Σάββατο 13 Μαΐου 2017

22 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό των Γρεβενών & Κοζάνης

Ήταν ένας από τους χαρακτηριστικότερους σεισμούς στον κόσμο, εξαιτίας του γεγονότος ότι, ενώ...
ήταν τρομερά καταστροφικός (γκρέμισε στην κυριολεξία χιλιάδες σπίτια) δεν υπήρξε ούτε ένα θύμα !

13 Μαΐου σήμερα και ποιος (απ όσους το έζησαν) δεν θυμάται την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ...
συγκλόνισε στις 13-5-1995 τους κατοίκους των Νομών Γρεβενών και Κοζάνης πριν από 22 χρόνια. Μια σεισμική δόνηση η οποία συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους σεισμούς των τελευταίων χρόνων του περασμένου αιώνα που έπληξε τη Δυτική Μακεδονία.



Ο σεισμός της Θεσσαλονίκης (20 Ιουνίου 1978) ήταν 6,5 Ρίχτερ και άφησε 49 νεκρούς.

Το σημαντικότερο και εξαιρετικά ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπήρξε ούτε ένα ανθρώπινο θύμα παρά μόνο τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι με μικρούς και επιπόλαιους τραυματισμούς εξ αιτίας του πανικού που επικράτησε .

Ο σεισμός που χτύπησε στις 11:47 το πρωί Σαββάτου, βρήκε τον πληθυσμό έξω από τα σπίτια του και τα σχολεία ήταν κλειστά. Έτσι αποφεύχθηκε συνωστισμός και επιπλέον αναστάτωση. Όμως οι οικοδομές δεν είχαν την ίδια τύχη με τους ανθρώπους. Στον νομό Γρεβενών κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές 2.523 σπίτια σε 12 κοινότητες και οικισμούς .

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός, εντάσεως 5,5R, εκδηλώθηκε στις 17 Ιουλίου 1995, ενώ ο μεγαλύτερος προσεισμός, εντάσεως 4,5R, είχε εκδηλωθεί 4 μόλις λεπτά πριν τον κύριο σεισμό.



Τα χωριά που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημίες:
Χρώμιο
Αιανή
Ρύμνιο
Ροδιανή
Κτένι
Καισαρειά
Ποντινή
Παλαιοχώρι
Πυλωροί
Κνίδη
Πόρος
Ιτέα
Βάρη
Έξαρχος
Αγαλαίοι
Κέντρο
Νησί
Καρπερό
Παλιουριά
Παναγιά
Καλαμίτσι
Καλόχι