Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Εμπαιγμός και κομματικά παιχνίδια Δανιηλίδη στις “πλάτες” των συμβασιούχων

Περιμένοντας από τον Δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, κ. Σίμο Δανιηλίδη, να μας απαντήσει, ΠΡΩΤΙΣΤΑ, με ΑΚΡΙΒΕΙΑ,
ΞΕΚΑΘΑΡΑ και ΚΥΡΙΩΣ με ΣΤΟΙΧΕΙΑ, «αν εννοεί το epoli.gr “εκτελεστή” εμπνεύσεων» - όπως επί λέξει αναφέρει στην επιστολή (ακολουθεί αυτούσια στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας) που απέστειλε προς το epoli.gr, σχετικά με το δημοσίευμά μας “Απλήρωτους άφησε συμβασιούχους ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών” - τον ενημερώνουμε για τα ακόλουθα, που είμαστε βέβαιοι πως του απαντούν και στο “...Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός πως ένας διαδικτυακός τόπος που ασχολείται με την Αυτοδιοίκηση να μην γνωρίζει τα στοιχειώδη σχετικά με τη λειτουργία ενός δήμου” - που επίσης αυτολεξεί αναφέρει στην ίδια επιστολή.
Ξεκινάμε λοπόν, ΕΜΕΙΣ, με ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

1. Ο κ. Δανιηλίδης - που πουθενά στην επιστολή του, ΦΥΣΙΚΑ, δεν διαψεύδει τα όσα γράψαμε (πώς θα μπορούσε να το κάνει άλλωστε...), ότι δηλαδή, οι τρεις συμβασιούχοι του δεν πληρώθηκαν, αλλά αντίθετα ρίχνει την ευθύνη στους εργαζομένους της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου του - “...Οι εργαζόμενοι στο δήμο μας δεν είναι ενεργούμενα κανενός. Πολύ περισσότερο τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας τα οποία είναι κατά τον νόμο δημόσιοι υπόλογοι και ελέγχονται για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους”, αναφέρει - σχολιάζει για τη δημοσιογραφική ομάδα του epoli.gr: “...πως ένας διαδικτυακός τόπος που ασχολείται με την Αυτοδιοίκηση να μην γνωρίζει τα στοιχειώδη σχετικά με τη λειτουργία ενός δήμου”. Του απαντάμε, λοιπόν, ΕΜΕΙΣ, που... “ΔΕΝ ξέρουμε από Αυτοδιοίκηση”:

“Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄, ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, Άρθρο 58, Αρμοδιότητες του δημάρχου. Μεταξύ άλλων: ...δ) Eίναι προϊστάμενος (σσ ο Δήμαρχος) των υπηρεσιών του δήμου. Ως προϊστάμενος όλου του προσωπικού του δήμου εκδίδει τις πράξεις που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για το διορισμό, τις κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές και την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου.”

2. Γράφει ο κ. Δανιηλίδης για την “ταμπακιέρα” - όπως χαρακτηρίζει την ουσία του δημοσιεύματος του epoli.gr στην επιστολή του -, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης με την απόφασή του ενήργησε σύμφωνα με το νόμο”. Του απαντάμε:
“Ν. 4429/2016 ΦΕΚ Α’ 199/21.10.2016, περί αυτοδίκαιης παράτασης των ατομικών συμβάσεων για την καθαριότητα.... μέχρι και τις 31.12.2017 κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Απόφαση 1554/2016: Παρατείνατε τις συμβάσεις των 35 εργαζομένων στην Καθαριότητα. Απόφαση 424/2017: Τροποποιητική - μείωση της διάρκειας παραμονής στην υπηρεσία - απόλυση των τριών «επίμαχων» συμβασιούχων. Τι άλλαξε κ. Δανιηλίδη; Αρχικά δεν ξέρατε το νόμο και τον... μάθατε στη συνέχεια; Έτσι εφαρμόζετε τους Νόμους του Κράτους εμπειρότατε Δήμαρχε;”

“...Παρά το γεγονός της ακύρωσης της απόφασής του (σσ Δημάρχου) από τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων δικαιώνει τους χειρισμούς του (σσ. Δημάρχου)”. Του απαντάμε:
“Δήμαρχε, έχει εκδοθεί η ΤΕΛΙΚΗ απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους Καθαριότητας, που ούτε η Κυβέρνηση (και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός!), ούτε τα συναρμόδια Υπουργεία, αλλά και ούτε η ίδια η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωρίζει, παρά μόνο εσείς;;;”

“...Παρά το γεγονός της ακύρωσης της απόφασής του (σσ Δημάρχου) από τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης” και “...Σε κάθε περίπτωση, όμως, η διοίκηση τηρεί τη νομιμότητα. Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν αμέσως στην εργασία τους”. Τον ρωτάμε, λοιπόν:
“Πρώτον, τι διαφορετικό γράψαμε στο δημοσίευμά μας κ. Δανιηλίδη, σχετικά με την Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, που ακύρωσε την τροποποιητική αρχικής σας απόφασής, απόφαση, που έστελνε τους τρεις συμβασιούχους στην ανεργία;

Δεύτερον, τι διαφορετικό θα μπορούσατε να πράξετε...; Να παρακούσετε την απόφασή της; Επειδή εμείς θα «έπρεπε» να γνωρίζουμε από Αυτοδιοίκηση, όπως μας γράφετε στην επιστολή σας, ανατρέξτε, αρχικά, ΕΣΕΙΣ στο Άρθρο 101 του Συντάγματος για να δείτε αν θα μπορούσατε να πράξετε το αντίθετο...”

3. “...Όμως η επίρριψη ευθυνών στους δημάρχους επιδιώκει να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης”, “....η κυβέρνηση ακόμη κωφεύει και υπόσχεται λύσεις που δεν είναι ορατές στον ορίζοντα και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ταλαιπωρούνται”, “...οι κρυπτόμενοι συκοφάντες ας ασχοληθούν με τους άστοχους κυβερνητικούς χειρισμούς, ας διεκδικήσουν από τους κυβερνώντες πράξεις και όχι λόγια και υποσχέσεις” και “...ή ηθικούς αυτουργούς προκειμένου να δικαιολογήσουν άστοχους κυβερνητικούς χειρισμούς”. Του απαντάμε:

“Κύριε Δανιηλίδη, ΔΕΝ μας ενδιαφέρουν οι τοποθετήσεις σας αυτές. Τα κομματικά σας, ΕΞΩ από το epoli.gr και το ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ! (που μάλλον, τελικά, στην προσπάθειά σας να αποποιηθείτε των ευθυνών σας - όπως αποδεικνύεται με τα όσα ανίσχυρα επικοινωνιακά γράψατε στην επιστολή σας - σ' αυτά προσφύγατε). Τα ΜΟΝΑ που μας ενδιαφέρουν είναι: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών και οι εργαζόμενοι σ΄ αυτή! 3 χρόνια τώρα με το epoli.gr και 15 χρόνια με το ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ!”.



Ακολουθεί αυτούσια ολόκληρη η επιστολή του κ. Δανιηλίδη προς το epoli.gr

Με αφορμή το δημοσίευμα που αναρτήθηκε χθες, Παρασκευή 9.6.2017, στην ιστοσελίδα epoli.gr υπό τον τίτλο «Απλήρωτους άφησε συμβασιούχους ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών», η δημοτική αρχή του δήμου Νεάπολης-Συκεών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση-απάντηση με την παράκληση της ανάρτησης-δημοσίευσής της για την αποκατάσταση της αλήθειας:

«Το δημοσίευμα φαίνεται να έχει εμπνευστές που υπαγορεύουν και εκτελεστές που αναπαράγουν. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός πως ένας διαδικτυακός τόπος που ασχολείται με την Αυτοδιοίκηση να μην γνωρίζει τα στοιχειώδη σχετικά με τη λειτουργία ενός δήμου. Και εάν δεχθούμε ότι δεν ξέρει, η δεοντολογία απαιτεί να μάθει πριν γράψει. Να διασταυρώσει πληροφορίες ή καταγγελίες.

»Δεν θα ασχοληθούμε με την εμπάθεια ανώνυμων καταγγελιομανών οι οποίοι ψάχνουν φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς προκειμένου να δικαιολογήσουν άστοχους κυβερνητικούς χειρισμούς. Δεν μας ενδιαφέρουν οι σκοτεινές διαδρομές τους.

»Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι το προφανές της οικονομικής λειτουργίας του δήμου. Δηλαδή η έκδοση ενός χρηματικού εντάλματος πληρωμής είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της οικονομικής υπηρεσίας και των ορισμένων υπαλλήλων. Κάθε άλλος υπαινιγμός περί εμπλοκής του δημάρχου σε αυτή τη διαδικασία είναι μύθευμα φαντασίας. Οι εργαζόμενοι στο δήμο μας δεν είναι ενεργούμενα κανενός. Πολύ περισσότερο τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας τα οποία είναι κατά τον νόμο δημόσιοι υπόλογοι και ελέγχονται για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους.

»Και λίγες παρατηρήσεις για την ‘‘ταμπακιέρα’’:

»Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης με την απόφασή του ενήργησε σύμφωνα με το νόμο. Παρά το γεγονός της ακύρωσης της απόφασής του από τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων δικαιώνει τους χειρισμούς του.

»Σε κάθε περίπτωση, όμως, η διοίκηση τηρεί τη νομιμότητα. Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν αμέσως στην εργασία τους. Εργάζονται κανονικά και για όσο παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο δήμο δικαιούνται τις νόμιμες αμοιβές τους. Αυτή είναι η θέση της Διοίκησης.

»Επαναλαμβάνουμε ότι η Διοίκηση του δήμου θα τηρεί τις αποφάσεις των ελεγκτικών Αρχών όποιες και αν είναι, σήμερα ή στο μέλλον.

»Όμως η επίρριψη ευθυνών στους δημάρχους επιδιώκει να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης η οποία δημιούργησε ένα πρόβλημα με άστοχες νομοθετικές πρωτοβουλίες και δυστυχώς είναι ανίκανη να το επιλύσει. Το πρόβλημα θα οξυνθεί όταν δημοσιευτεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οι δήμαρχοι προειδοποίησαν έγκαιρα, αλλά η κυβέρνηση ακόμη κωφεύει και υπόσχεται λύσεις που δεν είναι ορατές στον ορίζοντα και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ταλαιπωρούνται.

»Επιτέλους, όμως, οι κρυπτόμενοι συκοφάντες ας ασχοληθούν με τους άστοχους κυβερνητικούς χειρισμούς, ας διεκδικήσουν από τους κυβερνώντες πράξεις και όχι λόγια και υποσχέσεις, και ας σταματήσουν να αναζητούν και να ‘‘βρίσκουν’’ εξιλαστήρια θύματα στην Αυτοδιοίκηση».

https://www.epoli.gr/empaigmos-kommatika-paixnidia-daniilidi-stis-plates-a-89864.html