Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Τι αποφάσισαν οι Δήμαρχοι της Κ.Μακεδονίας στη συνεδρίασή τους

Στην τακτική συνεδρίασή του της 11ης Μαϊου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔΚΜ:


(α) ζήτησε την άμεση θωράκιση και ενίσχυση των θεμελιωδών αρμοδιοτήτων του Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης (“διαδόχου” του ΟΡΘΕ), με κατάλληλη ενεργοποίηση διατάξεων του ισχύοντος ΟΕΥ του αρμοδίου Υπουργείου (Περιβάλλοντος & Ενέργειας), ώστε να είναι αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και αμεσότερη η εξυπηρέτηση των Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σε θέματα χωρικού σχεδιασμού.

(β) εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του, τόσο για τους άκρως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, που ο Υπουργός Εσωτερικών, εξαπέλυσε, σε πρόσφατη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, σε βάρος αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και για τους εν γένει κυβερνητικούς χειρισμούς στο κρίσιμο ζήτημα των παρατάσεων των συμβάσεων εργαζομένων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας πως, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές και τις παρατάσεις των συμβάσεων και την καταβολή αμοιβών για το διάστημα της ισχύος τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο επανέλαβε την εξ αρχής διατυπωθείσα σταθερή θέση της ΠΕΔΚΜ για την πλήρωση των υπηρεσιακών κενών στους Δήμους μέσω της προκήρυξης δημόσιου διαγωνισμού υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, χωρίς τις εμβαλωματικές “λύσεις” των αλλεπάλληλων παρατάσεων που υποβάλλουν τους εργαζομένους σε καθεστώς ομηρίας και οδηγούν τους Δήμους σε διοικητικά και λειτουργικά αδιέξοδα. Με επιστολή της, η ΠΕΔΚΜ ζητεί από τον Υπουργό Εσωτερικών κο Π. Σκουρλέτη την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου του με την οποία παρήγγειλε στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να κινήσουν διαδικασίες πειθαρχικών διώξεων σε βάρος αιρετών που δεν προέβησαν σε παρατάσεις συμβάσεων. Παράλληλα, η ΠΕΔΚΜ ζητεί από τον Πρωθυπουργό της Χώρας κο Α Τσίπρα να δεχθεί σε ακρόαση αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της προκειμένου να του παρουσιάσει τις θέσεις και προτάσεις του για το ως άνω ζήτημα.

(γ) στην ίδια συνεδρίαση, το Δ.Σ. αποφάσισε να ενισχύσει η ΠΕΔΚΜ με τον εξοπλισμό (μηχανήματα και τροχήλατες πολυθρόνες αιμοκάθαρσης) τις μονάδες τεχνητού νεφρού τριών Νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας (Πολυγύρου, Έδεσσας και Αγίου Παύλου).

(δ) εκφράστηκε η έντονη αντίθεση και η ριζική διαφωνία της ΠΕΔΚΜ στον εξαγγελθέντα σχεδιασμό του Υπουργού κου Κ. Γαβρόγλου για υποχρεωτική φοίτηση όλων των νηπίων σε δημόσια ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία, με παράλληλη μείωση της δυναμικότητας των δημοτικών δομών προσχολικής αγωγής, που, πέραν των πολλαπλών επιβαρύνσεων (σε οικογενειακό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο) θα σημάνει κατάργηση περίπου 1000 τμημάτων δημοτικών παιδικών σταθμών και απώλεια περίπου 2.400 θέσεων εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

(ε) αποφασίστηκε να συγκληθεί, με αποκλειστικό θέμα την πορεία και εξέλιξη της ΕΥΑΘ, κοινή συνάντηση των αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων και συσσωματώσεων της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, που μέσα από την συνεργασία και την κοινή προσπάθειά τους, είχαν, προ τριετίας, επιχειρήσει με ιδιαίτερη επιτυχία την διεξαγωγή του πρώτου τοπικού δημοψηφίσματος, μέσω του οποίου είχε διατρανωθεί η λαϊκή βούληση για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ.