Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Γενέθλια ημέρα Μηχανιώνας

Με τίτλο “ H Οδύσσεια στο Αιγαίο προς Ν. Μηχανιώνα” θα εορταστεί και φέτος η γενέθλια ημέρα της Ν. Μηχανιώνας την.....

Κυριακή 14 Μαΐου 2017.

Από το 2003 έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η γενέθλια ημέρα της Ν. Μηχανιώνας, μία πολιτιστική εκδήλωση μνήμης μ’ αφορμή την επέτειο των 94 χρόνων από την ίδρυση της
Ν. Μηχανιώνας, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στην Μικρά Ασία και τον πολιτισμό της και μία ευκαιρία πολιτισμικής ένωσης με τη σύγχρονη πόλη της Ν. Μηχανιώνας.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα είναι το εξής:
• Την Κυριακή, 14 Μαΐου 2017 και ώρα 10.00 π.μ., στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, ιδρυτή της Ν. Μηχανιώνας.
• Την ίδια ημέρα, στις 8.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο (Πεύκα) της Ν. Μηχανιώνας, θα πραγματοποιηθεί η μουσικοχορευτική παράσταση της εκδήλωσης “H Οδύσσεια στο Αιγαίο προς Ν. Μηχανιώνα” 94 Χρόνια από χθες (1923-2017).

Αφηγητές, χορευτές, τραγουδιστές, όλοι εθελοντές, θα μας ταξιδέψουν στους τόπους καταγωγής μας, στην καθημερινή ζωή των προγόνων μας, την εποχή πριν το διωγμό, όταν ζούσαν και βίωναν ευτυχισμένοι στην παλιά τους πατρίδα, το τραγούδι και το χορό τους, τα έθιμά και τις συνήθειες τους, πριν πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Θα μας γεννηθούν θύμησες εκείνων των εποχών, του πολιτισμού και της κουλτούρας από την πατρίδα που χάθηκε αλλά δεν ξεχάστηκε. Θα αντιληφθούμε ότι η σημερινή πρόοδος του τόπου μας οφείλεται στη ψαροσύνη και ναυτοσύνη εκείνων των γοητευτικών ανθρώπων.

Υπεύθυνη για την έρευνα, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την υλοποίηση της εκδήλωσης, η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Θεοδώρα Σταμίδου, υπάλληλος του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. του Δήμου Θερμαϊκού.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η χορευτική ομάδα του Κ.Α.Π.Η. Ν. Μηχανιώνας.
Την όλη παράσταση θα συνοδεύσει, σε παραδοσιακούς μικρασιάτικους ρυθμούς από τις αλησμόνητες πατρίδες, ο Ιωάννης Μακάριος με το βιολί του. Θα ακουστούν παλιές ηχογραφήσεις του 1919 έως το 1926, ζωντανά στο τραγούδι η Ευαγγελίνα Βασιλού και στην αφήγηση η Ελένη Παπαδάκου.