Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Συνήγορος των ακροαριστερών τραμπούκων η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Ελλείψει άλλου "οράματος", αφού όλα έχουν κονιορτοποιηθεί στην πράξη από την κυβέρνησή τους, οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ, καταφεύγουν στην αυτοπεριθωριοποίηση, υπερασπιζόμενοι ....
εισβολές τραμπούκων, που παραβιάζουν το άσυλο και διακόπτουν ακαδημαϊκή συζήτηση, προπηλακίζοντας καθηγητές, βρωμίζοντας τον δημόσιο χώρο και πετώντας ...αμπούλες βρώμας, σε μια εκδήλωση υπέρ των μεταναστών. Πού να ήταν και κατά ....


Tην άμεση παραίτηση του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέα Ζαπράνη ζητεί με ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, μετά την "προκλητική", όπως τη χαρακτηρίζει, απόφασή του να καλέσει τα ΜΑΤ στον χώρο του πανεπιστημίου "και μάλιστα εντός του ιδρύματος, απαγορεύοντας την είσοδο σε φοιτητές".
Όπως διευκρινίζεται, "χθες το απόγευμα, φοιτητές και φοιτήτριες του ΠΑΜΑΚ βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομία να ελέγχει τα προσωπικά στοιχεία όσων ήθελαν να μπουν στο ίδρυμα με πρόσχημα την προστασία εκδήλωσης για το προσφυγικό".

"Αρχικά", τονίζεται, "οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι και θα συνεχίσει να είναι άσυλο ιδεών και ελεύθερης διακίνησης απόψεων μη ρατσιστικού ή φασιστικού περιεχομένου".

"Η όποια προσπάθεια ακύρωσης εκδηλώσεων και φίμωσης απόψεων που προκύπτει ως έκφραση διαφωνίας δεν μπορεί παρά να μας βρει απέναντι της. Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβανόμαστε το άσυλο αλά καρτ. Αντίθετα, αγωνιζόμαστε για την προάσπιση του αλλά και για την ελεύθερη έκφραση του καθενός και της καθεμίας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα και το φοιτητικό κίνημα είναι αυτοί που οφείλουν να διαφυλάττουν το άσυλο και έχουν την ευθύνη για την προστασία του χώρου τους".

Σύμφωνα με την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η πρωτοβουλία του πρύτανη να καλέσει τα ΜΑΤ, μπορεί να ερμηνευτεί "μόνο σαν επίδειξη δύναμης, για να θυμίσει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, ότι στο 'τσιφλίκι' του, το ΠΑΜΑΚ, κάνει κουμάντο μόνο αυτός". "Φυσικά", συνεχίζει η ανακοίνωση, "δεν μπορεί να μας διαφεύγει η στάση της αστυνομίας, που λειτούργησε με αδιανόητα προκλητικό τρόπο".

Για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η αντίληψη του κ. Ζαπράνη "δεν έχει καμία σχέση με ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό σε ιδέες και στην κοινωνία εν συνόλω. Δεν αποτελεί όμως αυτό έκπληξη για μας καθώς ο συγκεκριμένος πρύτανης επανειλημμένα έχει δείξει πώς αντιλαμβάνεται την δημοκρατία και την ελευθερία λόγου στο πανεπιστήμιο. Το έδειξε όταν έκανε μηνύσεις σε φοιτητές που διοργάνωναν εκδήλωση για οικονομική ενίσχυση προσφύγων, όταν έκλεινε τα φώτα του ιδρύματος για να εμποδίσει τους φοιτητές να κάνουν συνέλευση αλλά και όταν επέμενε στην επιβολή υψηλών διδάκτρων σε μεταπτυχιακά, πιστός στην λογική ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι κλειστό στην κοινωνία και ανοιχτό μόνο σε όσους μπορούν να πληρώσουν για το 'προνόμιο' της μόρφωσης".

"Αυτό το είδος πρύτανη", καταλήγει η ανακοίνωση, "καμιά σχέση δεν έχει με τα ιδανικά της εκπαίδευσης που θέλουμε, καμιά σχέση δεν έχει με τα δημοκρατικά ιδεώδη που πρέπει να διέπουν τα πανεπιστήμια, καμιά σχέση δεν έχει τελικά με τις ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί και η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να δείξει ότι δεν έχει καμιά ανοχή σε τέτοιους πρυτάνεις είτε τους λένε Ζαπράνη, είτε Καραμπίνη, είτε οτιδήποτε άλλο".

Η ανακοίνωση της Πρυτανείας, εδώ