Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Αδιέξοδο στο Eurogroup (σιγά μην πέσατε απ΄τα σύννεφα)

Διαψεύστηκαν, τελικά (σώωωωπα, τι πρωτότυπο), οι προσδοκίες της κυβέρνησης για ....
συνολική συμφωνία για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο ολοκληρώθηκε έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση χωρίς να προκύψει «λευκός καπνός» για το θέμα του χρέους. Έτσι, η αγωνία παρατείνεται, καθώς οι αποφάσεις παραπέμπονται στο επόμενο Eurogroup, το οποίο θα γίνει στις 15 Ιουνίου.
Τη βεβαιότητα ότι, μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, θα βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ο οποίος θα επιτρέψει την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, εξέφρασαν καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών.
«Δεν θα υπάρξει κανένα δράμα για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Η δόση θα εκταμιευθεί εγκαίρως», δήλωσαν οι ίδιες πηγές, που βεβαίωσαν ότι για να επέλθει ένας συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων στο θέμα του χρέους, εντός των τριών επόμενων εβδομάδων, θα πρέπει να συμβούν δύο πράγματα: πρώτον, να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και δεύτερον οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να βασιστούν σε υποθέσεις που στα μάτια του ΔΝΤ να είναι «ρεαλιστικές» και «αξιόπιστες»
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό θέμα που προκάλεσε το αδιέξοδο είχε να κάνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2022. Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση φέρονται να υπήρχαν συζητήσεις για υποχρέωση της Ελλάδας να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022. Από εκεί και πέρα, οι δανειστές φέρονται να έθεσαν σχέδιο ώστε η Ελλάδα να πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% για την περίοδο 2023 -2060!
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το ΔΝΤ δεν πείστηκε να μπει στη συμφωνία, γιατί δεν λάμβανε τα ανταλλάγματα που ζητούσε για τη σαφήνεια σε ό,τι αφορά το χρέος και το πλεόνασμα, ενώ η Ελλάδα ζητούσε από την πλευρά της να μπει οπωσδήποτε στο πρόγραμμα ο διεθνής οργανισμός.
Τα δύο βασικά σενάρια που βρέθηκαν στο τραπέζι ήταν:
- Πρώτον, αυτό που υποστηρίζει η Γερμανία, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται ότι θα φτάσει τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. (2,1% το 2017 και 2,5% το 2018), υπολογίζοντας αντίστοιχη θετική ανάπτυξη μέχρι το 2060. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης μέχρι το 2060 για να εφαρμόζεται η ελάφρυνση του χρέους, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας θα κυμαίνονται από 2% έως 2,6% μέχρι το 2060. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016 είναι αρκετά για να μετατρέψουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο.
- Δεύτερον, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να υπολογιστεί με πολύ πιο συντηρητικές εκτιμήσεις από αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών και να μην ξεπερνάει το 1% μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα πρέπει από το 2023 να πέσει από το 3,5% του ΑΕΠ αμέσως στο 1,5%. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το οποίο υποστηρίζει το ΔΝΤ, είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων του Μαΐου του 2016, για να γίνει το χρέος βιώσιμο.
Μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε πως όλοι συμφώνησαν και συνεχάρησαν την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει συντελεστεί. «Η συνάντηση ήταν μακρά και ακούσατε τόσο τον κ. Ντάισελμπουμ, όσο και τους κ. Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ να δηλώνουν ότι έχει υπάρξει πρόοδος και ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν αναμένει κάποια διαταραχή στις συζητήσεις των επόμενων εβδομάδων.
Ωστόσο, υπογράμμισε, το θέμα του χρέους ήταν πολύ σοβαρό, αφιερώσαμε σε αυτό το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, η συμφωνία ήταν να ξεκαθαριστούν τώρα τα μέτρα που θα ληφθούν μετά το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο συμφωνήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα για τέσσερα χρόνια μετά από τη λήξη του προγράμματος, υπογραμμίζοντας πως «φυσικά υπάρχει ακόμη διάσταση απόψεων αλλά έχουν έρθει ακόμη πιο κοντά, όμως στο τέλος κατέληξαν ότι δεν υπάρχει συμφωνία οπότε θέλουμε περισσότερο χρόνο».
Παράλληλα, δήλωσε βέβαιος ότι εντός τριών εβδομάδων θα μπορέσουμε να έχουμε έναν συμβιβασμό. «Όλοι κατάλαβαν ότι θα πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία μέσα σε τρεις εβδομάδες» κατέληξε.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup
«Το Eurogroup διεξήγαγε εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.
» Αυτό περιλαμβάνει φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα, που χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά με το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Επισημαίνει δε πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Το Eurogroup επικροτεί την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων και προσθέτει ότι «τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας.
» Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή.
»Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr