Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

39 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης

Στις 20 Ιουνίου 1978, ημέρα Τρίτη, στις 23.04' το βράδυ, ώρα Ελλάδας, ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, ταρακούνησε την πόλη κι επικράτησε το χάος.
Το επόμενο πρωί ....
φάνηκαν οι καταστροφικές συνέπειες: 49 νεκροί -29 εκ των οποίων στην πολυκατοικία της πλατείας Ιπποδρομίου- 220 τραυματίες και περίπου 800.000 άστεγοι στο νομό.

Μύθοι, δοξασίες και φήμες

Οπως είναι φυσικό σε τέτοιες περιπτώσεις, επί μέρες κυριαρχούσαν απίστευτοι μύθοι, φαντασίες και φήμες.

-Χαρακτηριστικότερο παραμύθι των ημερών ήταν "η γριά με το κόκκαλα", που το διέδιδαν (ευτυχώς δεν υπήρχε ιντερνετ τότε, φαντάζεστε τι σπαμάρισμα θα έπεφτε;) από στόμα σε στόμα, κυρίως οι γυναίκες: υποτίθεται ότι ένας ταξιτζής πήρε μια γριά, 1 ώρα πριν το σεισμό, η οποία κάποια στιγμή του είπε "παιδάκι μου θα γίνει μεγάλος σεισμός, κατέβασέ με εδώ, τώρα" ...και κατεβαίνοντας βιαστικά, ξέχασε την τσάντα της, μέσα στην οποία υπήρχαν ανθρώπινα οστά....

- Η άλλη φήμη ήταν ότι "συγγενείς από τη Σουηδία, τηλεφώνησαν και μας είπαν, ότι σεισμολόγοι από τη Σουηδία, προβλέπουν σεισμό 8 ρίχτερ. Το είπε η τηλεόραση της Σουηδίας". Ήταν η χρονιά που πρωτοακούστηκε η λέξη "Ουψάλα" (μαζί με τις λέξεις "Παπαζάχος", "Κούβελας", "Νίκος").

- Η ερώτηση που κυριαρχούσε ήταν: τη δικιά σας πολυκατοικία τι την έβγαλαν; κόκκινη, κίτρινη ή πράσινη;

- Η άλλη δοξασία έλεγε ότι τον σεισμό τον προκάλεσε η πανσέληνος (κατ΄άλλους η ζέστη).

- Αυτό που δεν ήταν μύθος, ήταν οι ευθύνες του ζαχαροπλαστείου Νίκος στην οδό Νικηφόρου Φωκά, που έκοψε κολόνες στην οικοδομή που έπεσε, αλλά πάνω από όλα: η σκόνη ! Τρομερή σκόνη παντού ! Σύννεφα σκόνης κατέκλυσαν την πόλη !

- Είχε κι ένα καλό ο σεισμός: ότι αναπτύχθηκαν φοβερές ανθρώπινες σχέσεις "γειτονιάς" στους καταυλισμούς και πολλοί -παρά την ταλαιπωρία- θα θυμούνται με χαμόγελο τη ζωή στα αντίσκηνα.

η συνέχεια εδώ