Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Αλλάζει χέρια η εταιρεία που έφτιαχνε τα θρυλικά ΣΤΑΓΙΕΡ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει και την....
ΕΛΒΟ
Φως στο τούνελ αρχίζει να φαίνεται για τη σωτηρία της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), της μοναδικής βιομηχανίας κατασκευής τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων στην Ελλάδα που επί σειρά ετών αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και από το 2014 βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Για την υπό κρατικό έλεγχο και ζημιογόνο εταιρεία, δρομολογείται λύση-πακέτο που θα οδηγήσει στην είσοδο ιδιώτη-επενδυτή και στην πραγματοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων για την αναβάθμιση των παραγωγικών της υποδομών. Ο ειδικός εκκαθαριστής, η εταιρεία Ernst&Young, προκήρυξε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση των παγίων της βιομηχανίας, του εργοστασίου της στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, του εξοπλισμού καθώς και όλων των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, δηλαδή το σήμα "ΕΛΒΟ”, πατέντες, σχέδια, άδειες κλπ. Οι εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνουν έκταση 270.000 τ.μ. με καλυμμένη επιφάνεια 60.000 τ.μ.
Μέσω της διακήρυξης του διαγωνισμού που δημοσιεύτηκε ήδη στον Τύπο, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να υποβάλουν δεσμευτική οικονομική προσφορά για τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία της ΕΛΒΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr., για την απόκτηση της ΕΛΒΟ υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον από διεθνείς ομίλους του κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας. Μεταξύ αυτών, οι ίδιες πηγές περιλαμβάνουν τις γερμανικές Krauss-Maffei Wegmann (KMW) και Rheinmetall AG, την Paramount από τη Ν. Αφρική, ξένα funds, ενώ εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από ελληνικό όμιλο.
Πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία πώλησης αναφέρουν ότι κριτήριο για την πώληση της ΕΛΒΟ δεν είναι αποκλειστικά το προσφερόμενο τίμημα, αλλά το business plan που θα καταθέσουν οι υποψήφιοι αγοραστές. Ζητούμενο, δηλαδή, είναι η ΕΛΒΟ να αποκτήσει νέο παραγωγικό έργο, να υπογραφούν νέες συμβάσεις και να διατηρηθούν, εάν όχι αυξηθούν, οι θέσεις εργασίας, καθώς ιστορικά η εταιρεία εξαρτώταν πλήρως από την εκτέλεση προγραμμάτων για τον Ελληνικό Στρατό και δεν είχε αναπτύξει στρατηγική εξωστρέφειας ή δικά της προϊόντα.
Η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών είναι η 15η Μαίου 2017. Ο εκκαθαριστής θα αποσφραγίσει τους φακέλους των προσφορών την 5η εργάσιμη από την καταληκτική ημερομηνία. Όπως αναφέρεται στην διακήρυξη του διαγωνισμού, ως κατώτατη τιμή οικονομικής προσφοράς έχει οριστεί το ποσόν των 10 εκατ.ευρώ.
http://www.capital.gr/epixeiriseis/3206893/allazei-xeria-i-etaireia-pou-eftiaxne-ta-thrulika-stagier