Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Έχετε πρόβλημα στη μύτη; Γρήγορα στο Ρινολογικό ιατρείο του Παπαγεωργίου !

Πρωτοπορεί στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια το Ρινολογικό Ιατρείο της Β’ ΩΡΛ Κλινικής ΑΠΘ στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου. Το Ιατρείο, με ....
το εξειδικευμένο προσωπικό και τον εξοπλισμό που διαθέτει, μετά από δεκαετή πορεία, έχει πλέον τη δυνατότητα πλήρους αντικειμενικής εκτίμησης όλων των λειτουργιών της μύτης.
Οι ασθενείς με νοσήματα της μύτης και των παραρρινικών κόλπων, οι οποίοι επισκέπτονται το Ρινολογικό Ιατρείο, έχουν την ευκαιρία να υποβληθούν σε μια σειρά ολοκληρωμένων εξετάσεων ώστε οι γιατροί να έχουν στη διάθεσή τους όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη διάγνωση και θεραπεία.

Στο Ρινολογικό Ιατρείο της Β’ ΩΡΛ Κλινικής ΑΠΘ, η οποία λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Αν. Καθηγητή ΑΠΘ Κωνσταντίνου Μάρκου, μπορούν να μετρηθούν και να εκτιμηθούν καταστάσεις και λειτουργίες της μύτης σχετικές με την ρινική αναπνοή, την όσφρηση, την ξηρότητα της μύτης, την κινητικότητα των κροσσών της μύτης και την αλλεργική ρινίτιδα.

Συγκεκριμένα, σε ασθενείς με δυσλειτουργίες στη ρινική αναπνοή μελετώνται η απόλυτη ροή του αέρα μέσα στη μύτη με ρινομανομετρία και συσκευή μέγιστης ρινικής εισπνευστικής προσπάθειας, καθώς και η υποκειμενική αίσθηση της ροής του αέρα, μέσω του ελέγχου της ενδορινικής λειτουργίας του τρίδυμου νεύρου.

Σε ασθενείς με προβλήματα όσφρησης, γίνονται οσφρητικά τεστ, τεστ γεύσης, ειδικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία και σπινθηρογράφημα εγκεφάλου.

Οσον αφορά στην ξηρότητα της μύτης, διερευνάται με τεστ διαβροχής, έλεγχο της κλιματιστικής ικανότητας της μύτης με ειδική συσκευή μέτρησης της υγρασίας και θερμοκρασίας του αέρα.

Για προβλήματα στην κινητικότητα των κροσσών της μύτης, στο εξειδικευμένο ιατρείο οι ασθενείς υποβάλλονται τεστ σακχαρίνης και σε έλεγχο κάθαρσης του βλεννογόνου με ραδιοϊσότοπο.
Τέλος, όσοι ταλαιπωρούνται από αλλεργική ρινίτιδα μπορούν να υποβληθούν σε δερματικές δοκιμασίες, αιματολογικό έλεγχο και τεστ πρόκλησης.

«Το Ιατρείο έχει τη δυνατότητα πλήρους αντικειμενικής εκτίμησης όλων των λειτουργιών της μύτης, κάτι που το καθιστά μοναδικό στη διερεύνηση των ρινολογικών παθήσεων στον Ελλαδικό και Βαλκανικό χώρο. Επιπλέον, η αντικειμενική αξιολόγηση των ρινικών λειτουργιών συμβάλλει στην επίλυση ιατρονομικών προβλημάτων», επισημαίνει ο υπεύθυνος ιατρός, επίκουρος καθηγητής ΩΡΛ ΑΠΘ, Ιορδάνης Κωνσταντινίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο πλήρης ιατρικός έλεγχος που παρέχεται στο Ρινολογικό Ιατρείο δίνει πληροφορίες που βοηθούν στη διάγνωση και θεραπεία όλων των νοσημάτων της μύτης και των παραρρινικών κόλπων. Επιπλέον η αντικειμενική αξιολόγηση των ρινικών λειτουργιών συμβάλλει στην επίλυση ιατρονομικών προβλημάτων».

Ταυτόχρονα με το κλινικό του έργο, το Ρινολογικό Ιατρείο του Γ.Ν. Παπαγεωργίου προωθεί την ερευνητική δραστηριότητα στο χώρο της Ρινολογίας με περισσότερες από 30 δημοσιεύσεις στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου, οργανώνει ειδικό σεμινάριο στις ρινολογικές μετρήσεις ενώ αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου ιατρείων εξειδικευμένου στις παθήσεις όσφρησης και γεύσης.