφονίας για βιασμό, που θα τον οδηγήσει σε ισόβια.

Βέβαια, ο παμπόνηρος και εντελώς ανήθικος, χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας όπως αποδείχθηκε από το ότι παραπλανούσε τις αρχές, γιατρός, είναι ακόμη πιο φιλόδοξος: θέλει να μην κατηγορηθεί ούτε για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά να ρίξει τις ευθύνες στην ασθενή. Θα ισχυριστεί ότι της έδωσε τη συνήθη αναισθησία, αλλά αυτή ....φταίει που δεν άντεξε τη "συνήθη δόση".

Το θέμα όμως με τις δηλώσεις του (δια της συνηγόρου του) είναι ότι ισχυρίζεται πως κι ένας ειδικευόμενος (ακόμη δηλαδή ΔΕΝ πήρε την ειδικότητα του αγγειοχειρουργού), μπορεί να χορηγεί προποφόλη (αναισθητικό) και φαιντανύλη (οπιοειδές αναλγητικό).

Αρμόδιος να μας το πει αυτό, ειναι η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία. από την οποία περιμένουμε να διευκρινίσει αν ο οποιοσδήποτε ειδικευόμενος, μπορεί να χορηγεί αναισθησία και μάλιστα την συγκεκριμένη.

Σ.Γ.


περισσότερα για την υπόθεση εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ