Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Β. Κορέα: Φιάσκο με την «αρμάδα» του Τραμπ

Την ευθύνη για τη «σύγχυση» που προκλήθηκε ανέλαβε ο Αμερικανός ναύαρχος, επικεφαλής της «αρμάδας» την οποία ......
έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς την κορεατική χερσόνησο, καθώς τελικά το αεροπλανοφόρο και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, έπλεαν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Στις 8 Απριλίου η Ουάσιγκτον έδωσε εντολή στο αεροπλανοφόρο Carl Vinson και τον στόλο συνοδείας του να «κατευθυνθούν προς βορρά», από τη θαλάσσια περιοχή της Σιγκαπούρης προς την κορεατική χερσόνησο, με αφορμή το ενδεχόμενο μια νέας πυρηνικής δοκιμής εκ μέρους της Πιονγιάνγκ.
Όμως «η πανίσχυρη αρμάδα», όπως διατράνωνε ο κ. Τραμπ, πήρε αντίθετη κατεύθυνση, χαράσσοντας πορεία προς την Αυστραλία, στη νοτιοανατολικό τμήμα της Σιγκαπούρης, προκειμένου να συμμετάσχει σε γυμνάσια με το πολεμικό ναυτικό της Αυστραλίας.
«Αυτή η σύγχυση είναι δικό μου σφάλμα και αναλαμβάνω την ευθύνη», επεσήμανε ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.
«Απέτυχα να επικοινωνήσω ικανοποιητικά με τον Τύπο και τα ΜΜΕ. Το λάθος είναι δικό μου» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Το αεροπλανοφόρο και τα πλοία που το συνοδεύουν κατευθύνονται πάντως πλέον προς την κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με τον Αμερικανό ναύαρχο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP