Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

«Δεδανεισθήκαμεν!»

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

«Θρίαμβος» οι μεν, «σιγά τα ωά» οι δε.
Αφού είδα ειδήσεις σε Αnt1, ALPHA, STAR και ΣΚΑΕΙ, έκλεισα βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και άνοιξα τα κιτάπια με τους αριθμούς.
Είχαμε ....
το 2016 ένα τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους € 6,9 δισ. κατά την ΕΛΣΤΑΤ.
Είχαμε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς προμηθευτές, φορολογούμενους κ.λπ. ύψους € 4,8.
Άρα, στην πραγματικότητα είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα € 2,1 δισ.
Παίρνουμε δάνειο € 8,5 δισ., εκ των οποίων τα πρώτα € 7,7 δισ. αρχές Ιουλίου. Από αυτά € 6,9 δισ. θα καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις προς αυτούς που θα μας δώσουν τα €8,5 δισ. και € 800 εκ. θα διατεθούν για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Μετά το καλοκαίρι θα πάρουμε άλλα € 800 εκ. υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε χρησιμοποιήσει και ίδιους πόρους για τη σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Άρα, δανειζόμαστε κι’ άλλα, για να πληρώσουμε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου.
Και όλα αυτά για να βγούμε στις αγορές, να δανεισθούμε και άλλα, για να καλύπτουμε υποχρεώσεις του Δημοσίου.
Οι υποχρεώσεις μας προς τους δανειστές το 2022, ήτοι ένα έτος αφού θα έχουμε γιορτάσει με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια τα 200 χρόνια από την παλιγγενεσία υπό αδιάλειπτη εξάρτηση και 10 χρόνια από την καθιέρωση των πουστοπαρελάσεων, ανέρχονται σε € 33,36 δισ.
Πρέπει επειγόντως, λοιπόν, να βγούμε στις αγορές για να βρούμε νέα δανεικά. Το 2022 είναι σχεδόν εδώ.
http://taxalia.blogspot.gr/2014/06/blog-post_8179.html
Τί δεν καταλαβαίνω;

Σώτος


Υ.Γ. Αυτοί οι αλήτες εκεί στον ΣΚΑΕΙ γιατί είπαν ότι προϋπόθεση για να πάρουμε την πρέζα μας είναι να παύσει η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί κατά τριών αλλοδαπών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ; Είναι δυνατόν να έκανε το Γιδογκρούπ τέτοια παρέμβαση στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη που έχει αποδείξει ότι δε μασάει; Εδώ δεν μάσησε τις απειλές του Ερντογάν και είπε ΟΧΙ στην έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών, θα φοβηθεί τους δανειστές; Δεν θέλω να σκέφτομαι τί θα πάθαιναν οι Τούρκοι αξιωματικοί, αν μας είχε δανείσει και η Τουρκία.

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Ορους σχολιασμού πριν αναρτήσετε το σχόλιό σας. Υπεύθυνος για κάθε σχόλιο είναι ο ίδιος ο σχολιαστής και η συμμετοχή του στη συζήτηση τεκμαίρει την ανεπιφύλακτη αποδοχή αυτού του όρου.