Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Σσσσ...ΣΑΛΟΣ!

του Γιάννη Ντάσκα

Αναφερόμαστε στον Μιχ.Σάλλα.

Τον 24χρονο του 1974 που ηρθε απο Γερμανία μεριά και αμέσως έγινε στέλεχος στο Κινημα...Ενα ήταν τότε το Κίνημα...Και τον μάθαμε ως κομματικό στέλεχος πιστό στον Ανδρέα Παπανδρέου με την ίδια πίστη που έδειχναν τότε οι συνομίληκοί του και σύντροφοί του Πέτρος Λάμπρου, Κώστας Λαλιώτης και μια ομάδα που "έχτισε" την εξουσία ΠΑΣΟΚ στο χώρο των ΜΜΕ, των Τραπεζών, των επιχειρηματιών.

Ο Μιχ.Σάλλας "τυλίχτηκε" σε 52 κόλλες χαρτί από τον γνωστό για τις έρευνές του για τον Ψυχάρη και τα θαλασσοδάνεια του ΔΟΛ με τις οφ σόρ κλπ. Αναφερόμαστε στον εισαγγελέα Γαληνό Μπρη.

Στο πόρισμά του που αποκάλυψε το DOCUMENTO του Κ.Βαξεβανη (ρεπορτάζ της έμπειρότατης Κατερίνας Κατή) ο κ. Μπρης κατηγορεί τον Μιχ.Σάλλα και άλλα στελέχη της Τράπεζας για "παιχνίδι με ακίνητα και ζημιές και κέρδη. Και τους στέλνει για κακουργήματα ικανά για προφυλακίσεις κιόλας αν...
Εκείνος απαντά αμέσως ότι τον στοχοποίησαν επειδή ανακοίνωσε επενδυτικά σχέδια...

Πριν σας παραθέσουμε ένα ρεπορτάζ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ για την υπόθεση εμείς ας τον ρωτήσουμε:

1.Πόσα είχε στη "μπάντα" το 1974 για επενδύσεις και αν είχε γιατί έγινε κομματικό στέλεχος και διοριζόταν στις κρατικές ψωροτράπεζες κουμανταδόρος;
2.μήπως έσπευσε να ανακοινώσει "επενδυτικά" σχέδια σε συνεταιριστική τράπεζα επειδή ήξερε ότι έρχεται τσουνάμι αποκαλύψεων;
3.τι είδους επενδύσεις έκανε με τον προφυλακισμένο "ηγέτη" του Ερυθρού Σταυρού-Ερρίκος Ντυνάν όσο ήταν στην Τράπεζα Πειραιώς ηγέτης;
4.το "πιστοποιητικό" που έχει για το"καλώς έχει" της Τράπεζας της Ελλάδας ποιοί το υπογράφουν;
5.Τι γνώμη έχει για τα εγκλήματα της Τράπεζας της Ελλάδας γενικά και ειδικά στις συνεταιριστικές τράπεζες, όπως αυτή της Λαμίας, της Δωδεκανήσου, της Εύβοιας, της Αχαϊας;
6.Ποιοί "κονόμησαν" με τη λεηλασία των Τραπεζών αυτών;
7.Η τράπεζα στην οποία κάνει τώρα επενδύσεις είχε την ίδια μεταχείριση με τις άλλες συνεταιριστικές τράπεζες;
8.Μπορεί, ως ειδικός στις Τράπεζες και τις επενδύσεις, να μας γράψει -με επαγγελματικούς όρους ντε - με τα πεντακάθαρα χεράκια του μια μελέτη για την Τράπεζα αυτή και τις άλλες συνεταιριστικές και μαζί για το 'Ερρίκος Ντυνάν" και να την δώσει να την συνυπογράψει και ο Ανδρέας Μαρτίνης;
9.Ο Εισαγγελέας Γαληνός Μπρής είναι ικανός ή δεν καταλαβαίνει γρι ή εξυπηρετεί άλλα σχέδια ανθρώπων που θέλουν να πλήξουν τα καμάρια της ελληνική ςοικονομίας όπως οι Σαλλα-Ψυχάρηδες
10.Με ποιούς μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοδημοσιογράφους έχει βρεθεί σε κοινά τραπέζια για πάνω από 200 φορές στα χρόνια της δόξας του,αν φυσικά έχει βρεθεί;
11.Ποιούς δικαστικούς λειτουργούς εκτιμά και γιατί;
12.Τι γνώμη είχε μέχρι το τέλος για τον Ανδρέα Βγενόπουλο;
Iδού το μακροσκελές ρεπορτάζ από το PRESS.GR για Σάλλα-Εισαγγελέα κλπ και αναμένουμε απαντήσεις του:

Η ΔΙΩΞΗ για κακούργημα και η απάντηση! Στο στόχαστρο ο Σάλλας για την Τράπεζα Πειραιώς

Για "απόπειρα στοχοποίησής" του κάνει λόγο ο μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας ύστερα από την σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήαμτος, για ακίνητα που είχε αγοράσει η Τράπεζα Πειραιώς το 2006. Ο κ. Σάλλας κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την τράπεζα για να κάνει αγοραπωλησίες ακινήτων και αγορές μετοχών μέσω εταιρειών συμφερόντων του ίδιου και μελών της οικογένειάς του, ζημιώνοντας έτσι την Πειραιώς με εκατομμύρια ευρώ.

Ολόκληρη η δήλωση Σάλλα:

Πληροφορήθηκα από τον Τύπο ότι έχει ασκηθεί και σε βάρος μου ποινική δίωξη για ακίνητα που είχε αγοράσει με διαδικασίες τυπικές και διαφανείς η Τράπεζα Πειραιώς το 2006. Με εξίσου διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες πώλησε τα ακίνητα αυτά, δέκα χρόνια μετά στην τιμή που τα είχε αποκτήσει, δηλαδή χωρίς καμία ζημία και μάλιστα αφού εν τω μεταξύ τα ιδιοχρησιμοποίησε για δέκα χρόνια εγγράφοντας και σημαντικά κέρδη.
Το γεγονός ότι η αγορά των ακινήτων δεν έχει προξενήσει ζημία στην Τράπεζα Πειραιώς έχει επιβεβαιώσει και η Τράπεζα της Ελλάδος σε σχετικό έλεγχό της.
Μολονότι μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχω λάβει επισήμως γνώση της δίωξης και του πορίσματος στο οποίo βασίζεται, δεν θεωρώ τυχαίο το χρόνο άσκησής της αφού συμπίπτει με την ανακοίνωση των νέων επενδυτικών μου σχεδίων.
Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για μία προσπάθεια στοχοποίησής μου, η οποία είμαι βέβαιος πως δεν θα τελεσφορήσει λόγω της έλλειψης ζημίας της Τράπεζας. Λυπάμαι ωστόσο για το γεγονός πως μαζί μου, αδίκως ταλαιπωρούνται 30 ακόμη άνθρωποι της αγοράς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κατερίνας Κατή, που αποκάλυψε το θέμα της δίωξης, συντάχθηκε πόρισμα-κόλαφος από τον οικονομικό εισαγγελέα για ζημία εκατομμυρίων της Τράπεζας Πειραιώς από αγοραπωλησίες για ίδιον όφελος

Το ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής:


Στο «δόκανο» της Δικαιοσύνης ο επί εικοσιπενταετία «τιμονιέρης» του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. Με όχημα ένα πόρισμα-καταπέλτη, ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου έχει παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος κατά του πρώην προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλα, του πρώην αντιπροέδρου της Θεόδωρου Πανταλάκη και πολλών ακόμη μεγαλοστελεχών του πιστωτικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με το πόρισμα 52 σελίδων του αναπληρωτή εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γαληνού Μπρη ο οποίος διερεύνησε την υπόθεση, ο Μ. Σάλλας χρησιμοποίησε την τράπεζα για να κάνει ένα ασύλληπτο «παιχνίδι» με αγοραπωλησίες ακινήτων και αγορές μετοχών μέσω εταιρειών συμφερόντων του ίδιου και μελών της οικογένειάς του, ζημιώνοντας έτσι την Πειραιώς με εκατομμύρια ευρώ.

Στο απίστευτο αλισβερίσι, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο εισαγγελικό πόρισμα, εμπλέκονται και τότε στενοί συνεργάτες του στην Πειραιώς, όπως ήταν ο Θ. Πανταλάκης, αλλά και παρένθετα πρόσωπα που εμφανίζονταν να αγοράζουν το 2006 «κοψοχρονιά» τα επίμαχα ακίνητα (καταστήματα) από τις εταιρείες συμφερόντων οικογένειας Σάλλα και μέσα σε ελάχιστο χρόνο να τα πουλάνε στην τράπεζα σε τιμή πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική τους. Δηλαδή η τράπεζα δανειοδοτεί τις εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Σάλλα ώστε να αγοράσουν τα ακίνητα, τα οποία στη συνέχεια αγοράζει η ίδια σε υψηλότερες τιμές με εντολή Σάλλα.

Οπως εμφατικά επισημαίνει ο εισαγγελέας στο πόρισμά του: «Οι πρώην ιδιοκτήτριες των ακινήτων εταιρείες (ΩΚΥΘΟΗ ΑΕ, ΑΛΚΜΑΩΝ ΑΕ, MGS REAL ESTATE ΑΕ, ΕΡΕΧΘΕΑΣ ΑΕ, ΑΓΑΛΛΩΝ ΑΕ) συνδέονται άμεσα με τον Μιχαήλ Σάλλα, πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, ή (και) μέλη της οικογενείας του και ειδικότερα τη σύζυγό του Στάικου Σοφία και τα τέκνα του Γεώργιο και Μυρτώ Σάλλα. Τούτο καταδεικνύει και το γεγονός ότι όλες τις πωλήτριες εταιρείες εκπροσώπησε κατά την υπογραφή των συμβολαίων αγοραπωλησίας το ίδιο πρόσωπο».

Η διαδρομή των ακινήτων και του χρήματος
Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο όσον αφορά τη «διαχείριση» των ακινήτων. Συγκεκριμένα:

- Οι πέντε εταιρείες που σχετίζονταν με τον Μ. Σάλλα είχαν αγοράσει τα συγκεκριμένα ακίνητα (τα δύο μάλιστα από την ίδια την Πειραιώς, το 2003) με δάνειο το οποίο τους είχε χορηγήσει η... Πειραιώς για τον σκοπό αυτό. Στη συνέχεια εξοφλούσαν το δάνειο πάλι με χρήματα της… Πειραιώς, και συγκεκριμένα με μέρος των χρημάτων που έπαιρνε ο παρένθετος από την πώληση του ακινήτου στην ίδια την Πειραιώς.

- Μέσα δε σε διάστημα μόλις πέντε ημερών η Πειραιώς αγόραζε από τον παρένθετο τα ίδια ακίνητα σε πολλαπλάσια τιμή.

«Είναι εκτός λογικής», αναφέρει μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας, «να καταβάλλει η τράπεζα μείζον τίμημα για την αγορά ενός ακινήτου επειδή το αναβάθμισε η ίδια ως μισθώτρια και μάλιστα σε ένα πρόσωπο που το είχε αποκτήσει προ ολίγων ημερών αντί τιμήματος κατά πολύ χαμηλότερου εκείνου το οποίο τελικώς κατέβαλε η ίδια».

- Για τα επίμαχα ακίνητα η Πειραιώς είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον πολύ προτού αγοραστούν από τις εταιρείες. Απώτερος στόχος αυτής της δραστηριότητας του Μ. Σάλλα και των δικών του ανθρώπων στην Πειραιώς ήταν, κατά την εισαγγελική εκτίμηση, το προσωπικό όφελος. Οπως τονίζεται στο πόρισμα, που είναι προϊόν πολυετούς, ενδελεχούς έρευνας, όλα έγιναν προκειμένου «οι υπεύθυνοι της εταιρείας Τράπεζα Πειραιώς να προσπορίσουν παράνομο όφελος στον εαυτό τους ή και στις εταιρείες συμφερόντων τους, με αντίστοιχη βλάβη της περιουσίας της τράπεζας».

η συνέχεια εδω