Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ισραήλ: Προπέτασμα καπνού η Διακήρυξη της Χαμάς

Η Αλήθεια πίσω από την Διακήρυξη της Χαμάς: Προπέτασμα Καπνού και Προσήλωση στον Στόχο της Καταστροφής του Ισραήλ.


Αρκετά ΜΜΕ παρουσίασαν πρόσφατη διακήρυξη της Χαμάς στην οποία δηλώνει έτοιμη να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 ως «ιστορική αλλαγή» και δείγμα ότι δήθεν η οργάνωση έχει υιοθετήσει πιο μετριοπαθείς θέσεις. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η διακήρυξη
αποτελεί προπέτασμα καπνού της οργάνωσης για να συγκαλύψει τον πραγματικό στόχο της να καταστρέψει το Ισραήλ μέσω της τρομοκρατίας και για να βελτιώσει την διεθνή εικόνα της. Η διακήρυξη της Χαμάς δεν αντικαθιστά ούτε αναιρεί το παλιό καταστατικό της το οποίο βρίθει από ρητορική αντισημιτισμού και εκκλήσεις για την καταστροφή του Ισραήλ. Η Χαμάς συνεχίζει να απορρίπτει τις αρχές του Διεθνούς Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ε.Ε, Ρωσία), δηλαδή απορρίπτει την αναγνώριση του Ισραήλ και τις διπλωματικές συμφωνίες Ισραήλ-Παλαιστινίων ενώ συνεχίζει να οργανώνει και να πραγματοποιεί τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αμάχων, να κατασκευάζει επιθετικές σήραγγες και να αυξάνει το οπλοστάσιό της. Ταυτόχρονα στελέχη της Χαμάς συνεχίζουν να κάνουν εκκλήσεις τους για την συνέχιση της τρομοκρατίας.

Στοιχεία για την Χαμάς:

• Το καθεστώς της Χαμάς διοικεί de facto την Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Ισραήλ.
• Ο κύριος και δεδηλωμένος στόχος της Χαμάς είναι να καταστρέψει το Ισραήλ και στη θέση του να ιδρύσει ένα Ισλαμικό Χαλιφάτο παρόμοιο με εκείνο που επιδιώκουν άλλες Ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως είναι το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα, η Μπόκο Χάραμ και η Χεζμπολάχ. Η Χαμάς λαμβάνει χρηματική και στρατιωτική βοήθεια από το Ιράν.
• Η Χαμάς έχει ένα μακρόχρονο και αιματηρό ιστορικό επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών αμάχων. Έχει εξαπολύσει χιλιάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, ενώ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και ένοπλες τρομοκρατικές ενέργειες, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας χιλιάδες Ισραηλινούς. Οι επιθέσεις της Χαμάς έχουν οδηγήσει σε τρεις πολέμους με το Ισραήλ, προκαλώντας μεγάλα δεινά τόσο στον Ισραηλινό όσο και στον παλαιστινιακό άμαχο πληθυσμό.

Νέα διακήρυξη, ίδιοι στόχοι:

• Με την νέα «πολιτική διακήρυξη» «πολιτικών αρχών και πολιτικής», η Χαμάς προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της στην διεθνή κοινότητα. Η διακήρυξη αποτελεί και μια προσπάθεια της Χαμάς να ενισχύσει την θέση της στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα, εν όψει της συνταξιοδότησης του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
• Στην διακήρυξη η Χαμάς συμφωνεί με την δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967, αλλά μόνο ως προσωρινό βήμα πριν την ολοκλήρωση της τελικής αποστολής, δηλαδή της «εξόντωσης» του Ισραήλ με τα όπλα της «αντίστασης.»
• Με την διακήρυξη η Χαμάς δεν αντικαθιστά το καταστατικό της ούτε εγκαταλείπει τον δεδηλωμένο στόχο της καταστροφής του Ισραήλ. Η τρομοκρατική οργάνωση συνεχίζει να απορρίπτει τελείως την ύπαρξη του Ισραήλ, να προωθεί την βία εναντίον Εβραίων, Ισραηλινών και άλλων αμάχων και να αποτελεί απειλεί για την ειρήνη και σταθερότητα όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
• Το καταστατικό της Χαμάς του 1988 βρίθει από αντισημιτική ρητορεία και εκκλήσεις για την καταστροφή του Ισραήλ. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Το Ισραήλ θα υπάρχει μέχρι να το εξαφανίσει το Ισλάμ. Την Ημέρα της Κρίσης, οι Εβραίοι θα κρυφτούν πίσω από βράχια και δένδρα. Και τα βράχια και δένδρα θα αναφωνήσουν: «Ω Μουσουλμάνοι, πίσω μου κρύβονται Εβραίοι, ελάτε να τους σκοτώσετε.»
• Η νέα διακήρυξη αναφέρεται ρητά στους στόχους της Χαμάς για την εξόντωση του Ισραήλ δηλώντας μεταξύ άλλων ότι: «Η Διακήρυξη Balfour δεν έχει καμία σημασία. Το Ισραήλ είναι άκυρο. Δεν θα παραδώσουμε καμία σπιθαμή της Γης της Παλαιστίνης (που περιλαμβάνει όλο το Ισραήλ)» και ότι «Η Χαμάς απορρίπτει οποιαδήποτε άλλη λύση πέρα από την πλήρη απελευθέρωση της Παλαιστίνης από τον Ιορδάνη Ποταμό μέχρι την θάλασσα.» (Εννοεί όλο το Ισραήλ).
• Στην διακήρυξη η Χαμάς προσπαθεί να μετριάσει λίγο την αντισημιτική ρητορική της, παρουσιάζοντας την απόρριψη του Ισραήλ περισσότερο με πολιτικούς όρους παρά θρησκευτικούς. Παραδείγματος χάριν, αναφέρεται στον πόλεμο με τους «Σιωνιστές» αντί για τους «Εβραίους.» Παρά την ρητορεία της όμως, η Χαμάς συνεχίζει να επιδιώκει την ολική καταστροφή του Ισραήλ, το κράτους του εβραϊκού λαού. Επιπρόσθετα, συνεχίζει να ενθαρρύνει την δολοφονία Εβραίων σε τηλεοπτικές εκπομπές, σε τζαμιά και σε σχολεία.

Ενίσχυση του οπλοστασίου της Χαμάς

• Η Χαμάς συνεχίζει να ενισχύει και να αναβαθμίζει το οπλοστάσιό της, όπως και τον αριθμό των ρουκετών που διαθέτει. Οι Ισραηλινές Αρχές Ασφάλειας αναφέρουν ότι από τότε που πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική επιχείρηση “Προστατευτική Άκρη» το 2014, η Χαμάς έχει κατορθώσει να ανανεώσει το οπλοστάσιο της στο σημείο που βρισκόταν πριν την επιχείρηση (Channel 2 News, 31 Ιανουαρίου 2017), όπως και τον αριθμό των ρουκετών. Μόνο το 2014, η Χαμάς εξαπέλυσε 2.619 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας.
• Μεγάλο μέρος των προσπαθειών της Χαμάς επικεντρώνεται στην ανάπτυξη πυραύλων και ρουκετών μικρής εμβέλειας με ιδιαίτερα μεγάλο φορτίο (160-200 κιλά εκρηκτικών). Ταυτόχρονα, η Χαμάς συνεχίζει να αναπτύσσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και πραγματοποιεί δοκιμές για να βελτιώσει τις πυραυλικές της ικανότητες.
• Η Χαμάς συνεχίζει την κατασκευή επιθετικών σηραγγών που διεισδύουν μέσα σε εδάφη του Ισραήλ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ισραηλινών, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017, η Χαμάς είχε κατασκευάσει τουλάχιστον 15 νέες τέτοιες σήραγγες.
• Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι αντί να χρησιμοποιεί την χρηματοδότηση και τα δομικά υλικά που λαμβάνει από την διεθνή κοινότητα, ΜΚΟ και υπηρεσίες του ΟΗΕ για να κατασκευάσει οικίες, σχολεία και νοσοκομεία προς όφελος του πληθυσμού της Γάζας, η Χαμάς χρησιμοποιεί τους πόρους για να κατασκευάσει επιθετικές σήραγγες και άλλες στρατιωτικές υποδομές. Η απόφαση της Χαμάς να επενδύσει στην τρομοκρατία αντί για υποδομές προς όφελος των πολιτών αποτελεί τον κύριο λόγο για την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.
• Η Χαμάς συνεχίζει την ανάπτυξη και εκπαίδευση ειδικών στρατιωτικών μονάδων, όπως εκείνη των βατραχανθρώπων. Στην εκπαίδευσή τους, μεταξύ άλλων σεναρίων, οι μονάδες αυτές πραγματοποιούν προσομοιώσεις κατάληψης θέσεων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και της απαγωγής Ισραηλινών αμάχων.
• Η Χαμάς συνεχίζει να οργανώνει και να πραγματοποιεί επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και μέσα στο Ισραήλ. Επιπρόσθετα, κάνει εκκλήσεις για την έναρξη μια Τρίτης Ιντιφάντα (βίαιης λαϊκής εξέγερσης.)

Δηλώσεις αξιωματούχων της Χαμάς που κάνει έκκληση για την καταστροφή του Ισραήλ ή που υποκινούν τη βία εναντίον Ισραηλινών:


• Υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι στόχοι της οργάνωσης αλλά και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί δηλαδή η τρομοκρατία, δεν πρόκειται να αλλάξουν.
• Στις εκλογές που έγιναν πρόσφατα για την νέα πολιτική ηγεσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ενισχύθηκαν οι ακραίες τάσεις της οργάνωσης. Παραδείγματος χάριν, ο Γιάχια Αλ Σινουάρ, υψηλόβαθμο στέλεχος των Ταξιαρχών Ιζεντίν Αλ Κασάμ (Στρατιωτική Πτέρυγα της Χάμας), εξελέγη επικεφαλής της νέας πολιτικής επιτροπής, ενώ άλλος εξτρεμιστής, ο Χαλίλ Αλ Χάγια, εξελέγη αντιπρόεδρος.
• Ακολουθούν παραδείγματα της εμπρηστικής ρητορικής κορυφαίων αξιωματούχων της Χαμάς:
• Σε συνάντηση του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου στη Βηρυτό στις 24 Ιανουαρίου 2017, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, Μαχμούντ Αλ Ζάχαρ δήλωσε ότι: «Δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση για την εγκατάσταση των Σιωνιστών στο Ισραήλ μέσα στα σύνορα του 1967 ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Παλαιστίνης. Είναι όλα εξίσου απορριπτέα. (Palinfo):
• Στις 26 Mar 2017, ο Αλ Ζάχαρ δήλωσε επίσης ότι «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ, υπάρχει μόνο μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που μπορεί να παραβιαστεί από μας οποιαδήποτε στιγμή (alwatanalarabi)
• Στην 39ή επέτειο της ίδρυσης της Χαμάς, ο Χαλίλ Αλ Χαγιά, Αντιπρόεδρος του Πολιτικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι: «Η Χαμάς συνεχίζει να ακολουθεί της αρχές της και τις επιταγές του Ισλάμ και παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης με όλα τα μέσα, κυρίως μέσα από την ένοπλη αντίσταση.» «Αύριο θα σας φάμε με επίγειες επιχειρήσεις, με υπόγειες σήραγγες, μέσω θαλάσσης και από τον αέρα, ακριβώς όπως έκανε η στρατιωτική πτέρυγα μας στην μάχη το Καλοκαίρι του 2014.» (9 Δεκεμβρίου, 2016, arab48.com):
• Ο επικεφαλής του Πολιτικού Συμβουλίου της Χαμάς, Χάλεντ Μεσααλ, δήλωσε ότι η «Χαμάς αναπτύσσει την πολιτική ιδεολογία της αλλά παραμένει προσηλωμένη στην Τζιχάντ και την αντίσταση. Αυτή συνεχίζει να είναι η κύρια στρατηγική του κινήματος και δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ." (28 Μαρτίου 2017, Alayam).
• Η Χαμάς επαίνεσε μια ένοπλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Πέταχ Τίκβα του Ισραήλ στις 9 Φεβρουαρίου 2016 κατά την οποία τραυματίστηκαν πέντε Ισραηλινοί. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης,Φαούζι Μπαρχούμ, χαρακτήρισε την επίθεση θαρραλέα και τον θύτη ως «ήρωα.» Άλλος εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Χουσάμ Μπαντράν, έκανε έκκληση στις δυνάμεις της «αντίστασης» στη Δυτική Όχθη να πραγματοποιήσουν περισσότερες τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες και περιέγραψε την επίθεση ως μία από τις «θαρραλέες πράξεις αφοσίωσης που πραγματοποιήθηκαν από νέους Παλαιστινίους στο πλαίσιο της «Ιντιφάντα Αλ Κούντς.»
• Η Χαμάς επαίνεσε επίθεση που έγινε με αυτοκίνητο κοντά στην Όφρα στις 6 Απριλίου 2017 κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χουσάμ Μπαντράν, συνεχάρη τους κατοίκους του χωρίου Σιλουάντ, απ’ όπου προήλθε ο τρομοκράτης ,για την «μεγάλη θυσία» τους και έκανε έκκληση «στη νεολαία της αντίστασης να επεκτείνει τις καταστροφικές ενέργειές της εναντίον της κατοχής με ηρωικές τρομοκρατικές ενέργειες ως απάντηση στα εγκλήματά της.»