Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Αγγλικά για προχωρημένους πρώην αντιμνημονιακούς

Πώς λέμε στα αγγλικά «Το κράτος έχει συνέχεια»;
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Αμέσως μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 17.06.2012 ο αρχηγός της Α. Σαμαράς δήλωνε :

«O ελληνικός λαός ψήφισε την ευρωπαϊκή πορεία και την παραμονή μας στο ευρώ.. Ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί ……….. θα σεβαστούμε την υπογραφή και τις δεσμεύσεις της χώρας, το κράτος έχει συνέχεια και συνέπεια…. Στόχος μας είναι να βγούμε από την κρίση με κοινωνική συνοχή με δουλειές, με δικαιοσύνη και ασφάλεια. Εμείς τηρούμε ό,τι είπαμε…».

Και ξέχασε τα 18 σημεία του Μνημονίου που θα αναδιαπραγματευόταν δίνοντας εντολή στον υφυπουργό Εργασίας Νικολόπουλο να πέφτει στα τέσσερα, όταν συναντάται με τους τροϊκανούς. Διότι το κράτος έχει συνέχεια και συνέπεια. Ό,τι υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση, το τηρεί η επόμενη. Τελεία και παύλα. Τί αναδιαπραγμάτευση και αηδίες!

Προ μηνός περίπου εφημολογείτο εντόνως ότι η τρόικα, με το μπαρδόν «οι θεσμοί» ήθελα να πω, απαιτούσαν να δεσμευτεί και η ΝΔ για το επερχόμενο 4ο Μνημόνιο. Όλο το πωλητικό σύστημα θεώρησε απαράδεκτο κάτι τέτοιο, εξ ου και οι πάντες, νομομαθείς και μη, το διέψευδαν, αν δεν το λοιδορούσαν. Αφού δεν μπορεί μία κυβέρνηση να νομοθετήσει για μέτρα που θα ισχύσουν μετά τη λήξη της θητείας της, πώς είναι δυνατόν να δεσμευθεί η αντιπολίτευση ότι θα τηρήσει όσα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει για το πέραν της θητείας της διάστημα; 

Ήλθε όμως η πρωτηφοροαριστερά κυβέρνηση και νομοθέτησε μέτρα για το μετά το έτος 2019 διάστημα. Μήπως και η αντιπολίτευση έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις, για το ίδιο διάστημα, αν γίνει κυβέρνηση; Το μόνο που έχει πει ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ότι « το κράτος έχει συνέχεια». Ωχ! Τί ήθελε να πει ο ποιητής; Πώς το λέμε αυτό στα αγγλικά που είναι η επίσημη γλώσσα των συζητήσεων και συμφωνιών Ελλάδος-τρόικα, με το μπαρδόν «θεσμών»;

Διαβάζω στο από 23.04.2017 [σημαδιακή ημέρα] σχέδιο «συμπληρωματικού Μνημονίου»
« … A personal income tax reform entering into effect in 2020 (net savings of 1 percent of GDP by 2020) that broadens the tax base by reducing the personal income tax credit by [€650].1 The implementation of the income tax reform will be advanced to 2019 if, in the context of the final program review (June 2018) the IMF staff, in consultation with the European institutions, considers that, based on a forward-looking assessment, this would be needed to reach the agreed 3.5 percent primary surplus fiscal target in 2019 in a sustainable manner, without growth-detrimental measures (e.g. by ensuring compliance with our spending floors in the MTFS strategy, as noted below).

1 We will provide assurances to the IMF staff that New Democracy supports the proposed income tax reform and will do all in its power to assure that the legislation is implemented in a form and on a schedule, that is consistent with Greece's commitments in its program documents. We have also consulted with the relevant highest legal authorities in Greece, including the Ministry of Justice and independent legal experts, which have confirmed that the contingent timing of implementation of the income tax reform (and of the growth-enhancing fiscal package) are in line with our constitution (as per an independent legal opinion furnished to IMF staff).

Όπως θα παρατηρήσατε, η υποσημείωση είναι γραμμένη σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. «Θα παράσχΟΥΜΕ στο ΔΝΤ διαβεβαιώσεις ότι η ΝΔ στηρίζει την προτεινόμενη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος … Επίσης, συμβουλευΘΗΚΑΜΕ τις ανώτατες Αρχές της Ελλάδος, περιλαμβανομένου του υπουργείου Δικαιοσύνης και ανεξάρτητων νομικών ειδημόνων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι η μελλοντική εφαρμογή της μεταρρύθμισης της φορολογίας εισοδήματος υπό αίρεση … είναι συμβατή με το Σύνταγμά μας (με βάση γνωμοδότηση ανεξάρτητου νομομαθούς, η οποία παραδόθηκε στο επιτελείο του ΔΝΤ)». Ποιοί είπαν τούτα τα πράγματα στην τρόικα, με το μπαρδόν «θεσμούς» ήθελα να πω, ώστε να καταγραφούν στο σχέδιο της συμφωνίας; Μη μου πείτε ότι τα έβγαλαν οι δανειστές από το κεφάλι τους!

Και καπάκι έρχεται ο Πρόεδρος της ΝΔ και μας ενημερώνει ότι το κράτος έχει συνέχεια, ενώ την 21.02.2017 ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάτοικος Αιγάλεω επί 2ετία, μας είχε ενημερώσει ότι «αυτό που χαρακτήριζε αντισυνταγματικό η κυβέρνηση ήταν η προνομοθέτηση μέτρων υπό αίρεση».

Μας δουλεύουν κανονικά, επειδή γνωρίζουν ότι ο κάθε ένας από εμάς ενδιαφέρεται για την πάρτη του και μόνον. Μια θεσούλα στο Δημόσιο, μια ανάθεση απ’ ευθείας, μία αποσπασούλα σε θέση χωρίς φόρτο εργασίας, να μην υπηρετήσει ο γιόκας στον Έβρο, να μας δώσει ο κυρ-καθηγητής τα θέματα των εξετάσεων κ.λπ. Και πιο πολύ μας δουλεύουν αυτοί που ως γνήσιοι αριστεροί εγκαινιάζουν το «Μουσείο-σπίτι Μπελογιάννη», ονομάζουν μία σήραγγα του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Πάτρα «Καπετά Νικήτας», παρευρίσκονται στον εορτασμό της επετείου της συγκρότησης της «κυβέρνησης του βουνού» και ψηφίζουν «ΝΑΙ σε ΟΛΑ» με χέρια και πόδια σε ό,τι ζητούν οι δανειστές. Μα πιο πολύ θέλουν να δουλεύονται όσοι δίνουν ακόμη και σήμερα σε όλους αυτούς 20% στις δημοσκοπήσεις.

Σώτος

Υ.Γ. Πάντως, πρέπει να πω ότι διαβάζοντας το από 02.05.2017 κείμενο της «συμφωνίας» που κατατέθηκε στη γερμανική Βουλή, απεκόμισα την εντύπωση ότι οι δανειστές απαιτούν να εφαρμόσουμε πράγματα που εκσυγχρονίζουν ένα κράτος και το κάνουν να μην έχει όρεξη να σπαταλά χρήματα σε μίζες, διορισμούς, βολέματα κ.λπ. [Μάλλον αυτό θα εννοούσε ο Βαρουφάκης, όταν έλεγε ότι «συμφωνεί με το 70% του Μνημονίου»]. Θα έλεγα ότι ματαιοπονούν με το πωλητικό σύστημα που διαθέτουμε, αλλά ας μην είμαι προπέτης. Ίσως γι’ αυτό να είχε πει ο Bungalows «Το Μνημόνιο είναι ευτυχία», ασχέτως του ότι δεν ευτύχησε να το εφαρμόσει σωστά, αφού, αν και αρμόδιος για την κατάργηση και συγχώνευση άχρηστων δημόσιων οργανισμών που προέβλεπε το 1ο Μνημόνιο, κατάφερε επί ημερών του να ιδρυθούν άλλοι 43.