Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Ψηφίστηκε επιτέλους ο νόμος για τέλη κυκλοφορίας με το μήνα !

Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει φέτος να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους για τα εισοδήματα του 2016, σύμφωνα με....
όσα προβλέπονται σε τροπολογία που κατατέθηκε ΚΑΙ ΕΓΚΡΊΘΗΚΕ στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τους Δασικούς Χάρτες. Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται κατά 1 μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα και μειώνεται ο αριθμός των δόσεων από 8 σε 6, ενώ υπάρχουν και διευκολύνσεις για τους κατόχους ΙΧ που έχουν παραδώσει τις πινακίδες τους και θέλουν να άρουν την ακινησία του οχήματός τους για συγκεκριμένο διάστημα του έτους.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις προβλέπεται ότι από φέτος και στο εξής η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είναι η 30η Ιουνίου και όχι η 30η Απριλίου που προέβλεπε ως τώρα ο νόμος. Σημειώνεται, πάντως, ότι πέρυσι υπήρξε αλλαγή στην προθεσμία η οποία με νομοθετική διάταξη είχε ορισθεί στις 15 Ιουλίου.

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα
Πληρώστε 4 μήνες τέλη - κυκλοφορήστε 3

Για τα τέλη κυκλοφορίας δίνεται η δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους να καταβάλλουν μόνο ένα μέρος των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που εξαρτάται από το διάστημα που θέλουν να άρουν την ακινησία του οχήματος τους και να παραλάβουν τις πινακίδες. Ειδικότερα προβλέπεται ότι για την άρση της ακινησίας του ΙΧ για ένα μήνα θα πρέπει να καταβάλουν τα 2/12 του κόστους των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για 3 μήνες τα 4/12 των τελών, ενώ για το όποιο υπόλοιπο διάστημα τα δωδέκατα που απομένουν συν 2/12.

η τροπολογία

ο νόμος όπως θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ
(άντε να δούμε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη από τις εφορίες!)

προσοχή! οι ρυθμίσεις αφορούν μόνο το έτος 2017, δεν είναι πάγιες.