Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Στο λίκνο του πολιτισμού και της Δημοκρατίας

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

[Η αγωγή ξεκινάει από το σπίτι, ενισχύεται στο σχολείο, υποχωρεί στο Πανεπιστήμιο και εξαφανίζεται, μόλις διαπιστώσει ότι οι λέξεις ευθιξία και παραίτηση δεν έχουν θέση στο λεξικό Μπαμπινιώτη]
Ήταν το σωτήριο [λέμε και καμμιά μ….] έτος 1998, όταν....
ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γ. Μπαμπινιώτης εξέδωσε το πρώτον το λεξικό της ελληνικής γλώσσης, στο οποίο είχε περιλάβει και το λήμμα «Βούλγαρος» με την ακόλουθη εξήγηση: «Βούλγαρος 1. αυτός που γεννήθηκε στη Βουλγαρία ή κατάγεται από εκεί, 2. (κατχρ. υβρισ.) ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρίως του ΠΑΟΚ)» .

Θεσσαλονικεύς τις εθίγη σφόδρα και προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου τον ακολούθησαν ουκ ολίγοι οπαδοί της ομάδος του ΜΠΑΟΚ, με αίτημα να απαλειφθεί η αναφορά εις την κατά των οπαδών ομάδων της συμπρωτεύουσας ύβριν. Το Πρωτοδικείο δικαίωσε τους οπαδούς και διέταξε τη διαγραφή από το λεξικό τής σχετικής αναφοράς με το ακόλουθο σκεπτικό: «Η λέξη "Βούλγαρος" με την ως άνω εξυβριστική έννοια χρησιμοποιείται από ασήμαντη μερίδα ποδοσφαιρόφιλων του νότου, σαν σύνθημα μάλλον παρά σαν έννοια της λέξης, μεμονωμένα, σποραδικά και χωρίς κάποια διάρκεια. Γι’ αυτό και δεν αποτελεί «λήμμα που μπορούσε να έχει καταχωρηθεί σε λεξικό, η δε απάλειψή της από το συγκεκριμένο λεξικό ουδόλως θα αναιρούσε την επιστημονικότητά του η οποία είναι δεδομένη».

Στη συνέχεια ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου [αν ήταν απόφαση που δεν φορούσε επώνυμο, σιγά μην κουνιότανε] και ο Άρειος Πάγος απεφάνθη εν Ολομελεία [απόφαση 13/1999] την αναίρεση της απόφασης του Πρωτοδικείου ως περιορίζουσας την ελευθερία του λόγου, της έκφρασης κ.λπ. Τόνοι μελάνης αναλώθηκαν και χιλιάδες δένδρα ξερριζώθηκαν, για να φιλοξενήσουν άρθρα και μελέτες της επιστημονικής κοινότητας γύρω από το φλέγον αυτό ζήτημα εν μέσω του μιζαριζόμενου εκσυγχρονισμού της χώρας. Πάντως, στην επόμενη έκδοση του λεξικού, η εξήγηση αυτή δεν υπάρχει στο λήμμα «Βούλγαρος». Η δύναμη του ποδοσφαίρου γαρ.
Τα θυμήθηκα όλα αυτά καθώς οι κάφροι του κινεζικού λιμένος Πειραιώς ούρλιαζαν «Βούλγαροι, Βούλγαροι» κατά τη μεγαλοπρεπή εορταστική εκδήλωση για την κατάκτηση από την ομάδα του Μαρινάκη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος δια 44ην φοράν. Η ατμόσφαιρα ήτο ιδιαιτέρως βαρεία, καθότι η ομάδα του Σαββίδη μόλις είχε στεφθεί κυπελλούχους Ελλάδος, ενώ και ο ΜΠΑΟΚ μόλις είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα πετοσφαίρισης νικώντας [και όχι ηττώντας που λένε οι μορφωμένοι] τον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Η ομάδα του Μελισσανίδη που είχε χάσει το κύπελλο ήταν σφόδρα δυσαρεστημένη, εξ ου και ο ιδιοκτήτης της αποκάλεσε τη διαιτησία «αλητεία», ενώ η ομάδα του Αλαφούζου συνέχισε για μία ακόμη ημέρα να προβάλλει μέσω του ανεξάρτητου ΣΚΑΕΙ όλες τις φάσεις των σκληρών φάουλ που είχαν δεχθεί οι βαζέλες από τους Βούλγαρους στον μεταξύ τους αγώνα στο δρόμο προς το Κύπελλο. Ο ιδιοκτήτης του ΜΠΑΟΚ δεν παρέλειψε να δηλώσει, εξ άλλης αφορμής, ότι θα αγοράσει και τον Μπόμπολα και τον Ψυχάρη και όποιον άλλο βρει μπροστά του, ώστε να πλαγιοκοπήσει την απόφαση του ΣτΕ που είχε ακυρώσει τον διαγωνισμό Παππά, στον οποίον είχε μετάσχει και ο Σαββίδης ως λαγός καθ’ ομολογίαν του. Και τούτο εις απάντησιν του Κούλη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει έφοδος στο ΜΕΓΚΑΛΟ ΚΑΝΑΛΙ. Δεν μας εξήγησε, βέβαια, πώς δεν θα το επιτρέψει. Πώς θα παρέμβει σε μία διαδικασία, η οποία υποτίθεται ότι δεν έχει σχέση με την πολιτική.

Πάντως η κ. Γεροβασίλη που είχε επιτεθεί με σφοδρότητα κατά του ανάλγητου ΣτΕ, όταν αυτό ακύρωσε τον νόμο Παππά, επειδή με την απόφασή του δεν επέτρεψε σε 15.000 παιδάκια να εγγραφούν σε παιδικούς σταθμούς και σε 4.000 νοσηλευτές να προσληφθούν, ουδόλως ηρωτήθη, αν η διαγραφή προστίμου € 38 εκ. χάριν του ιδιοκτήτη του ΜΠΑΟΚ και της ΣΕΚΑΠ και του ΟΛΘ επηρεάζει θέσεις παιδιών σε παιδικούς σταθμούς και την πρόσληψη νοσηλευτών στα νοσοκομεία.
Ποιός είναι αυτός ρε που πάει κόντρα στην Αρβελέρ που διακηρύσσει ότι το Βυζάντιο αποτελεί συνέχεια του αρχαίου ελληνισμού και πρόδρομο του σύγχρονου; Οι Πράσινοι και οι Βένετοι τί ήταν στον ιππόδρομο ρε;

Σώτος - χαμουτζής

Υ.Γ. Απασχολημένος με όλα αυτά τα σοβαρά δεν πρόσεξα ότι η πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής κ. Κίρχνερ, η οποία επισκέφθηκε τη χώρα μας κατόπιν προσκλήσεως του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάσθηκε να καταβάλει εγγύηση, προκειμένου να της επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα της λόγω των κατηγοριών που αντιμετωπίζει για οικονομικές ατασθαλίες στη διάρκεια της θητείας της.