Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Ο ΕΟΠΥΥ μπλοκάρει ΟΡΘΟΤΑΤΑ τη θεραπεία σε χιλιάδες Έλληνες με παθήσεις της ωχράς κηλίδας

Βεβαίως οι εφημερίδες, που παίρνουν ακριβοπληρωμένες διαφημίσεις από τις εταιρείες "σκούζουν" για να δημιουργήσουν κλίμα, η αλήθεια όμως είναι ότι τα πανάκριβα αυτά φάρμακα (5-10 χιλιάδες ευρώ ανά ασθενή), δεν κάνουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτε, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ενώ .....
αρκετοί οφθαλμίατροι νοσοκομείων που συνταγογραφούν αφειδώς αυτές τις ενέσεις, βρίσκονται όλως τυχαίως με βίλες μπροστά στο κύμα.

Υποχρέωση της πολιτείας είναι να προστατεύει τα χρήματα των φορολογουμένων, από πανάκριβα φάρμακα, που δεν απέδειξαν στην πράξη αποτελεσματικότητα, που να δικαιολογεί το κόστος. Φυσικά, ο ασθενής, αδύναμος ων μπροστά στην τύφλωση, πείθεται από τον γιατρό και τους δημοσιογράφους ότι θα τον βοηθήσουν. Τελικά, το μόνο που μένει είναι τα πεταμένα εκατομμύρια των ελλήνων φορολογούμενων και ο ασθενής παραμένει στην ίδια κατάσταση,. Όσοι υπερασπίζονται τα πανάκριβα αυτά φάρμακα, ας μας δείξουν ασθενείς που βελτιώθηκαν !
To ίδιο οφείλουν να κάνουν και οι δημοσιογράφοι που πιέζουν. Να κάνουν ρεπορτάζ έξω από τις οφθαλμολογικές κλινικές, να ρωτήσουν 100 ασθενείς που έκαναν τις ενέσεις και να μας πουν πόσοι απ΄αυτούς είδαν !Ο ΕΟΠΥΥ μπλοκάρει τη θεραπεία σε χιλιάδες Έλληνες με παθήσεις της ωχράς κηλίδας
Με απόφαση του αντιπροέδρου

Παναγιώτα Καρλατήρα - protothema.gr

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επηρεάζονται πάνω από 50.000 άνθρωποι - Πώς δικαιολόγησε την απόφαση ο Οργανισμός Μείζονα εμπλοκή στη θεραπεία χιλιάδων οφθαλμικών ασθενών με σοβαρές παθήσεις στην ωχρά κηλίδα προκαλεί η αιφνίδια απόφαση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ η οποία απαγορεύει στους οφθαλμιάτρους των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) να συνταγογραφούν και να χορηγούν τα ειδικά ενέσιμα φάρμακα που προορίζονται για τις παθήσεις αυτές.

Οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας και το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας. Εκτιμάται ότι επηρεάζουν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Ελλάδα προκαλώντας βαρύτατη απώλεια όρασης, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα επίπεδα νομικής τύφλωσης.

Με σημερινό έγγραφο που υπογράφει ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ
. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος και κοινοποιείται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε 14 ΜΗΝ σε όλη τη χώρα, οι οφθαλμίατροι ενημερώνονται πως, παρότι εξειδικευμένοι γιατροί στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων όπως αυτές της ωχράς κηλίδας, εφεξής δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν σε ασθενείς τα ενέσιμα φάρμακα ούτε και να διενεργούν τις αναγκαίες ενδοϋαλοειδικες εγχύσεις στις Μονάδες όπου εργάζονται.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή του, η οποία ανατρέπει το θεραπευτικό πρόγραμμα χιλιάδων Ελλήνων με παθήσεις της ωχράς κηλίδας, επικαλείται ότι ο Οργανισμός δεν έχει σύμβαση με ΜΗΝ, καθώς και ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η υπουργική απόφαση για τις ΜΗΝ. Το βασικό του επιχείρημα δηλαδή με το οποίο απαγορεύει στους οφθαλμιάτρους να χορηγούν τα ενέσιμα σκευάσματα στους ασθενείς τους, είναι τα νομοθετικά κενά και οι παραλείψεις που αφορούν τις ΜΗΝ και για τις οποίες οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι ασθενείς.

Έτσι, ανακαλεί μέχρι νεωτέρας την προηγούμενη απόφαση του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με την οποία τα φάρμακα αυτά χορηγούνταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στους ασθενείς που διέθεταν ιατρικές συνταγές από τους οφθαλμιάτρους των ΜΗΝ.

«Ανακαλείται η προηγούμενη απόφαση του Οργανισμού σύμφωνα με την οποία χορηγούνταν φάρμακα ενδοφθάλμιων εγχύσεων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που συνταγογραφούνταν από ιατρούς των ΜΗΝ ή που έφεραν ιατρική βεβαίωση με σφραγίδα της εκάστοτε ΜΗΝ, μέχρι να εκδοθούν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που ορίζουν ποιες ιατρικές πράξεις διενεργούνται σε ΜΗΝ και ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να συμβάλλεται με ΜΗΝ οφθαλμολογικές» αναφέρεται στο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ.

Η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά αφήνει στον αέρα χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα που αίφνης «στερούνται» τον γιατρό τους και ενεργοποιεί μια διαδικασία με απρόβλεπτη εξέλιξη. Κύκλοι των ΜΗΝ κάνουν λόγο για προσχηματική απόφαση που ελάχιστα ενδιαφέρεται για τους ασθενείς και που στοχεύει μόνο να τους κατευθύνει προς τις ιδιωτικές κλινικές.

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Ορους σχολιασμού πριν αναρτήσετε το σχόλιό σας. Υπεύθυνος για κάθε σχόλιο είναι ο ίδιος ο σχολιαστής και η συμμετοχή του στη συζήτηση τεκμαίρει την ανεπιφύλακτη αποδοχή αυτού του όρου.