Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Ξεκάθαρος ο Μητσοτάκης (και κλάμα οι εργατοπατέρες): "Πρέπει να πούμε την αλήθεια στους συμβασιούχους"

"Πρέπει, όμως, να πούμε στους εργαζόμενους την αλήθεια. Δεν μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων", είπε...
σήμερα ο Μητσοτάκης κι έκανε φανατικούς εχθρούς και φανατικούς φίλους. Ο χρόνος θα δείξει ποιοί είναι περισσότεροι.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε ταύτοχρονα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι οι νέες προτάσεις της, «εγκυμονούν νέους νομικούς κινδύνους και τελικά δεν λύνουν το πρόβλημα».
Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης, δήλωσε:

«Η Κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα των συμβασιούχων με μεγάλη ανευθυνότητα και χωρίς να πει την αλήθεια. Ο αριθμός των συμβασιούχων αυξήθηκε αλόγιστα και οι συμβάσεις τους ανανεώνονταν διαρκώς με τρόπο αντισυνταγματικό. Το σημερινό αδιέξοδο ήταν αναμενόμενο. Και έχει προκύψει τη χειρότερη δυνατή στιγμή – μέσα στο καλοκαίρι – με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, να απειλείται η δημόσια υγεία και να αμαυρώνεται το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου. Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα. Αλλά η Κυβέρνηση επέλεξε να μας αγνοήσει, όπως επέλεξε να αγνοήσει και την πραγματικότητα. Έτσι φθάσαμε στην σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Η Κυβέρνηση πρέπει να πάψει να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις. Και πρέπει να παρουσιάσει μια συνολική λύση η οποία να σέβεται τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, αλλά και να μην παραβιάζει τις δικαστικές αποφάσεις και το Σύνταγμα. Δυστυχώς, οι προτάσεις της Κυβέρνησης εγκυμονούν νέους νομικούς κινδύνους και τελικά δεν λύνουν το πρόβλημα.

Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη:
— Πρέπει να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων συμβασιούχων που εξαπατήθηκαν από την Κυβέρνηση. Καταθέτουμε στη Βουλή σχετική τροπολογία.
— Πρέπει, όμως, να πούμε στους εργαζόμενους την αλήθεια. Δεν μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Πρέπει να συναφθούν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την άμεση αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα. 
— Τέλος, πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς, ενώ πρέπει να πριμοδοτηθεί σε αυτούς η απασχόληση όσων έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία. Έτσι θα προστατευθούν αυτοί που εργάζονται ήδη στον κλάδο.