Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Δημοψήφισμα ετοιμάζει ο Τσίπρας

Σχέδιο πολιτικού εγκλωβισμού της Ν.Δ. και του κ. Κυρ. Μητσοτάκη επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.


Το σχέδιο περιλαμβάνει – σύμφωνα με την «Καθημερινή» – τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ως ερώτημα και η κατοχύρωση στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

Το δημοψήφισμα θα έχει προφανώς «γνωμοδοτικό» χαρακτήρα και τυπικά δεν θα δεσμεύει τον κ. Μητσοτάκη, αφού η συνταγματική αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί από την επόμενη Βουλή, στην οποία με βάση όλες τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. θα έχει την πλειοψηφία. Ομως, πολιτικά είναι προφανές πως ο κ. Μητσοτάκης θα είναι πολύ δύσκολο να αγνοήσει τη βούληση των πολιτών, εάν το αποτέλεσμα είναι «ναι» και να ανατρέψει τον νόμο που έχει ήδη ψηφίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και προβλέπει η απλή αναλογική να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί και εξετάζει ο πρωθυπουργός, ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του φθινοπώρου και αφού έχει ολοκληρωθεί η εν εξελίξει διαβούλευση των πολιτών, αλλά και οι εσωτερικές διεργασίες στο κυβερνών κόμμα.

Απλή αναλογική

Παράλληλα, πέραν της συνταγματικής κατοχύρωσης της απλής αναλογικής θα τεθούν προς τους πολίτες και άλλα ερωτήματα, όπως ο δημόσιος χαρακτήρας της ενέργειας και των υδάτων και ενδεχομένως ο τρόπος εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και οι αρμοδιότητές του. Αντιθέτως, παρά τις αρχικές σκέψεις, εάν τελικώς το δημοψήφισμα πραγματοποιηθεί, δεν πρόκειται να τεθούν στην κρίση των πολιτών θέματα με πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, όπως οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας (αν και υπάρχουν εισηγήσεις το ζήτημα να τεθεί, αλλά χωρίς η κυβέρνηση να λάβει θέση υπέρ του διαχωρισμού ή μη), ή άλλα στα οποία μπορεί να ηττηθεί η δική της πρόταση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνταγματική κατοχύρωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Πάντως, παρότι ο κ. Τσίπρας φέρεται να έλκεται από την ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση, στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνονται και διαφορετικές σκέψεις, με βασικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση θα είναι ευάλωτη στην κατηγορία για απόπειρα συνταγματικής εκτροπής, καθώς η αναθεώρηση αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής. Αλλωστε, ήδη έχουν υπάρξει σχετικές δημόσιες παρεμβάσεις. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος έχει ήδη τοποθετηθεί δημοσίως έναντι πιθανών σκέψεων για δημοψήφισμα με αντικείμενο ερωτήματα σχετικά με τη συνταγματική μεταρρύθμιση και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο έχει γράψει ότι «η αναθεωρητική διαδικασία και τα όριά της προδιαγράφονται κατά τρόπο αποκλειστικό στο άρθρο 110 του Συντάγματος και οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψής της με απευθείας επίκληση του λαού θα ισοδυναμούσε με απόπειρα κατάλυσης του Συντάγματος». Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι ο λαός συμμετέχει στη διαδικασία αναθεώρησης μέσω των εκλογών, με τις εκλογές για ανάδειξη αναθεωρητικής Βουλής να προσλαμβάνουν «οιονεί δημοψηφισματικό χαρακτήρα».

Η προοπτική να καταφύγει η κυβέρνηση σε δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, ιδιαίτερα για το ζήτημα του εκλογικού συστήματος αλλά και για άλλα θέματα, δεν έχει διαφύγει από τα «ραντάρ» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ήδη έχει λάβει τις αποφάσεις της για το πώς θα κινηθεί έναντι αυτού του ενδεχομένου. Kατά πληροφορίες, στη Ν.Δ. θα μποϊκοτάρουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, θα ζητήσουν από τους πολίτες να μη συμμετέχουν σε αυτό, ώστε το οποιοδήποτε αποτέλεσμα να καταπέσει εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής.

Αρμόδια η Βουλή

Θα επιχειρηματολογήσουν υπέρ της απόφασής τους αυτής ακριβώς με επίκληση της πρόνοιας του Συντάγματος όσον αφορά τη διαδικασία αναθεώρησης και υπερασπιζόμενοι της αρμοδιότητας της Βουλής επί του εν λόγω ζητήματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται ότι θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι και θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον και την κατάσταση που θα επικρατεί για την κυβέρνηση. Αλλωστε, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι όλοι και πρωτίστως η ίδια η κυβέρνηση, προσβλέπουν σε ένα «χαλαρό» καλοκαίρι, μετά τη μακρά περίοδο διαπραγμάτευσης και τον συμβιβασμό σε ένα δύσκολο πακέτο νέων μέτρων. Τελευταίος σκόπελος πριν από το πολυαναμενόμενο καλοκαιρινό διάλειμμα είναι η μορφή που θα λάβει η διευθέτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το χρέος. Ακόμα και στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναγνωρίζουν ότι δεν αναμένουν κάτι πολύ εντυπωσιακό, κάτι πολύ συγκεκριμένο. Η φόρμουλα που θα βρεθεί, ως προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ, θα πρέπει να καλύπτει όλες τις πλευρές και, ως εκ τούτου, να είναι αρκούντως γενικόλογη, ώστε να μπορεί να τύχει διαφορετικών ερμηνειών από καθέναν από τους ενδιαφερόμενους. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, πάντως, ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει πολιτικό πρόβλημα από μια τέτοια εξέλιξη τώρα, καθώς έχει φροντίσει να μεταθέσει το ζήτημα στο μέλλον, συναρτώντας την υλοποίηση των μέτρων που θα ψηφίσει η κυβέρνησή του με την υλοποίηση, αντίστοιχα, των μέτρων για το χρέος.

kathimerini